Σημαντικές ειδήσεις

Πιο καθαρός αέρας στη Βαρσοβία-Φωτοκαταλυτική τοιχογραφία δίνει οξυγόνο σε επιβαρυμένες περιοχές από τη ρύπανση-ΔΕΙΤΕ στην έντυπη έκδοση του Ecotec, την ελληνική εκδοχή

Η Βαρσοβία πήρε μέτρα το 2019 τα οποία σχεδόν ένα χρόνο μετά, φαίνεται πως ωφέλησαν σχετικά με την μείωση της αέριας ρύπανσης. Το πρόβλημα με την πρωτεύουσα της Πολωνίας, το οποίο εντοπίζεται και σε άλλες πόλεις της χώρας είναι πως η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται από τις χειρότερες στην Ευρώπη.

Ο ουρανός σκοτεινιάζει από την καύση του άνθρακα, με τον αέρα να γίνεται «ένα» με μια παχύρρευστη αιθαλομίχλη, ένα βλαβερό μείγμα που έμενε για εβδομάδες πάνω από τα σπίτια αναγκάζοντας τους πολίτες να καταφεύγουν στο εσωτερικό των σπιτιών.

Η καύση του άνθρακα από τις κατοικίες έδινε άρωμα πλαστικού στον αέρα και η κυβέρνηση της χώρας αναγκάστηκε να πάρει ειδικά μέτρα για την πρωτεύουσα.

Δεκάδες άλλες πόλεις και πόλεις της Πολωνίας, επίσης, δέχονταν παρόμοια επιβλαβή ατμοσφαιρική ρύπανση.

Κάθε χρόνο εκτιμάται ότι 44.000 Πολωνοί πεθαίνουν πρόωρα από ασθένειες που σχετίζονται με την κακή ποιότητα του αέρα, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη το χειμώνα. Οι κάτοικοι πρέπει να φορούν μάσκες εξωτερικού χώρου για να προστατευθούν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της επίμονης ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας,  είχε δηλώσει πριν ένα χρόνο πως εκείνο που θέλει είναι τα παιδιά της πόλης να συσχετίσουν τον χειμώνα με το χιόνι και τα έλκηθρα και όχι με τις μάσκες για την ποιότητα του αέρα.

Ετσι η πολωνική κυβέρνηση έβαλε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα διάρκειας δεκαετίας προϋπολογισμού 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κακής ποιότητας του αέρα της χώρας.

Επίσης προβλέπεται, 4 εκατομμύρια σπίτια και κτίρια να ανακαινιστούν τα επόμενα 10 χρόνια, έτσι ώστε να εξοπλιστούν με καλύτερη μόνωση και αποτελεσματικότερη εσωτερική θέρμανση.

Και πρόσφατα, ήρθαν να ενισχύσουν την προσπάθεια για καθαρότερο αέρα δύο αρχιτέκτονες τοπίου, οι Dawid Ryski και Maciek Polak οι οποίοι έβαψαν πρόσοψη μεγάλης επιφάνειας σε κτίριο που βρίσκεται δίπλα από το σταθμό του μετρό Politechnika.

Dawid Ryski και Maciek Polak

Το συγκεκριμένο έργο ανήκει στο πρόγραμμα Converse City Forests. Στόχος του πρότζεκτ είναι η δενδροφύτευση σε περιοχές που δεν υπάρχουν δέντρα.

Υπολογίζεται πως η συγκεκριμένη τεχνολογία, που διαλύει τους ρύπους με το φως του ήλιου,  έχει τη δυνατότητα καθαρισμού της ατμόσφαιρας ισοδύναμε με 780 δένδρα.

Οι δύο καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν κι άλλα παρόμοια αντιρυπαντικά έργα, σε μέρη της πόλης με λίγους χώρους πρασίνου.

«Στη μελλοντική πόλη των ονείρων μου, οι διαφημιστικές πινακίδες θα εξαφανίζονταν και όλα εδώ θα άλλαζαν από αυτοκίνητα σε ποδήλατα», δήλωσε ο Ryski σε δήλωση του.

Το έργο Converse City Forest, στο οποίο εντάσσεται η γιγαντίαια τοιχογραφία θα παράγει αρκετά δημόσια έργα τέχνης ισοδύναμα με 3.000 δέντρα σε 13 πόλεις του κόσμου, μεταξύ των οποίων, το Σίδνεϊ, το Σάο Πάολο, η Λίμα και η Μπογκοτά.

Περισσότερα για την φωτοκαταλυτική τεχνολογία στην έντυπη έκδοση του Ecotec, στο τεύχος Νοεμβρίου, με την ελληνική εκδοχή από τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας.
Τα Περιοδικά μας