«Σπιτάκια» ανταποδοτικής ανακύκλωσης με σφραγίδα ΥΠ.ΕΣ.

Από την Καλλιθέα και τη Νέα Σμύρνη έως το Ναύπλιο

Το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το σύστημα «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», υλοποιεί το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα γενιά ανακύκλωσης», χάρη στο οποίο θα τοποθετηθούν 45 «σπιτάκια ανακύκλωσης» στους Δήμους Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Ιωαννιτών, Ναυπλίου και Άνδρου, τα οποία δεν θα κοστίσουν ούτε ένα ευρώ στο Υπουργείο ή στους Δήμους.

Ήδη εγκαινιάστηκε στην Καλλιθέα το πρώτο από τα δέκα ολοκληρωμένα κέντρα ανταποδοτικής ανακύκλωσης που θα εγκατασταθούν στο δήμο, και το Ecotec ήταν εκεί και κατέγραψε στιγμές από τα εγκαίνια.

Συμμετείχαν μαθητές από το 2ο και το 5ο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, και εκτός από το δήμαρχο Καλλιθέας κ. Δημήτρη Κάρναβο παραβρέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εξήγησε ότι με αυτές τις δράσεις κερδίζουν όλοι: οι πολίτες, οι Δήμοι αλλά και η ίδια η χώρα.

Ωφελούνται οι πολίτες, αφού για κάθε 33 συσκευασίες κερδίζουν 1 ευρώ. Κερδίζει ο Δήμος διότι μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων που πρέπει να περισυλλεχθούν και να μεταφερθούν στη Φυλή, κι έτσι, μέσω της εξοικονόμησης χρημάτων, θα υπάρχει δυνατότητα να προσφέρονται φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες. Κερδίζει και η χώρα, καθώς θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και θα γίνει πρωτοπόρα στην ανακύκλωση.

«Με την ανταποδοτική ανακύκλωση, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος, προσδοκούμε να υπάρξουν πολύ πιο ισχυρά αποτελέσματα· να αλλάξει η ζωή μας· να περάσουμε στο κλαμπ των πρωτοπόρων κρατών της Ευρώπης. Και αυτό θα είναι επ’ ωφελεία των πολιτών, οι οποίοι θα έχουν φθηνότερες και καλύτερες υπηρεσίες από τους δήμους τους».

Ο δήμαρχος Καλλιθέας κ. Δημήτρης Κάρναβος ανέφερε πως είναι τιμή του που το πιλοτικό πρόγραμμα «Νέα γενιά ανακύκλωσης» ξεκινά από την Καλλιθέα, κι επισήμανε ότι η ανακύκλωση «εκφράζει μια νέα αντίληψη σεβασμού της φύσης και αποτελεί ορθολογική διαχείριση των πόρων».

«Μια στοιχειώδης ανακύκλωση, είπε ο κ. Δ. Κάρναβος, θα έφερνε απευθείας εισοδήματα στις τοπικές μας οικονομίες αλλά και στην εθνική οικονομία. Υπολογίζεται ότι η οικονομία της ανακύκλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσθέσει εισόδημα στην ευρωπαϊκή οικονομία πάνω από 150 δισ. ετησίως, ενώ θα δημιουργήσει πάνω από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Η υστέρηση της χώρας στην ανακύκλωση στερεί τη χώρα από εισόδημα αλλά και από πολύτιμες θέσεις εργασίας».

Στο Ναύπλιο

Μετά τα εγκαίνια του «σπιτιού ανακύκλωσης» στην Καλλιθέα ακολούθησε η τοποθέτηση ενός ακόμα «σπιτιού» στο πανέμορφο Ναύπλιο. Τα εγκαίνια του πρώτου εκτός Αττικής πολυχώρου ανταποδοτικής ανακύκλωσης έγιναν στο λιμάνι της πόλης, στο νέο σταθμό του ΟΣΕ, παρουσία του μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου, του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη Νίκα και του δημάρχου Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Κωστούρου.

Παρόντες ήταν επίσης ο βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Ανδρέας Πουλάς, οι δήμαρχοι Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος, Επιδαύρου κ. Αναστάσιος Χρόνης και Βόρειας Κυνουρίας κ. Γιώργος Καμπύλης, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ.) κ. Νίκος Χιωτάκης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού για θέματα περιβάλλοντος κ. Γιώργος Κρεμλής. Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μαθητές της Ε’ και Στ’ τάξης των πέντε δημοτικών σχολείων του Ναυπλίου, καθώς και η Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανακυκλώνει στο νέο σπιτάκι της ανακύκλωσης στο Ναύπλιο, με το δήμαρχο της πόλης κ. Δημήτρη Κωστούρο.

Στη Νέα Σμύρνη

Τα εγκαίνια του πολυχώρου ανταποδοτικής ανακύκλωσης στη Νέα Σμύρνη τέλεσε ο μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, και παρέστησαν  ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος κ. Γ. Κρεμλής, ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης, η αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Αθηνών κ. Δ. Νάνου, ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης κ. Σ. Τζουλάκης, η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κ. Μ. Ανδρούτσου, ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου κ. Γ. Φωστηρόπουλος, ο δήμαρχος Δάφνης – Υμηττού κ. Α. Μπινίσκος, o πρόεδρος του Ε.Ο.ΑΝ. κ. Ν. Χιωτάκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα περιβάλλοντος κ.  Ν. Παπαδάκης, τα μέλη του ΔΣ του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος «Ανταποδοτική Ανακύκλωση», οι μαθητές του 7ου Γυμνασίου Νέας Σμύρνης και πλήθος κόσμου.

Ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης δήλωσε πως το 2020 θα είναι έτος ανακύκλωσης για την Αττική, ενώ ο δήμαρχος Ν. Σμύρνης κ. Σ. Τζουλάκης τόνισε πως στόχος του Δήμου Ν. Σμύρνης είναι να ανεβούν το 2020 τα ποσοστά της ανακύκλωσης στο 30%.

Ελέγξτε επίσης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Πελοπόννησο-Εκδήλωση από το ΚΑΠΕ

Διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με την υποστήριξη …

Τα Περιοδικά μας