Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΔιαχείριση ΑποβλήτωνΔιεύρυνση του Forum Κυκλικών Πόλεων-Σημαντική εξέλιξη για την Κυκλική Οικονομία

Διεύρυνση του Forum Κυκλικών Πόλεων-Σημαντική εξέλιξη για την Κυκλική Οικονομία

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η υπογραφή ένταξης τεσσάρων νέων φορέων-μελών του «FORUM Kυκλικών Πόλεων» για τη διαχείριση αποβλήτων ως πόρων. Η προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι θεματικές της κυκλικής οικονομίας σε διυπουργικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, μια πρωτοβουλία του Υπουργείο Περιβάλλοντος και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (από τις 16/5/2023) προχωρά με γοργούς ρυθμούς.

Η ΕΕΔΣΑ επιπλέον έχει αναλάβει και τον συντονισμό λειτουργίας του Φόρουμ.

Τα τέσσερα νέα μέλη του Forum Κυκλικών Πόλεων είναι:

-η Γενική Γραμματεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκπροσωπούμενη από το Γενικό Γραμματέα, κ. Γ. Στρατάκο

-η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, εκπροσωπούμενη από τη Γενική Γραμματεία, κ. Θ. Ευτυχίδου

-η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εκπροσωπούμενη από το Γενικό Γραμματέα, κ. Δ. Αναγνωστόπουλο.

-η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, εκπροσωπούμενη από τον κ. Α. Τζιτζικώστα

Υπογραφές

Η τελετή έγινε ΥΠΕΝ παρουσία του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκου, του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντός και Υδάτων κ. Π. Βαρελίδη, της Γενικής Γραμματέως Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κα. Θ. Ευτυχίδου, και τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δ. Αναγνωστόπουλου και του Προέδρου της ΕΕΔΣΑ Συντονιστή του Forum κ. Γ. Ηλιόπουλου

Η ομάδα των 16

Σε δηλώσεις τους κατά την τελετή ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στην ίδρυση του FORUM το Μάιο του 2023, τα μέλη του, την ανάγκη για διεύρυνση στην παρούσα φάση και τον τρόπο λειτουργία του FORUM με καλά προετοιμασμένες συνόδους ανά τρεις μήνες και συγκεκριμένη ατζέντα με συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά. Η κ. Ευτυχίδου με τη σειρά της αναφέρθηκε στην ανάγκη της βιομηχανίας να κατευθυνθεί προς την κυκλική οικονομία, ενώ ο κ. Βαρελίδης αναφέρθηκε στην αποστολή του FORUM. O κ. Αναγνωστόπουλος μετέφερε επίσης το χαιρετισμό του και αναφέρθηκε στην αναμενόμενη συνεισφορά του Υπουργείου Ψηφιακής Δακυβέρνησης. Μεταφέρθηκαν επίσης οι χαιρετισμοί και από τα υπόλοιπα νέα μέλη του Forum κ. Στρατάκο και κ. Τζιτζικώστα.

O κ. Ηλιόπουλος έκλεισε τη συζήτηση, αναλύοντας τα επόμενα βήματα, ξεκινώντας με την οργάνωση της επόμενης 4ης Συνόδου του Forum στο Ηράκλειο της Κρήτης την Άνοιξη του 2024.

Από πλευράς ΕΕΔΣΑ παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΣΑ, Δρ. Κ. Μουστάκας, επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής του Forum, ενώ από την πλευρά της ΓΓΣΑΠ του ΥΠΕΝ ήταν παρούσες οι κ. Ε. Μπουσίου και κ. Γ. Ζάγκα που θα συμμετέχουν στην Τεχνική Επιτροπή του Forum.

Το FORUM μετά τη διεύρυνση αποτελεί μια εθελοντική πρωτοβουλία 16 θεσμικών, κοινωνικών, οικονομικών φορέων από την αυτοδιοίκηση, την παραγωγή, την οικονομία, το περιβάλλον καθώς και τον επιστημονικό & ακαδημαϊκό χώρο, με ισχυρό διυπουργικό χαρακτήρα καθώς μετέχουν από πλευράς της 6 Γενικές Γραμματείες από 5 Υπουργεία

(περισσότερα στο www.circularcitiesforum.org)

Αναλυτική παρουσίαση στην έντυπη έκδοση του Ecotec.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ