Υγιείς Πόλεις για την αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών

Οι Υγιείς Πόλεις μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο για την αντιμετώπιση Κρίσεων, τόσο υγειονομικών κρίσεων όπως η πανδημία την οποία διερχόμαστε, όσο και κρίσεων της κλιματικής αλλαγής.  Αυτό ήταν το συμπέρασμα του 17ου Συνεδρίου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ), που πραγματοποιήθηκε στα Λαγκάδια του δήμου Γορτυνίας.

Η επιστημονική προσέγγιση, ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς εκτός από τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμμετείχαν και εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας.

Οι συμμετέχοντες κατέθεσαν τα συμπεράσματα της επιστήμης βάσει των οποίων οι Πόλεις χρειάζεται να θωρακιστούν και να προστατεύσουν τον πολίτη για την αντιμετώπισης της Κλιματικής Κρίσης.

Κατά την εισήγησή του ο πρόεδρος του Δικτύου και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε τόσο στον ρόλο που ανέλαβε η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όσο και στον συντονισμό που υπήρξε με Διεθνείς Οργανισμούς όπως ο Π.Ο.Υ., με ενεργή συμμετοχή σε όλες τις Συναντήσεις και τις Ομάδες Εργασίας.

Επιπλέον, τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων μέσω της παροχής υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους βοήθειας και πληροφορίας στους Δήμους και τους Δημότες του.

Ο κ. Γ. Πατούλης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Σε αυτή την πανδημία, αν τα συστήματα υγείας δεν είχαν την ουσιαστική βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είχαν καταρρεύσει. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατέδειξε μέσα από αυτή την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, διεθνώς και στη χώρα μας τον καθοριστικό της ρόλο στη διάσωση της ζωής και την καθοδήγηση του πολίτη για την προστασία του από τον πανδημικό ιό. Η πληροφόρηση, η κοινωνική υποστήριξη και η ενημέρωση για την τήρηση των μέτρων δημόσιας Υγείας αποδεικνύεται σαφώς πιο αποτελεσματική μέσα από την προσέγγιση της Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, που βρίσκονται εγγύτερα στη ζωή του πολίτη και την καθημερινότητά του».

Οι συμμετέχοντες:

Ομιλίες για την μετά Covid-19 εποχή απηύθυναν, ο Άγις Τσούρος Πρώην Διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και Ευεξία του ΠΟΥ Ευρώπης, Adjunct Professor School of Public Health University of Boston, o Χρήστος Λιονής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Κυριάκος Σουλιώτης Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, ο Γιάννης Τούντας  Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής Ομ. Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, ο Αθανάσιος Σκουτέλης Διευθυντή της Β’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής  Κλινικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ». Για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μίλησαν ο Ευστάθιος Κούλης Δήμαρχος Γορτυνίας, ο Γιάννης Σίμος Υπεύθυνος Υγείας & Περιβάλλοντος Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας και ο Ιωάννης Καψωμενάκης ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ελέγξτε επίσης

Γ. Πατούλης: Από την Κυψέλη μήνυμα για τα απόβλητα

Ο Περιφερειάρχης Αττικής επισκέφθηκε το 15ο ΓΕΛ Κυψέλης στο πλαίσιο υγειονομικών ελέγχων από τα αρμόδια …

Τα Περιοδικά μας