Ποταμοί Οχάιο: H απορρύπανση θα γίνει με λεφτά της ρύπανσης

Κάποια ποτάμια στο Οχάιο έχουν χρώμα πορτοκαλί εξαιτίας της ρύπανση από οξείδιο του σιδήρου που έχει εισχωρήσει σε αυτά από τα εγκαταλειμμένα ανθρακωρυχεία. Αυτή η ρύπανση θεωρείται τοξική τόσο για τα έμβια όντα του υδάτινου περιβάλλοντος όσο και για τα έμβια όντα που τροφοδοτούνται με νερό από τα ποτάμια αυτά, αλλά φυσικά, και για τον ίδιο τον άνθρωπο.

Ρέματα, ρυάκια, είναι μολυσμένα με μια τοξική λάσπη γνωστή ως όξινη αποστράγγιση ορυχείων (AMD). Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η AMD είναι μια από τις πιο σοβαρές μακροπρόθεσμες περιβαλλοντικές συνέπειες της εξόρυξης και επηρεάζει τις περιοχές σε όλο τον κόσμο, από τη Νότια Αφρική έως το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ρύπανση μπορεί να είναι τόσο τοξική για τα ψάρια και άλλα πλάσματα που αφήνει ορισμένες υδάτινες οδούς χωρίς υδρόβια ζωή.

Δύο καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Οχάιο, βρήκαν τον τρόπο, να εξυγιάνουν τα ποτάμια, μια πολύ δαπανηρή διαδικασία που επιτυγχάνεται με την εξουδετέρωση της οξύτητας της AMD.

O John Sabraw, να προσθέτει χρώμα, σταγόνα-σταγόνα σε έναν πίνακα, στο ατελιέ του στην Αθήνα του Οχάιο

Οι δύο καθηγητές, θα εξάγουν το οξείδιο του σιδήρου – μια ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για την παραγωγή χρωστικών ουσιών- και θα το μετατρέψουν σε χρώμα ζωγραφικής για καλλιτέχνες.

Παλιότερο δημοσίευμα του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού αφιερωμένου στις ειδήσεις για τις Κλιματικές Αλλαγές, με την επωνυμία Grist,  ήδη από το 2020 έχει παρουσιάσει καλλιτέχνη και καθηγητή από το πανεπιστήμιο του Οχάιο, τον John Sabraw,  να προσθέτει χρώμα, σταγόνα-σταγόνα σε έναν πίνακα, στο ατελιέ του στην Αθήνα του Οχάιο, προερχόμενο, το έντονα χρωματισμένο υγρό, από την «όξινη αποστράγγιση ορυχείου», η οποία χύνεται σε λεκάνες απορροής σε κάποια ποτάμια.

Περισσότερα από το ρεπορτάζ του CCN

https://edition.cnn.com/2022/08/02/world/ohio-rivers-acid-mine-drainage-paint-scn-spc-intl/index.html

Ελέγξτε επίσης

To μπάνιο του τρόμου…150 λουόμενοι στην Αλγερία στο νοσοκομείο εξαιτίας μόλυνσης

Περίπου 150 άτομα που κολυμπούσαν στην παραλία του Τενές, στη βορειοδυτική Αλγερία, την Κυριακή ασθένησαν …

Τα Περιοδικά μας