TEE: Κάλεσμα συνεργασίας για τον Τοπικό Χωρικό Σχεδιασμό

Το Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, για το επικείμενο πρόγραμμα εκπόνησης τοπικών πολεοδομικών σχεδίων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός διατύπωσε δημοσίως πρόσκληση συνεργασίας σε όλους τους μηχανικούς, στο κράτος, στην αυτοδιοίκηση, στους επιστημονικούς και άλλους φορείς για συνεργασία προκειμένου να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγα χρόνια το σύνθετο έργο του πολεοδομικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα, που δεν έχει καταφέρει η Πολιτεία να ολοκληρώσει εδώ και 50 χρόνια.

Ο Υφυπουργός ΠΕΝ κ. Νίκος Ταγαράς ανακοίνωσε τον προϋπολογισμό του προγράμματος:

Ο σχεδιασμός, αφορά στην εκπόνηση ΤΠΣ για περίπου 800 Δημοτικές Ενότητες με την κάλυψη του 80% από τις συνολικά 1.135 Δημοτικές Ενότητες της χώρας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης πίστωσης 245 εκατομμυρίων  ευρώ. «Μια πρωτόγνωρη παρέμβαση» όπως την χαρακτήρισε.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης ανέφερε πως έως τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες προκηρύξεις μελετών για ΤΠΣ. Αναφορικά με τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΕΠΣ) ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε ότι το Υπουργείο θα παρέμβει σε 10 περιοχές που έχουν έντονο αναπτυξιακό ενδιαφέρον ή σημαντικές ιδιαιτερότητες φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Ήδη, 4 περιοχές έχουν ανακοινωθεί όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ελαφόνησος και η περιοχή γύρω από το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.

Ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε αναλυτικά το Πρόγραμμα με τις 5 δράσεις – πολεοδομικές μελέτες «μείζονος σημασίας», που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης τονίζοντας ότι θα επιλυθούν προβλήματα που αφορούν τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στις δημόσιες επενδύσεις σε βασικές υποδομές.

Χρησιμοποίησε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις ζώνες απολιγνιτοποίησης στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και στην περιοχή της Μεγαλόπολης, στις οποίες, λόγω μη θεσμοθέτησης χρήσεων γης, καθυστέρησαν οι διαδικασίες μετάβασης των περιοχών σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης.

Η κ. Γεωργία Γιαννακούρου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, Δικηγόρος αναφέρθηκε στις διαφορές με τα προηγούμενα καθεστώτα και στις θεσμικές εκκρεμότητες του νέου σχεδιασμού.

Ο κ. Λάμπρος Κίσσας, Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, ως Εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης πραγματοποίησε παρουσίαση με τίτλο «μία νέα θεσμική πραγματικότητα και μία δημιουργική πρόκληση για όλους».

Η Αναστασία Τασοπούλου, Δρ. Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Επιμελήτρια ΕΕΕ ΜΧΠΑ ΤΕΕ παρουσίασε θεματολογία με τίτλο: «ο πολεοδομικός χωροταξικός σχεδιασμός στις εμβληματικές επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη διαδικτυακή συζήτηση στο κανάλι της Αίθουσας Εκδηλώσεων του ΤΕΕ στο youtube:

 

 

Ελέγξτε επίσης

SEVESO: Άμεσες πρωτοβουλίες για τις εγκαταστάσεις με επικίνδυνες ουσίες

Οι υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς και Δημήτρης Οικονόμου αποφάσισαν την εντατικοποίηση των ελέγχων …

Τα Περιοδικά μας