Σάββατο, 31 Ιανουαρίου, 2026
ΑρχικήΕιδήσειςΥπογραφή νέας φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος-Αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση

Υπογραφή νέας φορολογικής σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος-Αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση

Η σύμβαση υπεγράφη από τον Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και από τον  Patrick Maisonnave, πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα. Στόχος η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων και τη συνεργασία σε φορολογικά θέματα, καθώς με την Σύμβαση επιτυγχάνεται η εξάλειψη της διπλής φορολογίας αναφορικά με φόρους εισοδήματος και την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Η Γαλλία εκτιμά πως η υπογραφή της Σύμβασης θα επιτρέψει την εφαρμογή των πλέον πρόσφατων διεθνών φορολογικών κανόνων και την μεγαλύτερη διαφάνεια στα θέματα αυτά, προς όφελος των ιδιωτών και των επιχειρήσεων, με στόχο τη διευκόλυνση της ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων γενικά και ειδικότερα των επενδύσεων.

Με την ευκαιρία της υπογραφής, ο Patrick Maisonnave δήλωσε :

«Χαίρομαι για την υπογραφή, σήμερα, νέας φορολογικής σύμβασης μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας. Δεδομένων των στενών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας, ήταν απαραίτητη η υπογραφή νέας Σύμβασης η οποία λαμβάνει υπόψη τους πλέον πρόσφατους κανόνες του ΟΑΣΑ, σε αντικατάσταση της προηγούμενης η οποία υπεγράφη το 1963 με έναρξη ισχύος το 1965.

Η νέα σύμβαση αποτελεί πολύ σημαντική πρόοδο για τη διευκόλυνση της φορολογικής ασφάλειας και την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Θα υποβοηθήσει την ανάπτυξη των άμεσων επενδύσεων του κάθε Κράτους στο άλλο Κράτος καθώς επίσης και των επιχειρήσεων. Άλλωστε, η ημερομηνία της υπογραφής συμπίπτει με την επίσκεψη αποστολής γαλλικών επιχειρήσεων του MEDEF (Κινήματος των Επιχειρήσεων της Γαλλίας) οι οποίες ταξίδεψαν στην Ελλάδα με σκοπό τη διερεύνηση νέων επιχειρηματικών ευκαιριών. Μετά την υπογραφή, η Γαλλία θα προσπαθήσει να επικυρώσει το νέο κείμενο το ταχύτερο δυνατό ώστε να καταστεί γρήγορα δυνατή η έναρξη της ισχύος του».

Ο κ. Σταϊκουρας

«Το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας θεωρεί ότι η νέα Διμερής Σύμβαση με τη Γαλλία είναι εξαιρετικά σημαντική για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, παρέχοντας το κατάλληλο πλαίσιο της απαραίτητης σταθερότητας και ασφάλειας στους οικονομικά δρώντες και λειτουργώντας ως μοχλός ανάπτυξης, προς όφελος των δύο χωρών και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η σημερινή υπογραφή της Σύμβασης επιβεβαιώνει τη βούληση της Κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων της χώρας μας με έναν τόσο σημαντικό εταίρο, τη Γαλλία.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Υφυπουργό, τον Γενικό Γραμματέα, τον Διοικητή της ΑΑΔΕ και όλους τους συνεργάτες – στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών για τη συμβολή τους», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μετά την υπογραφή της Σύμβασης.

 

 

Φωτό: Stolis Panagiotis / Photo Creation

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ