Τα δύο κτιρια που θα αναβαθμιστουν ενεργειακά

Σχέδιο για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του δήμου Πεντέλης

Εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ (πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ) η πρόταση του Δήμου Πεντέλης, για τη χρηματοδότηση κατά 100% από κοινοτικούς πόρους, της ενεργειακής αναβάθμισης του Πολιτιστικού Κέντρου Μελισσίων και του Πνευματικού Κέντρου Νέας Πεντέλης, συνολικού προϋπολογισμού 864.000 Ευρώ.

Όπως ανέφερε η κ. Δήμητρα Κεχαγιά, δήμαρχος της πόλης, θα αξιοποιηθούν όλες οι χρηματοδοτικές δυνατότητες για το καλό των πολιτών, μετατρέποντας σταδιακά την Πεντέλη σε πράσινο Δήμο.

Η δήμαρχος προανήγγειλε την ενεργειακή αναβάθμιση και άλλων κτιρίων της πόλης.

Η αναβάθμιση

Το σχέδιο αναβάθμισης των δύο κτιρίων εντάσσεται στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχει εκπονήσει και εφαρμόζει η δημοτική αρχή της Δήμητρας Κεχαγιά, για τη δραστική μείωση του περιβαλλοντικού και ενεργειακού του αποτυπώματος και κατ’ επέκταση τη μείωση του ενεργειακού κόστους, που το 2019 ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει ενεργειακή αναβάθμιση σε όλα τα κτήρια του Δήμου.

Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στα δύο κτίρια, θα τα αναβαθμίσουν ενεργειακά και συγκεκριμένα από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Α+ για το κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Μελίσσιων και από την Κατηγορία Δ στην Κατηγορία Β+ για το Πνευματικό Κέντρο της Νέας Πεντέλης. Οι παρεμβάσεις και στα δυο κτίρια οδηγούν σε μείωση κατανάλωσης ενέργειας της τάξης του 60% συνολικά.

Οι παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν αφορούν:

-αναβάθμιση του κτιριακού περιβλήματος των δύο κτιρίων με εξωτερική και εσωτερική θερμομόνωση,

-αντικατάσταση κουφωμάτων, από την οποία η μείωση των θερμικών απωλειών θα ανέλθει σε 50%,

-αντικατάσταση των φωτιστικών με λαμπτήρες τεχνολογίας LED,

-ενσωμάτωση συστήματος ΑΠΕ με την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος

-επεμβάσεις σε όλες τις εγκαταστάσεις κλιματισμού

Δηλώσεις:

Η Δήμαρχος Πεντέλης Δήμητρα Κεχαγιά

«Είμαι χαρούμενη για την εξέλιξη αυτή, γιατί η δουλειά μας αποδίδει. Η έγκριση της χρηματοδότησης, πιστοποιεί την καλή δουλειά που κάνουμε στο Δήμο στην απορρόφηση κοινοτικών και εθνικών πόρων για έργα αναγκαία. Αποτελεί επίσης δικαίωση της επιλογής μου να αναθέσω σε ειδικό συνεργάτη μου τα θέματα αυτά. Οι παρεμβάσεις σε δυο από τα παλαιότερα κτίρια του Δήμου, θα τα αναβαθμίσουν ενεργειακά, αισθητικά και λειτουργικά, χωρίς καμία επιβάρυνση από το Δήμο μας. Σύντομα θα παραδώσουμε προς χρήση από τους δημότες μας, δύο ανακαινισμένα και σύγχρονα πολιτιστικά κέντρα.

Αυτή η επιτυχία είναι μόνο η αρχή. Άμεσα θα έχουμε κι άλλα ευχάριστα νέα για την ενεργειακή αναβάθμιση και άλλων κτιρίων της πόλης, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες δράσεις για το δημοτικό φωτισμό και την υπογειοποίηση του δικτύου μέσης τάσης που έχω αναδείξει ως θέμα από την περασμένη Άνοιξη. Σε τέσσερα χρόνια το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και το κόστος ενέργειας θα έχουν μειωθεί σημαντικά και αυτό θα είναι προς όφελος του περιβάλλοντος, της πόλης και των πολιτών

Εδώ το Σχέδιο Απόφασης της Ενταξης του έργου: 5075914_Sxedio_Apofasis_Entaxis

Ελέγξτε επίσης

Ερώτηση για τον ΣΜΑ Πεντέλης

Ο υπεύθυνος της Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ και Βουλευτής Β Θεσσαλονίκης για θέματα Περιβάλλοντος και Ενέργειας …

Τα Περιοδικά μας