Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΕΟι Γερμανοί πιστεύουν στον ελληνικό ήλιο

Οι Γερμανοί πιστεύουν στον ελληνικό ήλιο

Με γερμανική φιλοσοφία κι ελληνική γνώση…για τον ήλιο
Προσήλωση στην έρευνα και την καινοτομία για μεγάλα φ/β έργα

ΚΕΙΜΕΝΟ: Μ.Σταθακόπουλος
Φωτο:Γ.Διαμαντάκης

Μια νέα εταιρική παρουσία στο χώρο των φωτοβολταϊκών συστημάτων έκανε στην Ελλάδα την εμφάνισή της στα μέσα του 2008. Πρόκειται για τη γερμανική Phoenix Solar, η οποία θα αντιπροσωπεύεται πλέον στη χώρα μας, από τη θυγατρική της Phoenix Solar ΕΠΕ. Για τα μελλοντικά σχέδια της ελληνικής εταιρείας και τις δραστηριότητες που θα αναπτύξει στην ελληνική αγορά, μιλήσαμε με τον Δρ Χρήστο Πρωτογερόπουλο, Μηχανολόγο-Μηχανικό ΕΜΠ και γεν. διευθυντή της νέας εταιρείας, με θητεία στο Τμήμα Φωτοβολταϊκών του ΚΑΠΕ από το 1993.
Η Phoenix Solar AG ιδρύθηκε στην Γερμανία το 1999, ανταποκρινόμενη στο μεγάλο άνοιγμα που δημιουργήθηκε στην εγχώρια αγορά μετά την επιτυχή έκβαση του προγράμματος «1000 φ/β στέγες». Μετά το τέλος του προγράμματος για τις κατοικίες ήρθε η σειρά της ανάπτυξης των μεγάλων συστημάτων, που αποτέλεσε, για τους ιδρυτές της εταιρείας τη μεγάλη πρόκληση. Η Phoenix δραστηριοποιείται και δίνει έμφαση, στα μεγάλα φ/β συστήματα και στις πωλήσεις των διάφορων συστατικών τους: «Η πλειονότητα του διοικητικού συμβουλίου της Phoenix Solar AG, είναι παλιοί ερευνητές, οι οποίοι εργάσθηκαν επί σειρά ετών σε διάφορα ερευνητικά κέντρα στην Γερμανία. ʼρα έχουν πολύ βαθιά γνώση της τεχνολογίας και γενικότερα, των θεμάτων των φ/β. Δεν είναι οι τυπικοί επιχειρηματίες και αυτός είναι ένας λόγος που έχουν επενδύσει, οι ίδιοι, σε ένα σημαντικό βαθμό στην έρευνα & ανάπτυξη, μέσα στην εταιρεία» λέει ο κ. Πρωτογερόπουλος, ο οποίος επίσης προέρχεται από τον ερευνητικό χώρο και διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Φωτοβολταϊκών και Υβριδικών Συστημάτων του ΚΑΠΕ από το 1999 έως το 2007. Η μητρική εταιρεία έχει θέσει προτεραιότητά της, μέσα από αυτήν την πρωτοποριακή προσπάθεια, να προωθηθούν βέλτιστες λύσεις και την τεχνολογία αιχμής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το κόστος, στα μέρη του συστήματος που αφορά. Η Phoenix Solar κάνει ερευνητική δουλειά και δραστηριοποιείται εκεί όπου δεν υπάρχει τυποποίηση των μερών του Φ/Β συστήματος, δηλαδή στο σχεδιασμό, τη μελέτη, τα συστήματα στήριξης, τη χωροθέτηση και τη βέλτιστη τοποθέτηση ενός φ/β συστήματος ανάλογα με τις υπάρχουσες συνθήκες και ιδιαιτερότητες.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Πρωτογερόπουλος, η φιλοσοφία της Phoenix Solar είναι να εξειδικεύεται αποκλειστικά στη φ/β τεχνολογία. Επίσης, δεν παράγει προϊόντα από δική της βιομηχανική δραστηριότητα ούτε συμμετέχει ως παραγωγός ενέργειας σε εν λειτουργία φ/β έργα. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως π.χ. της δυνατότητας για ειδικές συμφωνίες με την παγκόσμια βιομηχανία φ/β πλαισίων διαφόρων τύπων, τεχνολογιών και προέλευσης, καθώς και αντιστροφέων, δημιουργώντας έτσι μια μεγάλη κι ανεξάντλητη γκάμα προϊόντων προς όφελος του τελικού πελάτη. Στη φάση της εγκατάστασης , όπου υπάρχει μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία της Phoenix Solar στην κατασκευή μεγάλων φ/β σταθμών σε όλη την Ευρώπη, η μείωση του κόστους, χωρίς κανένα συμβιβασμό στην τεχνική αρτιότητα, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας και κάνει πάντα τη διαφορά, όσον αφορά την τελική απόδοση του συστήματος.
Η πρόσφατη συνεργασία της Phoenix Solar με την αμερικάνικη Solyndra αφορά το νέας τεχνολογίας φ/β πλαίσιο λεπτών μεμβρανών, τύπου CIS, κατάλληλο για οικιακές εφαρμογές. Το πλαίσιο αυτό προωθείται ήδη στην αγορά και η καινοτομία εντοπίζεται στην κυλινδρική μορφή του φ/β στοιχείου, με χαρακτηριστικά παθητικής παρακολούθησης του ηλίου.
Εκτός από την Ελλάδα, η Phoenix Solar AG διαθέτει ήδη θυγατρικές στην Ισπανία, Ιταλία, Σιγκαπούρη και Αυστραλία. Συνολικά, απασχολούνται περί τα 200 άτομα στον όμιλο Phoenix Solar Group. Σχετικά με την Ελλάδα, έχει ήδη δημιουργηθεί ένα αρκετά φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο, καθώς, όπως μας μεταφέρει ο γεν. διευθυντής της ελληνικής εταιρείας, οι ιθύνοντες της Phoenix Solar, πιστεύουν ότι η ελληνική αγορά θα αναπτυχθεί σε σημαντικό βαθμό, τα επόμενα χρόνια, και θα υπάρξει μεγάλο εμπορικό και κατασκευαστικό ενδιαφέρον κυρίως σε μεγάλους φ/β σταθμούς. «Στα μεγάλα συστήματα είμαστε ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί. Μπορούμε να προσφέρουμε πολύ καλή ποιότητα με μεγάλους χρόνους εγγύησης, σε ανταγωνιστικές τιμές καθώς και ολοκληρωμένες υπηρεσίες συντήρησης και καλής λειτουργίας των φ/β σταθμών. Από την άλλη μεριά, η μεγάλη γκάμα προϊόντων και η άμεση διαθεσιμότητα δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την εμπορική ανάπτυξη της εταιρείας μέσα από δίκτυο συνεργατών σε όλη την Ελλάδα».
SeparatorBetweenMainTextsΜια άλλη ανταγωνιστική υπηρεσία που προσφέρει η εταιρεία είναι η υπηρεσία, σε κεντρικό επίπεδο, του ελέγχου όλων των εγκαταστάσεων και της εν γένει απαιτούμενης συντήρησης για την απρόσκοπτη λειτουργία ενός φ/β σταθμού. Έτσι γίνεται δυνατή η μέτρηση όλων των επιμέρους παραμέτρων σε μικροσκοπικό επίπεδο αλλά και ο διαγνωστικός έλεγχος εάν υπάρξει έκτακτη βλάβη για οποιονδήποτε λόγο. Η επέμβαση από εξειδικευμένο προσωπικό για την επιδιόρθωση του συστήματος γίνεται το συντομότερο δυνατό, μας λέει ο κ. Πρωτογερόπουλος, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό υψηλά ποσοστά διαθεσιμότητας ενός φ/β σταθμού σε ετήσια βάση.
Όσο για την ελληνική αγορά, που την γνωρίζει αρκετά καλά, ο γενικός διευθυντής της Phoenix Solar ΕΠΕ , λέει στο Ecotec, ότι το γεγονός πως υπήρξαν χιλιάδες αιτήσεις προς την ΡΑΕ, για χιλιάδες μεγαβάτ, δημιουργεί ένα ρεαλιστικό πρόβλημα στην αξιολόγηση τους: Ένα ακόμη βήμα που θα πρέπει να διευθετηθεί για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και των καθυστερήσεων είναι η περιβαλλοντική αξιολόγηση των φ/β εγκαταστάσεων. Οι υπηρεσίες πρέπει να γνωμοδοτούν θετικά αμέσως χωρίς καμία χρονοτριβή.
Ένα τρίτο θέμα που συζητήσαμε με τον εκπρόσωπο της Phoenix Solar ήταν οι επιδοτήσεις,: «Ένας τρόπος να απεμπλακεί η ανάπτυξη των φ/β στην Ελλάδα από τη διεκδίκηση των επιδοτήσεων που από μόνη της δημιουργεί επιπλέον καθυστερήσεις, θα ήταν να αυξηθεί λίγο η τιμή της κιλοβατώρας ώστε να υπάρξει μια εξισορρόπηση του συνολικού οφέλους για τον παραγωγό ενέργειας. ʼλλωστε, αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε, όπως μας εξηγεί ο γεν. διευθυντής της Phoenix Solar, σε μια μεταβατική περίοδο την οποία δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη». Ο στόχος της πολιτείας θα πρέπει να είναι να υλοποιηθούν οι εγκαταστάσεις και όχι να περιμένουμε 4-5 χρόνια έως ότου τα Φ/Β γίνουν ανταγωνιστικά με τις συμβατικές πηγές ενέργειας. «Πρέπει να αναπτυχθεί και η αγορά για τα μικρά συστήματα των κατοικιών άμεσα» λέει με την πείρα που τον διακρίνει ο κ. Πρωτογερόπουλος.
Η παρουσία της Phoenix Solar, στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε με την εγκατάσταση φ/β σταθμού ισχύος τάξης μεγέθους 1MW στο Κιλκίς, ο οποίος συνδέθηκε στο ηλεκτρικό δίκτυο το περασμένο καλοκαίρι.

ΕΝΘΕΤΟ – Βασικοί συνεργάτες της Phoenix

-Suntech (Κίνα)
-Sharp (Ιαπωνία)
-Mitsubishi (Ιαπωνία)
-Schott Solar (Γερμανία)
-First Solar (ΗΠΑ)
-Solyndra (HΠΑ)
-SMA (Γερμανία)
-ΧΑΝΤRΕΧ (HΠA)
-Fronius (Γερμανία)

Τεύχος: Φεβρουάριος 2009

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ