Ανακοίνωση φορέων ΑΠΕ για τις εξελίξεις στο ΚΑΠΕ

«Με ανησυχία παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα την απαξίωση ενός από τους σημαντικότερους φορείς για την προώθηση της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, του ΚΑΠΕ. Τελευταίο επεισόδιο η απόφαση του ΥΠΕΚΑ για παύση της διοίκησής του με την αιτιολογία της μη ανταπόκρισης της, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, στην απαραίτητη και υποχρεωτική προσαρμογή του μισθολογικού καθεστώτος των εργαζομένων.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι φορείς ΣΠΕΦ, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ, η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο ΕΣΜΥΕ, η HELLABIOM και ο ΠΑΣΥΦ.
Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, η εμμονή της κυβέρνησης είναι ακατανόητη, αφού το Κέντρο από την ίδρυσή του το 1987, μέχρι σήμερα έχει δραστηριοποιηθεί στην ενεργειακή αγορά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
«Χωρίς να επιβαρύνει τον δημόσιο προϋπολογισμό, το Κέντρο ανέδειξε κορυφαίους επιστήμονες που αναγνωρίζονται διεθνώς για την ερευνητική τους προσφορά στον κλάδο των ΑΠΕ. Ταυτόχ ρονα ανέπτυξε αξιόλογη εργαστηριακή υποδομή και στήριξε με γνώση και εξειδίκευση την εγχώρια αγορά ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας» λένε οι φορείς ΑΠΕ.
Το ΚΑΠΕ υποστήριξε την ελληνική βιομηχανία ΑΠΕ και ΕΞΕ και αποτέλεσε τον καλύτερο πρεσβευτή της χώρας στο εξωτερικό για τα θέματα της αρμοδιότητάς του. Μάλιστα έπαιξε και το ρόλο του «ενεργειακού διπλωμάτη», ανοίγοντας τις πόρτες για την παρουσία ελληνικών επιχειρήσεων σε διεθνείς αγορές.
Οι έξι φορείς υποστηρίζουν πως οι εργαζόμενοι του ΚΑΠΕ, στηριζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις διεκδικούσαν και κέρδιζαν με διαγωνιστικές διαδικασίες, διεθνή ερευνητικά προγράμματα ύψους εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα χρήσιμα για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Τα προγράμματα αυτά, εκτός του ότι ήταν εντελώς απαραίτητα για την ανάπτυξη εγχώριας τεχνογνωσίας στους τομείς των ΑΠΕ και ΕΞΕ, συνέβαλαν στην τόνωση της εθνικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης για νέους ερευνητές και πολλές φορές οδήγησαν στη δημιουργία επιχειρηματικών ευκαιριών.
«Ζητάμε να μπει ένα τέλος στις αντιαναπτυξιακές επιλογές του Κράτους, που τείνουν πλέον να γίνουν κανόνας στον κλάδο του περιβάλλοντος, των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας» αναφέρει η κοινή ανακοίνωση.

Ελέγξτε επίσης

Έως 6 Αυγούστου το κύμα καύσωνα

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου …

Τα Περιοδικά μας