Απολιγνιτοποίηση: Κι άλλοι δήμοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα του Πράσινου Ταμείου

Επέκταση των δύο νέων προκηρύξεων που έχουν ήδη εκδοθεί από τον Ιούλιο, αποφάσισε το ΥΠΕΝ, κι έτσι περισσότεροι δήμοι θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα του Πράσινου Ταμείου για την απολιγνιτοποίηση, τα Σχέδια Δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα και την Κυκλική Οικονομία.

Υστέρα από πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη, σε άμεση συνεννόηση του Συντονιστή Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης κ. Κωστή Μουσουρούλη με τη Διοίκηση του Πράσινου Ταμείου, και οι υπόλοιποι δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, που είναι δικαιούχοι λιγνιτικού πόρου, θα είναι δικαιούχοι των προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου

Δυνητικοί δικαιούχοι θα είναι και οι Δήμοι Βοΐου, Βελβεντού, Σερβίων της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, Πρεσπών της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας και Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας.

Η διοικητική διαδικασία και οι σχετικές αποφάσεις του Πράσινου Ταμείου θα έχουν εκδοθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι προκηρύξεις

Οι δύο αυτές προκηρύξεις εκδόθηκαν από το Πράσινο Ταμείο τον Ιούλιο και εξελίσσονται με γρήγορους ρυθμούς. Ήδη έχουν ενταχθεί οι προτάσεις των Δήμων Κοζάνης και Μεγαλόπολης, ενώ αξιολογούνται προς άμεση ένταξη και αυτές των Δήμων Εορδαίας, Φλώρινας και Αμυνταίου.

 

Τα Σχέδια Δράσης

Μέσω των Σχεδίων Δράσης για την Κυκλική Οικονομία προωθούνται καινοτόμες μέθοδοι για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών μέσω ανάπτυξης τοπικής «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά παραδείγματα δράσεων, εξάλλου που καλύπτονται από τα Σχέδια δράσης για την Αειφόρο Ενέργεια και το Κλίμα είναι η εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για ηλεκτροπαραγωγή και θέρμανση/ψύξη κτιρίων, προώθηση μονάδων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια και επιχειρήσεις, καθώς και δράσεις βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Ελέγξτε επίσης

Την Πέμπτη το masterplan της απολιγνιτοποίησης

Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής που θα διεξαχθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, θα …