Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠροστασία ΠεριβάλλοντοςΎποπτα ευρήματα για δηλητηριασμένα δολώματα-Σε τρία σημεία της Ελλάδας οι έρευνες

Ύποπτα ευρήματα για δηλητηριασμένα δολώματα-Σε τρία σημεία της Ελλάδας οι έρευνες

Νεκρά ζώα και ύποπτα ευρήματα, που υποδεικνύουν τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες), καταγράφηκαν σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, μέσα στον Ιανουάριο. Οι Ειδικές Μονάδες Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) του ΟΦΥΠΕΚΑ εντόπισαν στην ύπαιθρο των Καλαβρύτων, του Κάτω Νευροκοπίου Δράμας και του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης νεκρούς αδέσποτους σκύλους, τσακάλια, μία αλεπού και έναν χρυσαετό, o οποίος, μάλιστα, συγκαταλέγεται στα αυστηρώς προστατευόμενα είδη.

Ειδικότερα,  στις αρχές Ιανουαρίου, μεταξύ των χωριών Δουμενά και Βιλιβίνα του Δήμου Καλαβρύτων, βάσει των αρχικών αναφορών , με φωτογραφίες και βίντεο,  είκοσι αδέσποτα σκυλιά  θανατώθηκαν από δηλητηριασμένα δολώματα.

Στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ, μαζί με τον χειριστή και τον εκπαιδευμένο σκύλο Μπρέντυ της ΕΜΑΔΔ, καθώς και στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου και του Δασαρχείου Καλαβρύτων.

Κατά τη διήμερη προσπάθεια ανίχνευσης, όπου ερευνήθηκαν πάνω από 12χλμ της υπαίθρου, εντοπίστηκαν έξι νεκρά ζώα (ένας σκύλος και πέντε τσακάλια), καθώς και εντόσθια ζώων, που πιθανολογείται ότι αποτελούν μέρος των δηλητηριασμένων δολωμάτων.

Ο ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος Μπρέντυ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου με τον χειριστή του εντόπισαν ύποπτα ευρήματα στην περιοχή των Δουμενών Καλαβρύτων Αχαΐας ©Δήμος Αναστόπουλος

Η ΕΜΑΔΔ

Στις 18 Ιανουαρίου, η ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νέστου-Βιστωνίδας και Ροδόπης του ΟΦΥΠΕΚΑ, εντόπισε ύποπτα ευρήματα κατά την περιπολία της με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο, Λάικα. Ειδικότερα, η ΕΜΑΔΔ, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ARCPROM και, συνοδευόμενη από προσωπικό της Μονάδας Διαχείρισης και της ΣΤ’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, εντόπισε στην περιοχή Παναΐ-Ντερέ, κοντά στο χωριό Ποταμοί Κάτω Νευροκοπίου, μια συσκευασία παράνομου φυτοπροστατευτικού προϊόντος (φυτοφάρμακο), αρκετά συσσωματώματα πράσινου χρώματος -τα οποία πιθανά αποτελούν δηλητηριασμένο δόλωμα- και μια νεκρή αλεπού, σε κοντινή απόσταση, περίπου 500 μ. από δασική οδό.

Κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκαν τα ευρήματα η Μονάδα Διαχείρισης έχει κατασκευάσει τεχνητή φωλιά για βίδρα, στο πλαίσιο υλοποίησης των διαχειριστικών δράσεων του ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020, ενώ παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει ζευγάρι θαλασσαετών, το οποίο θα μπορούσε να πέσει και αυτό θύμα της δηλητηρίασης.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό σημειώθηκε στις 29 Ιανουαρίου, στην ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά. Μετά από ενημέρωση ότι ο πομπός ενός χρυσαετού εξέπεμπε για μεγάλο διάστημα από σταθερό σημείο, η ΕΜΑΔΔ της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με υπαλλήλους του Δασαρχείου Λαγκαδά και της Μονάδας Διαχείρισης, πραγματοποίησε έκτακτη περιπολία με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο Μπόρα.

Στην περιοχή της έρευνας βρέθηκαν ο νεκρός χρυσαετός σε στάση που υποδεικνύει δηλητηρίαση, καθώς και ευρήματα που πιθανώς αποτελούν δηλητηριασμένο δόλωμα. Στον χρυσαετό είχε τοποθετηθεί πομπός ως νεοσσός στη φωλιά, τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο εκπόνησης διδακτορικής διατριβής του Εργαστηρίου Διατήρησης της Βιοποικιλότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν βρεθεί νεκροί, με σοβαρές ενδείξεις δηλητηρίασης άλλοι δύο χρυσαετοί στην περιοχή του Έβρου.

Για τα παραπάνω ενημερώθηκαν, άμεσα, οι αρμόδιες αρχές και τα ευρήματα παραδόθηκαν για περαιτέρω αναλύσεις.

Νεκρή αλεπού που εντοπίστηκε στην περιοχή των Ποταμών Κάτω Νευροκοπίου, κοντά σε συσκευασία παράνομου φυτοπροστατευτικού προϊόντος και άλλα ύποπτα ευρήματα ©Πέτρος Αγοραστός

Παράνομη και επιβλαβής πρακτική

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων είναι μία κοινή πρακτική στην Ελλάδα, τόσο στις αστικές περιοχές όσο και στην ύπαιθρο, παρά το γεγονός ότι απαγορεύεται βάσει νομοθεσίας από το 1993. Τα δηλητηριασμένα δολώματα απειλούν τόσο την άγρια πανίδα όσο και τα οικόσιτα ζώα.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος, όπως η δημιουργία των Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) και η θεσμοθέτηση των Τοπικών Σχεδίων Δράσης. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις που υλοποιεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ για την καταπολέμηση των δηλητηριασμένων δολωμάτων επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://antipoison.necca.gov.gr/.

ΟΦΥΠΕΚΑ

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ