Εκδήλωση – ανοικτή συζήτηση με θέμα «Πόλη 15 λεπτά» διοργανώνουν οι Πρέσβειρες του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα στην Ελλάδα κ. Αλεξάνδρα Πολιτάκη και κ. Ιφιγένεια Σουφλιά την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024 στις 7 το απόγευμα.
Ο ρόλος και η συμβολή των πόλεων εξελίσσεται σε έναν έντονο διάλογο με τη συμμετοχή των πολιτών μέσα στην ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση για τις πολιτικές για το κλίμα και την επίτευξη του στόχου της Κλιματικής Ουδετερότητας. Και αυτό καθώς οι πόλεις αποτελούν κινητήριους μοχλούς της Πράσινης Μετάβασης, πρωταγωνιστές στην κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα είναι χώρος διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων και σημεία πίεσης σύγχρονων ζητημάτων (δικαιώματα, ενεργειακή φτώχεια, πράσινη κατοικία, μετακίνηση και μεταφορές, κατανάλωση, κ.α) της κλιματικής συζήτησης και δράσης για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.
Η Πόλη
Η «Πόλη 15 λεπτά» είναι ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο αστικού σχεδιασμού με εμπνευστή τον καθηγητή της Σορβόννης Κάρλος Μορένο. Σκοπό έχει να δημιουργήσει ένα κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο αστικό περιβάλλον όπου οι καθημερινές δραστηριότητες και ανάγκες μπορούν να εξυπηρετηθούν σε μία απόσταση δεκαπέντε λεπτών με ήπια μέσα μετακίνησης ή χωρίς αυτά. Επιχειρεί, να ανατρέψει το σημερινό μοντέλο της πολύωρης μετακίνησης των ανθρώπων προς τις καθημερινές τους δραστηριότητες που επιβαρύνει την ποιότητα ζωής τους και επιτείνει τις ανισότητες. Ζητήματα ισότητας, συμπερίληψης, αλληλεπίδρασης, συμμετοχής, όπως και πλήθος άλλες όψεις της κοινωνικής ζωής λαμβάνονται υπόψη σε αυτό το μοντέλο αστικού χωρικού σχεδιασμού, που εντάσσεται στην ευρύτερη συζήτηση για την οικοδόμηση ασφαλέστερων, πιο ανθεκτικών, βιώσιμων και χωρίς αποκλεισμούς πόλεων. Είναι λοιπόν αυτό το γοητευτικό αλλά και αμφιλεγόμενο κατά πολλούς μοντέλο πόλης η πόλη του μέλλοντος;
Οι Πρέσβειρες του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα κ. Αλεξάνδρα Πολιτάκη (Πολιτικός Επιστήμονας) και η κ. Ιφιγένεια Σουφλιά (Αγρονόμος και Τοπογράφος Μηχανικός) παρουσιάζουν τις πολλαπλές όψεις αυτού του μοντέλου και στη συνέχεια δίνουν τον λόγο στους παρευρισκόμενους για μία συζήτηση που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Κάρλος Μορένο στην Αθήνα.
Η εκδήλωση που αποτελεί μέρος των δράσεων με στόχο την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών, θα πραγματοποιηθεί στο Eteron, Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, Λεωκορίου 38, Αθήνα. Η είσοδος είναι ελεύθερη.