Συνεργασία Περιφέρειας Εθνικού Αστεροσκοπείου

Η επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε τον χαρακτήρα της ενημέρωσης για τα έργα  που πραγματοποιούνται στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 5 εκ. ευρώ, έργα που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Μανώλης Πλειώνης, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα αντικείμενα της ερευνητικής δραστηριότητας του Αστεροσκοπείου με έμφαση στα ζητήματα πρόληψης φυσικών καταστροφών και ακολούθως τον ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα έργα και παρεμβάσεις σε επίπεδο υποδομών που υλοποιούνται στο Αστεροσκοπείο, αλλά ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε με έμφαση πως στόχος είναι η ενδυνάμωση του ερευνητικού έργου του Αστεροσκοπείου και η αξιοποίηση του, σε δράσεις που σχετίζονται με την προστασία αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Σ’ αυτό το σημείο επικαλέστηκε και το πρόσφατο Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη από την Περιφέρεια, το Αστεροσκοπείο και το ΕΚΠΑ με αντικείμενο την εκπόνηση έρευνας σχετικά με τις εκτιμήσεις κινδύνων από φυσικές καταστροφές στην Αττική.

Ο κ. Πλειώνης ανέφερε πως η Περιφέρεια μέσω της συνεργασίας, έχει στη διάθεση της σημαντικά εργαλεία που θα συμβάλλουν σε παρεμβάσεις υπέρ των πολιτών.

Η χρηματοδότηση

Τα έργα που υλοποιούνται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής αφορούν στην κατασκευή Αμφιθεάτρου στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Θησείο, προϋπολογισμού 1.1 εκ. ευρώ αλλά και παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου στο Λόφο Κουφού Πεντέλης συνολικού προϋπολογισμού 4,2 εκ. ευρώ.

Συγκεκριμένα προβλέπεται η κατασκευή αμφιθεάτρου πολλαπλών χρήσεων 260 τ.μ. και δυναμικότητας 100 θέσεων καθώς και έργα ανάπλασης του φυλακίου – θεματικού πωλητηρίου στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  στο Θησείο.

Παράλληλα μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 1 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020, χρηματοδοτούνται έργα και παρεμβάσεις στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  στο Λόφο Κουφού Πεντέλης.

Ειδικότερα χρηματοδοτείται η Προσθήκη νέου τριώροφου κτιρίου επιφάνειας 2.511 τ.μ. για την στέγαση γραφείων και εργαστηρίων του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, προϋπολογισμού 2,7 εκ €, το οποίο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό άνω του 90%.

Για τις ανάγκες ολοκλήρωσης του συγκεκριμένου έργου, η ΕΥΔ ΕΠ Αττικής ενέκρινε ένα πρόσθετο έργο που περιλαμβάνει επίσης και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου  (κατασκευή πεζοδρόμων, υπαίθριων κλιμάκων και ραμπών ΑΜΕΑ κλπ) συνολικού προϋπολογισμού 910 χιλ.

Τέλος χρηματοδοτείται η προσθήκη (επέκταση του ΙΑΑΔΕΤ) νέου διώροφου κτιρίου επιφάνειας 118,22 τ.μ. (πλέον υπόγειοι αποθηκευτικοί χώροι) το οποίο περιλαμβάνει εργαστηριακούς χώρους και γραφεία του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ), προϋπολογισμού 620 χιλ.€. Το έργο δημοπρατήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 και έχει ήδη υπογραφεί η σχετική σύμβαση, με χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής 12 μήνες.

 

 

Ελέγξτε επίσης

Ξεκινά η μελέτη για την αποχέτευση αστικών λυμάτων της Νότιας Αρτέμιδας

Η εκπόνηση της μελέτης αποχέτευσης αστικών λυμάτων Νότιας Αρτέμιδας θα κοστίσει περίπου 850.000 και θα …

Τα Περιοδικά μας