Ο κ. Γιάννης Μανιάτης αναπτύσσοντας επιχειρήματα και προτάσεις για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Ορυκτός πλούτος και περιβάλλον

Ο κ. Γιάννης Μανιατης, Βουλευτής Αργολίδας, Υπεύθυνος Κ.Ο. για Ενέργεια, Περιβάλλον, Υποδομές, μίλησε στο Διεθνές Συνέδριο «Mineral Resources in Greece: A Driving Force for Economic Development», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Αναφέρθηκε σε 4 προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Ανάμεσα στα άλλα, υποστήριξε πως η ανάπτυξη πρέπει «Βιώσιμη – Αειφορική», να σέβεται το περιβάλλον και να δημιουργεί θέσεις εργασίας.


Μίλησε ακόμη και για τις διαδικασίες αξιοποίησης του Ορυκτού πλούτου με απόλυτο σεβασμό στις αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές αλλά και ιδιαίτερη έμφαση στις τοπικές ωφελιμότητες. «Ήταν μεγάλη μου τιμή που συνεργάστηκα με διαμάντια της δημόσιας διοίκησης στο ΥΠΕΚΑ. Δημιουργήσαμε θεσμικό πλαίσιο διεθνών διαγωνισμών, όπου το 25% της αξιολόγησης για την τελική κατακύρωση, είναι η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, η δημιουργία θέσεων εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό και το πέραν απ? αυτά που προβλέπονται από τους εθνικούς κι ευρωπαϊκούς κανονισμούς» είπε ο κ. Μανιάτης.


Η Ελλάδα μέχρι το 2013 παρήγαγε 23.000 περιβαλλοντικές μελέτες για να αδειοδοτηθεί από το τελευταίο συνεργείο της γειτονιάς, μέχρι ένα μεγάλο έργο εθνικής σημασίας. «Αντικαταστήσαμε αυτή τη λογική με μια άλλη φιλοσοφία. Εμπιστευόμαστε τον επενδυτή. Μας αρκεί η υποβολή μιας Πρότυπης Περιβαλλοντικής Δέσμευσης (ΠΠΔ) και μέσα απ? αυτήν να ελαχιστοποιηθεί το γραφειοκρατικό κόστος» είπε ο πρώην υπουργός ΠΕΚΑ.


Παρουσίασε επίσης, 10 Βήματα – Δράσεις για αξιοποίηση των Ορυκτών Πρώτων Υλών, με αναφορά στις δυνατότητες του Γεωγραφικού Συστήματος LATOMET, στις δυνατότητες του ΙΓΜΕ, στο Νέο Λατομικό Νόμο αλλά και στην ανάπτυξη της γεωθερμίας.


Τέλος, ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε στην πρόταση που έγινε προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής: Να οργανωθεί μια μεγάλη διαβούλευση με κοινές συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου της Βουλής, με μοναδικό θέμα την αξιοποίηση των Ορυκτών Πρώτων Υλών της χώρας και πώς το εθνικό κοινοβούλιο, μπορεί να συμβάλλει έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες επιφυλάξεις των τοπικών κοινωνιών.

Ελέγξτε επίσης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Πελοπόννησο-Εκδήλωση από το ΚΑΠΕ

Διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με την υποστήριξη …

Τα Περιοδικά μας