Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλιματικές ΑλλαγέςΠως θα αναγεννηθεί η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία…

Πως θα αναγεννηθεί η αγροτική παραγωγή στη Θεσσαλία…

Η Greenpeace παρουσίασε, σε συνέντευξη τύπου στη Λάρισα, ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία, μετά από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias. Οι προτάσεις της Greenpeace έχουν στο επίκεντρο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ευημερία ανθρώπων και περιβάλλοντος.

Οι προτάσεις της Greenpeace περιλαμβάνουν 4 βασικές κατευθύνσεις για την επείγουσα αποκατάσταση των πληγέντων παραγωγών και 10 άξονες προτεραιότητας για την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στις πληγείσες περιοχές, και καταλήγουν στην ανάγκη για επέκταση του νέου παραγωγικού μοντέλου σε ολόκληρη τη χώρα.

«Με αφετηρία τη Θεσσαλία, χρειάζεται να σχεδιαστεί η ριζική αναδιαμόρφωση του αγροδιατροφικού μοντέλου ολόκληρης της χώρας, βάσει των νέων κλιματικών δεδομένων, με έμφαση στην ανθεκτικότητα (άμεση και μακροπρόθεσμη) και τη βιοποικιλότητα» αναφέρει η Greenpeace.

“Η κλιματική κρίση μπήκε στις αυλές, στα σπίτια και στα χωράφια μας. Αυτό που συνέβη στη Θεσσαλία θα συνεχίσει να συμβαίνει, με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και ένταση. Έχουμε δύο επιλογές: αλλάζουμε ή βουλιάζουμε. Οφείλουμε να μετατρέψουμε μία από τις μεγαλύτερες καταστροφές που έχει βιώσει η χώρα μας σε μία ευκαιρία για την οικοδόμηση ενός καλύτερου σήμερα ώστε να υπάρχει ζωή και αύριο”, δήλωσε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας για τη βιώσιμη γεωργία στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

 

H καταγραφή

Η Greenpeace βρέθηκε στη Θεσσαλία από τις πρώτες μέρες μετά την καταστροφή, όπου ομάδα στελεχών και εθελοντών της οργάνωσης συνέδραμε τους κατοίκους στον καθαρισμό σπιτιών στη Φαλάνη και τη Γιάννουλη, και κατέγραψε τις ανάγκες τους. Στη συνέχεια, ομάδα της Greenpeace επισκέφτηκε την περιοχή ξανά για μια μικρή δειγματοληψία λάσπης από χωράφια και αρδευτικά κανάλια, και τα δείγματα επεξεργάζεται η επιστημονική ομάδα της οργάνωσης. Η περιβαλλοντική οργάνωση βρίσκεται επίσης σε συστηματική επαφή με επιστήμονες, παραγωγούς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιοχή, χτίζοντας συμμαχίες για την προώθηση πραγματικών και βιώσιμων λύσεων.

Η Greenpeace καλεί την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει άμεσα στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων για:

  • την άμεση ανακούφιση και αποκατάσταση των πληγέντων
  • την αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία με έμφαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία της βιοποικιλότητας
  • την επέκταση του νέου παραγωγικού μοντέλου σε ολόκληρη τη χώρα στα πλαίσια ολοκληρωμένης εθνικής αγροδιατροφικής πολιτικής που στοχεύει στη στροφή της ελληνικής γεωργίας σε μοντέλο βιώσιμο, δίκαιο και ανθεκτικό στα νέα κλιματικά δεδομένα

Και προσκαλεί την τοπική κοινωνία και κάθε ενδιαφερόμενο σε γόνιμο διάλογο και συμμαχία για την εφαρμογή πραγματικών και βιώσιμων λύσεων για τη γεωργία, την τροφή, το κλίμα, τη βιοποικιλότητα, την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία, εν μέσω πολλαπλών και αλληλένδετων κρίσεων.

Δείτε ΕΔΩ τις προτάσεις της Greenpeace

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ