Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕιδήσειςEκδηλώσειςH Greenpeace στον Βόλο: Συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση και το LNG (βίντεο)

H Greenpeace στον Βόλο: Συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση και το LNG (βίντεο)

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας σε συνεργασία με τα σωματεία “Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας”, “Πολίτες Μαγνησίας για την υγεία και το περιβάλλον”, “Σύλλογος για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού”. Συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χορταργιάς.

Πρώτο θέμα συζήτησης, ήταν η πρόσφατη έρευνα κοινού που δημοσίευσε η Greenpeace: η κοινωνία του Βόλου στην πλειοψηφία της δεν επιθυμεί την εγκατάσταση της μονάδας LNG στον Παγασητικό και θεωρεί ότι θα κινδυνεύσει το περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων, αν το έργο προχωρήσει.

Οι ομιλητές, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την έλλειψη πληροφόρησης, αφού δεν έχουν ενημερώσεις σχετικά με την εξέλιξη του έργου. Το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάστηκε στον χαρακτήρα και τις δυνατότητες των ενεργειακών κοινοτήτων και στην αποδοτικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχέση με τα προβλήματα που έχει το ενεργειακό σύστημα. Ειδικότερα, σημειώθηκε η ανάγκη να διασφαλίζεται ότι τα έργα ΑΠΕ πραγματοποιούνται σε ένα πλαίσιο που διασφαλίζει ότι δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον, ενώ μεγιστοποιούν τα οφέλη. Γι’ αυτό, είναι επείγουσα η ανάγκη για το Χωροταξικό σχέδιο που αναμένεται εδώ και αρκετό διάστημα από την κυβέρνηση.

Η Περιφέρεια

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν μέλη της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Χρύσα Τσαγανού, τόνισε ότι προκειμένου να προχωρήσει η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να αναζητηθούν οι λύσεις, ότι υπάρχει ανάγκη για πληροφόρηση και ευαισθητοποίηση για αυτές, ενώ οι ΟΤΑ μπορούν να έχουν ρόλο, προσθέτοντας ότι χρήζει αλλαγής το πλαίσιο που τους αποδίδει μόνο γνωμοδοτικό ρόλο σε σημαντικά έργα.

Ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, κ. Φώτης Λαμπρινίδης, κατά τον χαιρετισμό του στάθηκε στη σταθερή στάση του περιφερειακού συμβουλίου ενάντια στην κατασκευή της μονάδας LNG στον Παγασητικό Κόλπο. Τόνισε ότι η προτεινόμενη εγκατάσταση δεν είναι κοινωφελής, ότι εκτός των περιβαλλοντικών και των οικονομικών πλευρών υπάρχει και μία νομική πλευρά στην υπόθεση της μονάδας LNG, δηλαδή ότι θα έπρεπε να απαγορεύονται τέτοιες -μη κοινωφελείς- χρήσεις γης επί του Παγασητικού.

Ο αντιπεριφερειάρχης Εξυπηρέτησης Πολιτών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και πρόεδρος της Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών Περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Ιωάννης Αναστασίου, δήλωσε ότι η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να έχει στο κέντρο της τους πολίτες όχι μόνο ως καταναλωτές αλλά και ως παραγωγούς, αναφέροντας ότι πρέπει και οι αγρότες να είναι παραγωγοί, ενώ σημείωσε ότι η πρώτη ενεργειακή κοινότητα της Ελλάδας συστήθηκε στη Θεσσαλία.

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής Γιώργος Σταμπουλής, χαιρέτισε την εκδήλωση λέγοντας ότι έχει σημασία η ακαδημαϊκή κοινότητα να παρεμβαίνει μέσω τεκμηρίωσης και χρησιμοποιώντας δεδομένα, ενώ είναι σημαντικό να διαμορφωθεί ένα όραμα για το μέλλον, ώστε να εκπληρωθεί το ηθικό χρέος των μεγαλύτερων να παραδώσουν στις επόμενες γενιές έναν κόσμο τουλάχιστον στην ίδια κατάσταση, αν όχι καλύτερη.

πηγή φωτό: ©Evelina Manou

Ενεργειακή μετάβαση

O κ.Kώστας Καλούδης, υπεύθυνος της εκστρατείας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace για το κλίμα και την ενέργεια, τόνισε πως σύμφωνα με προσφάτως δημοσιευμένη έρευνα για λογαριασμό της Greenpeace, το 75% των Βολιωτών τάσσεται ενάντια στην κατασκευή μονάδας LNG στον Παγασητικό Κόλπο και το 76% εξ αυτών είναι πρόθυμο να αναλάβει δράση για αυτό το θέμα. Επίσης, ότι αντί να επιδοτεί υποδομές ορυκτών καυσίμων το κράτος πρέπει να επιδοτήσει με έμμεσο ή άμεσο τρόπο τις λύσεις για τη βιώσιμη και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση.

Ο κ.Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος στρατηγικής της διεθνούς Greenpeace, ανέφερε ότι το LNG είναι εξ’ ορισμού ακριβότερο καύσιμο από το συμβατικό αέριο (το οποίο μεταφέρεται μέσω αγωγών) και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει, καθώς περίπου το 70% του αερίου εισάγεται από τις ΗΠΑ. Όμως η ζήτηση αερίου γενικώς έχει σημειώσει μειωτική τάση και «προβλέπεται μείωση μέχρι κατά 79% στη ζήτηση αερίου για ηλεκτροπαραγωγή σύμφωνα με το πρόσφατο ΕΣΕΚ (Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα)». Τα λειτουργικά έξοδα για μονάδες που υπολειτουργούν, όπως και το κόστος μίας μονάδας LNG, τα καλύπτουν οι πολίτες, όπως στην περίπτωση της μονάδας της Ρεβυθούσας, η οποία το 2023 λειτούργησε μόνο στο 24% της δυναμικότητάς της.

πηγή φωτό: ©Evelina Manou

Ο κ.Ναπολέων Κολοβός, πρόεδρος του Συλλόγου για την Προστασία και Ανάδειξη του Παγασητικού, εξήγησε ότι για τον σκοπό υλοποίησης αυτού του σχεδίου ο Βόλος θα μετατραπεί σε “ζώνη θυσίας” με τεράστιο κίνδυνο ασφάλειας για τους πολίτες του Βόλου και το φυσικό περιβάλλον. Ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, οι διαρροές μεθανίου από τις μονάδες υγροποίησης και αποθήκευσης του αερίου θα επιβάρυναν σημαντικά με ρύπανση την ήδη βεβαρημένη ατμόσφαιρα της πόλης του Βόλου. Και όλα αυτά ώστε το αέριο να εξαχθεί στο εξωτερικό, ήτοι σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Ο κ.Σταύρος Σπυριδάκος, ειδικός σε θέματα ενεργειακής απόδοσης του Ινστιτούτου για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Κλιματική Πολιτική (IEECP) εστίασε πρώτον στην ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας και δεύτερον στη πρόταση ανάληψης δράσης σχετικά με τις ενεργειακές κοινότητες.

πηγή φωτό: ©Evelina Manou

Η κ.Ιωάννα Θεοδοσίου από το The Green Tank δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας παράγεται από ΑΠΕ. Οι ενεργειακές κοινότητες χρησιμοποιούν κατά κύριο λόγο φωτοβολταϊκά πάνελ και πραγματοποιούν μικρής κλίμακας τοπικά έργα, άρα και αρκετά βιώσιμα με περιβαλλοντικούς όρους. Είναι πολύ σημαντική η διάσταση της ενεργειακής δημοκρατίας που επιφέρουν και για αυτό πρέπει να αξιοποιηθούν. Πρέπει όμως να υποστηριχθούν καθώς “οι ενεργειακές κοινότητες μεταφέρουν τα οφέλη της ενεργειακής μετάβασης στους πολίτες”.

Ολόκληρη η ημερίδα στο κανάλι της Greenpeace Greece στο YouTube:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ