Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιαχείριση ΑποβλήτωνΕπικίνδυνα απόβληταΑντίδραση της Greenpeace στο πισωγύρισμα της Ε.Ε για τα φυτοφάρμακα

Αντίδραση της Greenpeace στο πισωγύρισμα της Ε.Ε για τα φυτοφάρμακα

Ο ευρωπαϊκός κανονισμός Sustainable Use Regulation (SUR) που προβλέπει μείωση 50% στη χρήση φυτοφαρμάκων ως το 2030, μπήκε στο στόχαστρο της Ε.Ε, μετά και τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε ολόκληρη την Ευρώπη, και μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Ε.Ε κ. Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν πως θα πρέπει να αποσυρθεί ο SUR, τα δεδομένα, και για την Πράσινη Συμφωνία αλλάζουν. Αυτό υποστηρίζει η Greenpeace:

«Αυτές τις μέρες, με αφορμή την αγροτική κρίση, συμβαίνει μια τραγική και εξαιρετικά επικίνδυνη χαλάρωση των ευρωπαϊκών κανονισμών για την προστασία του περιβάλλοντος: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποσύρει τον ευρωπαϊκό κανονισμό Sustainable Use Regulation (SUR) που προβλέπει μείωση 50% στη χρήση φυτοφαρμάκων ως το 2030, ενώ σήμερα συζητιέται ως “λύση” σχέδιο  νόμου της Κομισιόν υπέρ των νέων μεταλλαγμένων. Αυτές οι πολιτικές αποφάσεις δεν λύνουν κανένα πρόβλημα στον αγροτικό τομέα, αντίθετα δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στην υγεία, το εισόδημα και τη δραστηριότητα των παραγωγών» καταλήγει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Όπως εξηγεί, η χαλάρωση των κανονισμών για τα φυτοφάρμακα και τα μεταλλαγμένα υπονομεύει την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, οδηγεί σε ακόμη βαθύτερη κρίση τους αγρότες και ωφελεί μόνο τη βιομηχανία αγροχημικών που κατασκευάζει και εμπορεύεται τα χημικά φυτοφάρμακα και τα μεταλλαγμένα (παλιά και νέα).

«Η γεωργία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία της βιοποικιλότητας και του κλίματος, όπως αποκαλύφθηκε με άγριο τρόπο στις πρόσφατες καταστροφές από πυρκαγιές στον Έβρο και την Εύβοια και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Τα πρώτα θύματα της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας και της επιδεινούμενης κρίσης είναι οι αγρότες, που πλήττονται πρώτοι απ’ όλους. Πληρώνουν με την υγεία και τη μείωση του εισοδήματός τους τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων. Οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές εξαφανίζονται από τα τοπία μας, μειώνοντας κι άλλο τις γεωργικές αποδόσεις. Οι εταιρείες ύδρευσης συνεχίζουν να πληρώνουν εκατομμύρια σε καθημερινή βάση για να καθαρίσουν τα νερά μας, ενώ οι άνθρωποι που ζουν σε αγροτικές περιοχές εκτίθενται συνεχώς σε τοξικά φυτοφάρμακα» αναφέρει για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων η Greenpeace.

Η χαλάρωση των κανονισμών για τα φυτοφάρμακα και τα μεταλλαγμένα ωφελεί μόνο τους αγροχημικούς κολοσσούς, υποστηρίζει η οργάνωση επισημαίνοντας πως οι αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία και το περιβάλλον δεν υπολογίζονται στην τιμή των τροφίμων.

«Με χιλιάδες στρέμματα στον Θεσσαλικό κάμπο ακόμα καλυμμένα με νερά από τις πλημμύρες του Σεπτέμβρη, χρειαζόμαστε να χτίσουμε μια αγροτική παραγωγή κλιματικά ανθεκτική και προσοδοφόρα για τους παραγωγούς, που θα εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και την υγεία όλων (παραγωγών και καταναλωτών). Για την ώρα, τα κάνουμε ΟΛΑ λάθος» αναφέρει η Greenpeace.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ