Η τρίτη εκδήλωση «Προστασία της Φύσης Lab» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 7 Μαΐου 2026, στις 18:00, στο Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή.
Τίτλος του επίκαιρου διαλόγου είναι: «Πώς το νερό γίνεται καθοριστικό για τη γεωργία του μέλλοντος».
Τη θεωρητική διάσταση του θέματος θα παρουσιάσει ο Δρ. Νικόλαος Δέρκας, Πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ.) και καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής), ο οποίος θα ανοίξει τη συζήτηση αναδεικνύοντας τις υδατικές ανάγκες της γεωργίας, την ανάγκη για ανάπτυξη νέων και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, καθώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ελληνική γεωργία. Παράλληλα, θα αναφερθεί στην ανάγκη θεσμικών αλλαγών στη διαχείριση του αρδευτικού νερού, με ειδική αναφορά στην εφαρμογή τους στη Θεσσαλία, αλλά και στη σημασία του ελέγχου της κατανάλωσης νερού και της εκτίμησης των αναγκών των καλλιεργειών μέσω σύγχρονων τεχνολογιών, όπως τα δορυφορικά δεδομένα. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στις δυσκολίες που συνοδεύουν την υλοποίηση αυτών των αλλαγών στην πράξη.
Την πρακτική πλευρά του ζητήματος θα αναδείξει ο Δρ. Εμμανουήλ Ψωμιάδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων και Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζοντας παραδείγματα εφαρμογών της τηλεπισκόπησης στη διαχείριση των υδατικών πόρων, καθώς και σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία που αξιοποιούνται για την παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση της χρήσης νερού στη γεωργία.
Για δηλώσεις συμμετοχής ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://events.humanitix.com/pos-to-nero-ginetai-kathoristiko-gia-ti-georgia-toy-mellontos
Οι ομιλίες θα μεταδοθούν και μέσω live streaming από το κανάλι YouTube της ΕΕΠΦ, με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα. Η συμμετοχή για όλους είναι δωρεάν.
Με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του κύκλου των 4 ομιλιών θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.




