«Δρόμοι» Χαλανδρίου στην ανακύκλωση

Ο δήμος δίνει το στίγμα του με συνεχείς δράσεις – Μέσα στο 2020 ο καφέ κάδος σε ολόκληρη την πόλη

Οι επιτυχημένες πρακτικές στην ανακύκλωση και διαχείριση αποβλήτων απαιτούν επιμονή και η υπομονή. Αυτό δείχνει η αδιάκοπη προσπάθεια ενός δήμου που με συνεχείς διεργασίες και σωστό σχεδιασμό πέτυχε ορατά αποτελέσματα.

«Από την προηγούμενη έκθεση της Verde.tec μέχρι τη φετινή που θα πραγματοποιηθεί σε λίγο καιρό, η καινούργια εξέλιξη είναι πως ολοκληρώθηκε η πιλοτική εγκατάσταση βιοαερίου» λέει στο Ecotec ο καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου και εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών κ. Γεράσιμος Λυμπεράτος. Και μας δηλώνει πανηγυρικά: «Επί ένα χρόνο παράγουμε σταθερά βιοαέριο και απλό βιομεθάνιο και αιθάνιο, για να κινήσουμε τα απορριμματοφόρα του δήμου!».

Το Ecotec παρακολούθησε από την αρχή την προσπάθεια του δήμου, η οποία ξεκίνησε με το ερευνητικό πρόγραμμα «Waste4Think» και, όπως αποδεικνύεται, έχει και συνέχεια: «Το υπόλειμμα που μένει στον αντιδραστήρα των τεσσάρων κυβικών μέτρων που είναι εγκατεστημένος στο Πολυτεχνείο, μπορεί να ανακατευτεί με τα κλαδέματα παράγοντας κομποστ, το οποίο μοιράζουμε στους δημότες μας» εξηγεί ο κ. Λυμπεράτος.

Όσον αφορά τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων, ο Δήμος Χαλανδρίου έχει προχωρήσει πέρα από την πιλοτική εφαρμογή και έχει επεκτείνει τη συλλογή σε ολόκληρο το δημοτικό διαμέρισμα της Αγίας Βαρβάρας. Δεν βασίζεται πλέον μόνο στους εθελοντές αλλά απευθύνεται σε όλους τους πολίτες του δημοτικού, παρέχοντας συνεχή ενημέρωση και ειδικό κλειδί πρόσβασης, και μοιράζοντας kit πόρτα-πόρτα σε όλα τα καταστήματα της περιοχής μεταξύ λεωφόρου Κηφισίας και Εθνικής Αντιστάσεως.

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο, μετά από έξι μήνες λειτουργίας, έδειξαν πως περίπου οι μισοί κάτοικοι (4.000) έχουν συμμορφωθεί, εκτρέποντας τα υπολείμματα τροφών από τον πράσινο κάδο στον καφέ.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλανδρίου και καθηγητής του ΕΜΠ κ. Λυμπεράτος μας ενημερώνει σχετικά:

«Μέσα στο 2020, προσπαθούμε να επεκτείνουμε το πρόγραμμα σε ολόκληρο το Κάτω Χαλάνδρι και στη συνέχεια στην υπόλοιπη πόλη. Τα υπολείμματα των τροφών που συλλέγουμε είναι εξαιρετικής ποιότητας, καθώς δεν έχουν ανεπιθύμητες προσμείξεις. Και τα οδηγούμε στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ), διότι ο ξηραντήρας που έχουμε δεν επαρκεί για τέτοιας κλίμακας λειτουργία. Αλλά και με αυτό τον τρόπο επωφελούμαστε από τα τέλη ταφής, καθώς εάν οδηγείς εκεί τα υπολείμματα ως βιοαπόβλητα, δεν επιβαρύνεται ο δήμος. Για μένα ο στόχος είναι να ολοκληρώσουμε αυτό τον τρόπο συλλογής, που δείχνει πραγματικά το δρόμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ρεύματα που αναπτύσσει ο δήμος, ο αριθμός των πράσινων κάδων θα μειωθεί σημαντικά από τους δρόμους της πόλης. Ήδη οι κάδοι ανακύκλωσης είναι περισσότεροι από τους συμβατικούς κάδους.

Επιπλέον, ο Δήμος πραγματοποίησε αναλύσεις σε οχτώ σημεία τεσσάρων δημοτικών διαμερισμάτων εκτός της Αγίας Βαρβάρας, από τα οποία συγκεντρώθηκαν δύο τόνοι απορρίμματων.

Από τις αναλύσεις διαπίστωσε ο δήμος ποια είναι η σύσταση των απορριμμάτων που προέρχονται από τις κατοικίες, κάτι το οποίο δεν ήταν απόλυτα γνωστό: «Το 40% είναι υπολείμματα τροφών, μας ενημερώνει ο κ. Λυμπεράτος, ενώ τα ανακυκλώσιμα υλικά είναι κι αυτά 40%, 25% χαρτί – χαρτόνι και 15% υπόλοιπα υλικά. Μένει ένα 20% που μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε περισσότερο, το 8% του οποίου είναι το χαρτί υγείας. Επίσης, το άλλο που διαπιστώσαμε είναι πως ο πολίτης ανακυκλώνει σε μεγάλο ποσοστό (το 79 – 80% των υλικών καταλήγει στον μπλε ή στον κίτρινο κάδο, ποσοστό εφάμιλλο με αυτό που επιτυγχάνουν στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές πόλεις».

Ελέγξτε επίσης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Πελοπόννησο-Εκδήλωση από το ΚΑΠΕ

Διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με την υποστήριξη …

Τα Περιοδικά μας