Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλιματικές ΑλλαγέςΤα Ιμαλάϊα σε κλιματική κρίση

Τα Ιμαλάϊα σε κλιματική κρίση

Οι παγετώνες των Ιμαλαΐων προβλέπεται να χάσουν έως και το 75% του πάγου τους μέχρι το τέλος του αιώνα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη και η τήξη τους ενέχει σοβαρούς κινδύνους, ιδιαίτερα από τις παγετώδεις λίμνες που σχηματίζονται από το λιώσιμο των πάγων. Αυτές οι λίμνες, όταν υπερχειλίσουν ή γίνουν ασταθείς, μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικές πλημμύρες, επηρεάζοντας σοβαρά τα χωριά και τις υποδομές κατάντη.

Προκειμένου να μετριαστούν οι πιθανές συνέπειες, ο ΟΗΕ υποστήριξε το έργο Glacial Lake Outburst Flood (GLOF), το οποίο περιλαμβάνει την εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών και αισθητήρων για την παρακολούθηση των βροχοπτώσεων, των επιπέδων του νερού και της απορροής. Επιπλέον, έχουν επίσης εγκατασταθεί συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και τοποθέτησης πρανών για να προειδοποιούν και να προστατεύουν τις κατάντη κοινότητες από πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Αυτή η εικόνα, που αποκτήθηκε από έναν από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel-2 στις 21 Νοεμβρίου, δείχνει την πόλη Passu στο Πακιστάν, η οποία παρακολουθείται από το έργο GLOF.

Τα ανοιχτά δεδομένα από τους δορυφόρους Copernicus Sentinel επιτρέπουν την παρακολούθηση των παγετώνων σε όλο τον κόσμο με άνευ προηγουμένου λεπτομέρεια και συχνότητα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ