Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΡύπανσηΠεριφέρειας Αττικής: «Πράσινο φως» για έργα ανάπλασης και διαπλάτυνση της Λεωφ. Ηρακλείου

Περιφέρειας Αττικής: «Πράσινο φως» για έργα ανάπλασης και διαπλάτυνση της Λεωφ. Ηρακλείου

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ το Προεδρικό Διάταγμα για τον νέο ρυμοτομικό σχεδιασμό της Λεωφ. Ηρακλείου που αναμένεται να έχει και περιβαλλοντικά οφέλη, πέρα από την αναβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη.

Μετά από 37 χρόνια αναμονής, με τις συντονισμένες ενέργειες του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλο και τα στελέχη της Περιφέρειας  δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες και επιλύθηκαν τα ζητήματα, ώστε άμεσα να προωθηθεί και τελικά να εγκριθεί ο νέος σχεδιασμός.

Η διαπλάτυνση της Λεωφ. Ηρακλείου κρίνεται ως απολύτως αναγκαία για την εύρυθμη κυκλοφορία στην περιοχή, αφού η σημερινή της μορφή είναι ανεπαρκής για την εξυπηρέτηση των καθημερινών κυκλοφοριακών φόρτων.

Το περιβάλλον

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, αναφερόμενος στη θετική έκβαση του θέματος, επισήμανε πως η Περιφέρεια Αττικής βρίσκεται κοντά στους Δήμους προκειμένου να επιλύονται ζητήματα που αναστέλλουν την υλοποίηση κρίσιμων έργων υποδομών και ανάπτυξης, ενώ ευχαριστώντας τους Αρμόδιους Εντεταλμένους Περιφερειακούς Συμβούλους Φ. Δαλιάνη, Αθ. Κατσιγιάννη και τα στελέχη της Διεύθυνσης Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής  για την καθοριστική συμβολή τους επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Η στενή συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ηρακλείου φέρνει αποτελέσματα  που μας οδηγούν πιο κοντά στην υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος του Δήμου και των πολιτών. Η ανάπλαση και διαπλάτυνση της Λεωφ. Ηρακλείου είναι ένα κρίσιμο έργο, καθώς θα αλλάξει την εικόνα του Ηρακλείου τόσο σε ό, τι αφορά την κυκλοφοριακή κίνηση, όσο και την καθημερινότητα των πολιτών, την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα. Επιπλέον, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής λόγω περιορισμού των ρύπων των αυτοκινήτων μέσω της αποφυγής κυκλοφοριακής συμφόρησης και της διευκόλυνσης της κυκλοφορίας των πεζών. Ως Περιφέρεια Αττικής συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό, για μια νέα εικόνα της Αττικής μας, με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών».

Πως θα είναι η νέα Λεωφ. Ηρακλείου

Με τη δημοσίευση Προεδρικού διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης    (ΦΕΚ 149Δ’/06-03-2023)   ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την έγκριση της μελέτης που αφορά την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Ηρακλείου για την ανάπλαση και διαπλάτυνση της Λεωφόρου Ηρακλείου με συνολικό πλάτος δεκαπέντε μέτρων.

Με τα προβλεπόμενα έργα η Λεωφόρος Ηρακλείου θα γίνει ένας δρόμος σύγχρονος, πιο ασφαλής και λειτουργικός για τους χιλιάδες πολίτες που διέρχονται από αυτόν καθημερινά, αλλά και τους κατοίκους που μένουν στη γύρω περιοχή. Ο  νέος σχεδιασμός προβλέπει δύο ρεύματα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, θέσεις στάθμευσης, πεζοδρόμια πλάτους δύο μέτρων και, φυσικά, όλες τις απαραίτητες υποδομές, όπως αντιπλημμυρικούς αγωγούς, φρεάτια υδροσυλλογής κτλ.

Πιο συγκεκριμένα, με την εγκεκριμένη πλέον από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μελέτη θεσμοθετείται η λεωφόρος Ηρακλείου σε οδό δύο ρευμάτων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, προκειμένου να είναι δυνατή η κυκλοφορία των οχημάτων, η παρόδια στάθμευση για την εξυπηρέτηση καταστημάτων και πελατών και η κυκλοφορία των πεζών.

Η υλοποίηση των ρυθμίσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την αισθητική και περιβαλλοντική αναβάθμιση σε όλα τα οικοδομικά τετράγωνα κατά μήκος της Λεωφόρου, την αναβάθμιση των καταστημάτων, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο Δήμο λόγω βελτίωσης της κυκλοφορίας των οχημάτων και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των πεζών.

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ