Οικολόγοι Πράσινοι για αιολικούς σταθμούς: «Ό,τι να ΄ναι όπου να ΄ναι»

 

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουμε στην ορθή χωροθέτηση των αιολικών σταθμών και σύμφωνα με ανακοίνωση τους, «η εκτεταμένη αδειοδότηση και εγκατάστασή τους θεωρούμε ότι γίνεται επικίνδυνη για τη φύση αλλά και τους ανθρώπους, όσο δεν προχωρά η επικαιροποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (με ειδικές αναφορές σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές), ώστε να δημιουργηθεί ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο με βάση κοινά αποδεκτά επιστημονικά και κοινωνικά κριτήρια την καταλληλόλητα των περιοχών».

Θεωρούν αδιανόητο να αδειοδοτείται σωρηδόν η αλόγιστη τοποθέτηση ανεμογεννητριών χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα απαραίτητα πρώτα στάδια στις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Περιοχές NATURA (που καθυστερούν επικίνδυνα).

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναγνωρίζουμε τα οφέλη των ΑΠΕ στην ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής. Υποστηρίζουμε όμως κατά προτεραιότητα την αυτοπαραγωγή και την ενεργοποίηση ενεργειακών κοινοτήτων στις σχετικές επενδύσεις, το νομοθετικό πλαίσιο των οποίων όχι μόνο δεν έχει ξεκαθαρίσει αλλά επιδεινώθηκε με πρόσφατη νομοθεσία. Επιμένουμε επίσης στην ορθή χωροθέτηση αυτών.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι αναγνωρίζουν τα οφέλη των ΑΠΕ, ωστόσο, θεωρούν πως επικρατεί μια αδιέξοδη λογική του “ότι να’ ναι, όπου να ΄ναι”…

Ενδεικτικές περιπτώσεις:

  • Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή της ανατολικής οροσειράς της Μικρής Λάκκας Σουλίου και στα δυτικά Θεσπρωτικά Όρη προκάλεσε ήδη την δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι άλλωστε όπως προκύπτει, δεν είχαν ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς. Το έργο θα επιφέρει τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, επηρεάζοντας αρνητικά και άλλες οικονομικές δραστηριότητες που ασκούνται, όπως ο τουρισμός, η κτηνοτροφία και η αγροτική παραγωγή.
  • Μία ακόμη πιο αμφιλεγόμενη αδειοδότηση εκ μέρους της ΡΑΕ αφορά την εγκατάσταση 8 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 470,4MW στη βόρεια και κεντρική Εύβοια και 4 στη Νότια Εύβοια, με 104 ανεμογεννήτριες στο σύνολο. Οι ανεμογεννήτριες πρόκειται να εγκατασταθούν στα όρη Δίρφυ, Κοτύλαια, Ξηροβούνι, Μαυροβούνι, Σκοτεινή, Ευβοϊκό Όλυμπο, καθώς και στα κοντινά οροπέδια. Πρόκειται για περιοχές που μέχρι σήμερα διατηρούν Καταφύγια Άγριας Ζωής και Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους που είναι προφυλαγμένα από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις και φιλοξενούν δεκάδες απειλούμενα είδη, ως εκ τούτου είναι ενταγμένες στο Δίκτυο NATURA.
  • Μία άλλη ανησυχητική αδειοδότηση προκύπτει για το πάρκο που προτείνεται να εγκατασταθεί στην Βορειοανατολική Ροδόπη.
  • Ένα άλλο παράδειγμα ανορθολογικής αδειοδότησης για την τοποθέτηση ΑΠΕ είναι οι μεγάλης κλίμακας αιολικοί σταθμοί σε προστατευόμενα νησιά και νησίδες του Αιγαίου, διεθνώς αναγνωρισμένα ως κέντρα υψηλής βιοποικιλότητας και περιοχές εξαιρετικού φυσικού κάλλους.
  • Παρατηρήθηκε, τέλος, και το εξωφρενικό γεγονός της καταστρατήγησης του δικαιώματος των πολιτών σε δύο νησιωτικές κοινωνίες των Κυκλάδων – της Τήνου και της Άνδρου – να προβούν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα Έργα εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές – όπου και η Ελληνική Ορνιθολογική και το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουν εκφραστεί αρνητικά για κινδύνους στην άγρια Βιοποικιλότητα αλλά και το ΣτΕ προέβη σε Απόφαση Αναστολής για 6 μήνες.

 

 

 

 

 

Ελέγξτε επίσης

Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ για Εθνικό Πάρκο Σχοινιά

Μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν μέσω των Συνεκπροσώπων τους, Έλενα Μπότση και Δήμητρη Πολιτόπουλο, στο …

Τα Περιοδικά μας