Η Πύλη της Κόλασης στη Σιβηρία...

Στην Πύλη της Κόλασης, βυθίζεται η γη στη Σιβηρία

Στον πλανήτη που υπερθερμαίνεται ούτε ο κρατήρας της Σιβηρίας δεν αντέχει πλέον…

Στην Πύλη της Κόλασης, όπως ονομάζουν οι ντόπιοι τον κρατήρα Batagaika, το κατεψυγμένο στρώμα πάγου υποχωρεί, με τον κρατήρα να μεγαλώνει πλέον, 30-40 μέτρα ετησίως.

Ο κρατήρας αυτός, που οι ειδικοί τον ονομάζουν “megaslump”, φαίνεται να καταβροχθίζει την πλαγιά στην οποία βρίσκεται ενώ παρουσιάζει τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον, καθώς οι επιστήμονες περιμένουν να ανακαλύψουν τι υπάρχει κάτω από τόσα μέτρα παγωμένου εδάφους και τι μυστικά προηγούμενης ζωής θα έρθουν στο φως.

Όπως συνέβη το 2018, όταν δύο κυνηγοί ανακάλυψαν, σε περιοχή της Σιβηρίας όπου επικρατούσαν αρκετά υψηλές θερμοκρασίες, νεκρό πτηνό που οι παλαιοντολόγοι υπολόγισαν πως είχε πεθάνει πριν 46.000 χρόνια. Λόγω του πάγου παρέμεινε όπως να είχε πεθάνει λίγο πριν το ανακαλύψουν τυχαία οι δύο κυνηγοί.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον, ταυτόχρονα και η ανησυχία των ειδικών, είναι πως οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και οι μικρότεροι χειμώνες προκαλούν την κατάρρευση του κατεψυγμένου στρώματος πάγου και του εδάφους και διαβρώνουν σε μεγάλο μέρος την Αρκτική.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται ο μεγάλύτερος κρατήρας του είδους του, διακρίνεται κάτω δεξιά, μέσω της δορυφορικής αποτύπωσης της ΝΑΣΑ.

Η περιβαλλοντική απειλή, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις των επιστημόνων, είναι μεγάλη, όχι μόνον γιατί χάνεται η ισορροπία σε μια περιοχή που  κατεξοχήν παρέμενε παγωμένη, αλλά επίσης γιατί η ανθρώπινη δραστηριότητα, που συνεχίζεται διαρκώς αυξανόμενη, δημιουργεί τις περισσότερες επιπτώσεις στην αλλαγή του κλίματος.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο βίντεο του BBC και της Deutsche Welle τα οποία προβλήθηκαν διαδικτυακά και αποτελούν ένα ξεχωριστό οδοιπορικό για μια όχι και τόσο μακρινή απειλή, εξαιτίας ίσως της απόστασης, όπως θα νομίσουμε αρχικά…

Δείτε το βίντεο του BBC:

https://www.bbc.com/reel/video/p08lmh4z/siberia-s-enormous-hole-in-the-ground-is-getting-bigger

Δείτε το βίντεο της Deutsche Welle:

https://www.dw.com/en/siberias-batagaika-crater-grows-at-an-alarming-rate/av-54471709