Το φράγμα της Ερεσού

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Αντιδράσεις για τη νέα εξαγγελία κατασκευής του φράγματος του Τσικνιά στη Λέσβο

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ έχουν εκφραστεί και στο παρελθόν αρνητικά για την  σκοπιμότητα του έργου. Μετά την ανακοίνωση του βουλευτή της Ν.Δ  κ. Αθανασίου,  για την κατασκευή του φράγματος του Τσικνιά στην κεντρική Λέσβο, χωρητικότητας 12,5 εκατ. κυβικών μέτρων, ένα έργο που εδώ και 30 χρόνια δεν μπορεί να βρει χρηματοδότηση, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, εκτιμούν πως το συγκεκριμένο έργο μπήκε στο Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), μετά την ανακοίνωση του καταλόγου των έργων, ένα εκ των οποίων αναφέρεται ως:

-«Ενίσχυση των δικτύων ύδρευσης περιοχών της Δυτικής Ελλάδας (Πρέβεζα, Άρτα) και νησιών (Λέσβος, Λευκάδα, Κέρκυρα)» με προϋπολογισμό 290 εκατ ευρώ.

Εάν πράγματι, πρόκειται για το ίδιο έργο, με αυτό του φράγματος Τσικνιά, η Περιφερειακή  Οργάνωση Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων, επισημαίνει πως πρόκειται για ένα έργο μαμούθ (πενταπλάσιο σε μέγεθος από το φράγμα της Ερεσού), ένα έργο που εάν ποτέ γίνει θα κοστίσει πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ με αμφίβολη χρήση (δεν είναι σίγουρο εάν θα γεμίσει ποτέ το φράγμα με νερό), αμφίβολη σκοπιμότητα (υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ύδρευσης της Λέσβου;), αντίθετο με τη λογική του σχεδίου διαχείρισής υδατικών πόρων Βορείου Αιγαίου.

«Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλα τεχνικά ζητήματα (καθώς βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς μεγέθους πάνω από 6 ρίχτερ) αλλά και μεγάλες περιβαλλοντικές επιπτώσεις καθώς ο χείμαρρος Τσικνιάς αποτελεί τον μεγαλύτερο παροχέα νερού στους υγροτόπους της Καλλονής τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους υγροτόπους στο Αιγαίο.  Η περιοχή αυτή είναι πολύ σημαντική περιοχή για τα πουλιά, πόλος έλξης χιλιάδων ορνιθοπαρατηρητών (birdwatchers) οι οποίοι ενισχύουν ιδιαίτερα και την τοπική οικονομία. Μία ενδεχόμενη επίπτωση θα έχει και άμεσο αντίκτυπο στον οικοτουρισμό της περιοχής» αναφέρουν οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, με αναφορά και στις επιπτώσεις που θα έχει το έργο στο ευαίσθητο οικοσύστημα του κόλπου της Καλλονής με τα ονομαστά πανελλαδικώς αλιεύματα από την αλλαγή της ισορροπίας των υδάτων.

Ο Μιχάλης Μπάκας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ δήλωσε «Ελπίζουμε ότι δεν θα επιδιωχθεί η χρηματοδότηση του έργου μέσα από το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 καθώς η ουσία του χαρακτήρα του φράγματος είναι αντίθετη και ως προς τους σκοπούς της πράξης του «Ελλάδα 2.0» που αφορούν στην «αειφόρο χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας».

Ελέγξτε επίσης

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Για την απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων βλημάτων στους υγροτόπους

Οι Οικολόγοι Πράσινοι χαιρετίζουν την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ψήφισε την απαγόρευση των μολύβδινων …

Τα Περιοδικά μας