Η χημική βιομηχανία είναι ένας κλάδος με μεγάλη δυναμική, όπως φαίνεται από την αύξηση των εξαγωγών της το πρώτο εξάμηνο 2020, και αποτελεί μια από τις βασικές βιομηχανίες με εφαρμογές σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους.
Την περίοδο της οικονομικής κρίσης μετά το 2008 έχασε ένα 25%, αλλά σταδιακά ανέκαμπτε για να παρουσιάσει άνοδο 7% πέρυσι. Σήμερα είναι δύσκολο –λόγω και της πανδημίας– να προβλεφθεί η πορεία της στο άμεσο μέλλον.
Οι εταιρείες που παρασκευάζουν χρώματα, ασφαλτικά, απορρυπαντικά, συνθετικά υλικά για τις μονώσεις, λιπάσματα, πετροχημικά κ.ά. εκπροσωπούνται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ), έχουν μεγάλη συνεισφορά στην οικονομία και παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Με τα υλικά και τις υπηρεσίες που παρέχει η χημική βιομηχανία είναι πάροχος λύσεων ακόμη και στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου κ. Πάνος Σκαρλάτος μιλά στο Ecotec για τα πιο σημαντικά ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο της νομοθεσίας της Ε.Ε., όπως για την κυκλική οικονομία και για την προστασία από τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και για πολλά άλλα ακόμη θέματα που αφορούν τη χημική βιομηχανία.
– Ποιους κλάδους εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ);
Έχουμε μέλη μας 6 συνδέσμους και περίπου 80 εταιρείες. Το βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου της χημικής βιομηχανίας είναι πως βρίσκεται «πίσω» από όλους τους άλλους κλάδους.
Για παράδειγμα, ο τουρισμός είναι από τους κλάδους στον οποίο απαντώνται πολλές εφαρμογές της χημικής βιομηχανίας. «Όλα είναι χημεία»! Υπάρχει ένα ισχυρό υπόβαθρο χημείας πίσω από όλους σχεδόν τους κλάδους. Μάλιστα, πρόσφατα, η Ε.Ε. με την Πράσινη Συμφωνία θεωρεί τη χημική βιομηχανία από τους βασικούς κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας που οδηγούν προς τη βιωσιμότητα, λόγω της ευρείας διείσδυσής της και της στήριξης που μπορεί να προσφέρει στην εφαρμογή των στόχων.
– Από εδώ ξεκινάει και η ενότητα που παρακολουθεί το περιοδικό, οπότε, θα ήθελα να μας περιγράψετε, συνοπτικά, πως εσείς έχετε ανάγκη την Πράσινη Συμφωνία και πως η Ε.Ε σας χρειάζεται για την επίτευξη της…
Να γνωρίζετε πως κι εμείς παρακολουθούμε το περιοδικό! Και όπως πολύ σωστά το είπατε, και εμείς στηρίζουμε την Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) και εκείνη μας στηρίζει. Διότι έχουμε άμεση εμπλοκή στους μισούς από τους 8-10 βασικούς στόχους της,.
Τέθηκε ένας πολύ φιλόδοξος στόχος μεταξύ του 2030 και του 2050 για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και η χημική βιομηχανία έχει να διαδραματίσει πολύ ενεργό ρόλο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι τεχνολογίες υδρογόνου, οι οποίες μπορούν να στηρίξουν και την αποθήκευση ενέργειας αλλά και τη χημική σύνθεση με βάση το CO2.
Επιπλέον, η χημική βιομηχανία μπορεί να παίξει έναν σημαντικό ρόλο στο να εξασφαλιστεί για την εφοδιαστική αλυσίδα φτηνή και καθαρή ενέργεια. Εμπλεκόμαστε ακόμα και στη λειτουργία των ανεμογεννητριών, καθώς παράγουμε π.χ. υλικά που ενισχύουν την απόδοσή τους μειώνοντας τις τριβές.
-Τι σχέση έχετε, ως βιομηχανία, με την κυκλική οικονομία;
Έχουμε αρκετή δουλειά να κάνουμε μελλοντικά σ’ αυτόν τον τομέα. Και σας αναφέρω για παράδειγμα τη χημική ανακύκλωση (chemical recycling), ένα θέμα που θα αντιμετωπίσουμε κάποια στιγμή έως το 2030, κι ας το έχουμε υποτιμήσει προς το παρόν στη χώρα μας. Η οικονομία τότε μόνο θα είναι κυκλική, αν τα χημικά μόρια που παράγονται και καταναλώνονται αξιοποιούνται τα ίδια ή μετατρέπονται σε άλλα. Φανταστείτε π.χ. το χρησιμοποιημένο πλαστικό να μετατρέπεται πάλι σε μονομερές.
Η κυκλική οικονομία απαιτεί μία διαφορετική καινοτόμα προσέγγιση και διεξαγωγή έρευνας.
– Ποια είναι η συνεισφορά του κλάδου σας στην προσπάθεια αποτροπής της κλιματικής αλλαγής;
Η χημική βιομηχανία έχει πολύ καλές επιδόσεις σήμερα: Ενώ παρουσιάζει αύξηση της παραγωγής της κατά 84%, καταναλώνει 61% λιγότερη ενέργεια έναντι του 1990. Επίσης, με τα σύνθετα υλικά που προσφέρει η χημική βιομηχανία, έχει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού της χώρας. Και έως το 2030 έχει τεθεί ως στόχος η αναβάθμιση 60.000 κτιρίων ετησίως. Η αποθήκευση του CO2 είναι μία πρόκληση, για την εν συνεχεία αξιοποίησή του, ενώ η χημική μετατροπή του CO2 σε οργανικές ενώσεις που μόνο η χημεία μπορεί να πετύχει, θα επιφέρει μείωση του παραγόμενου CO2 έως το 2050.
Συνέντευξη στον Μιχάλη Σταθακόπουλο και το περιοδικό Ecotec (Τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2020)
Εδώ μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη: