Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η συγκεκριμένη ημέρα, η 5η Δεκεμβρίου, είναι αφιερωμένη στην επιβίωση του πλανήτη. Η οποία εξαρτάται από τον πολύτιμο δεσμό με το έδαφος. Πάνω από το 95% της τροφής μας προέρχεται από εδάφη. Επιπλέον, τα εδάφη παρέχουν 15 από τα 18 φυσικά χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τα φυτά.
Η κλιματική αλλαγή και η ανθρώπινη δραστηριότητα, υποβαθμίζουν τα εδάφη. Η διάβρωση διαταράσσει τη φυσική ισορροπία, μειώνοντας τη διείσδυση του νερού και τη διαθεσιμότητα για όλες τις μορφές ζωής και μειώνοντας το επίπεδο των βιταμινών και των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα.
Οι πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης του εδάφους, όπως η ελάχιστη άροση, η αμειψισπορά, η προσθήκη οργανικής ύλης και η καλλιέργειες, βελτιώνουν την υγεία του εδάφους, μειώνουν τη διάβρωση και τη ρύπανση και ενισχύουν τη διείσδυση και αποθήκευση νερού. Αυτές οι πρακτικές διατηρούν επίσης τη βιοποικιλότητα του εδάφους, βελτιώνουν τη γονιμότητα και συμβάλλουν στη δέσμευση άνθρακα, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η προστασία του εδάφους υποστηρίζει τη γεωργία, την βιοποικιλότητα, τους κύκλους του νερού, ακόμα και το κλίμα μας.
Η εκστρατεία της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους 2024 (WSD), έχει σαν θέμα την Φροντίδα για τα εδάφη: μέτρο, παρακολούθηση, διαχείριση, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ακριβών δεδομένων και πληροφοριών του εδάφους για την κατανόηση των χαρακτηριστικών του εδάφους και την υποστήριξη της τεκμηριωμένης λήψης αποφάσεων σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση του εδάφους για την επισιτιστική ασφάλεια.
Το ήξερες;
-Μπορεί να χρειαστούν έως και 1.000 χρόνια για να παραχθούν μόνο 2-3 cm χώματος.
-Έως και 58% περισσότερα τρόφιμα θα μπορούσαν να παραχθούν μέσω της αειφόρου διαχείρισης του εδάφους.
-Η αγροτική παραγωγή θα πρέπει να αυξηθεί κατά 60% για να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση τροφίμων το 2050.