ΕΣΕΚ 2030: Πώς ο σχεδιασμός θα γίνει πράξη

ΕΛΕΤΑΕΝ: Τα πέντε βήματα πριν από το άλμα

Το επικαιροποιημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) έθεσε φιλόδοξους στόχους (μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 42% το 2030 σε σχέση με το 1990, καθώς και πλήρης απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής το 2028), ανταποκρινόμενο στην ανάγκη όχι μόνο της προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και της προώθησης της οικονομίας.

Σε ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) αναφέρεται στην απειλή της κλιματικής αλλαγής και στην ανάγκη για χαμηλό κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές και την εθνική οικονομία, ενώ θεωρεί ότι μετά την εγκατάλειψη των ρυπογόνων και ακριβών ορυκτών καυσίμων, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να προσδώσουν υπεραξία στον μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό της πολιτείας που συμβαδίζει με τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική.

«Το νερό μπήκε στ’ αυλάκι, αναφέρει η ΕΛΕΤΑΕΝ, αλλά απομένει να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός χωρίς ακυρώσεις ή προσκόμματα. Και οι βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων του ενεργειακού σχεδιασμού για το 2030 είναι η κατασκευή πολλών αιολικών πάρκων, η αξιοποίηση όλων γενικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και η εξοικονόμηση ενέργειας.

»Ωστόσο, την ίδια ώρα που η επιλογή της Ε.Ε. είναι οι ανανεώσιμες πηγές και η Ελλάδα δείχνει να μπορεί να προλάβει το τρένο των εξελίξεων, έχει σημασία να δούμε και τι μας δίδαξε το παρελθόν έως σήμερα: Έως τώρα, και για αρκετές δεκαετίες, η εφαρμογή της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής σκόνταφτε στη λανθασμένη ιεράρχηση των προτεραιοτήτων.

»Το κακώς εννοούμενο πολιτικό κόστος συνδυαζόταν σε ορισμένες περιπτώσεις με τοπικούς μικροπολιτικούς ανταγωνισμούς, με παραπληροφόρηση, καθώς και με έναν ιδεοληπτικό τεχνοφοβικό λαϊκισμό που εκμεταλλευόταν τις εύλογες ανησυχίες και την έλλειψη ενημέρωσης. Και το αποτέλεσμα ήταν η Ελλάδα να χάνει χρόνο, να υστερεί και να παραμένει δέσμια ενός ακριβού και βρόμικου ενεργειακού μοντέλου».

Συμμαχία υπέρ των ΑΠΕ

Η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει πως το Υπουργείο οφείλει να κινηθεί δυναμικά για να δημιουργήσει μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία υπέρ της αιολικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην οποία συμμαχία θα πρέπει να μετέχουν οι τοπικές κοινωνίες, οι τοπικοί άρχοντες, ο επιστημονικός κόσμος και οι επιχειρήσεις.

«Όπλο για αυτή τη συμμαχία, αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΛΕΤΑΕΝ, είναι ο ορθός λόγος, η επιστημονική γνώση και ο σεβασμός του νόμου και των δημοκρατικών αρχών. Κι ως πρώτο βήμα καλούμε το Υπουργείο να σχεδιάσει, να χρηματοδοτήσει και να υλοποιήσει μεγάλα προγράμματα ενημέρωσης και πληροφόρησης όλων: των κοινωνιών, των εκλεγμένων αυτοδιοικήσεων και των βουλευτών».

Η ΕΛΕΤΑΕΝ θεωρεί την ενημέρωση προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα όλων των άλλων μέτρων που απαιτούνται, και με επιστολή της προς το Υπουργείο –στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα– ζητά:

  1. Να υπάρξει ένας σαφής και αποτελεσματικός μηχανισμός διακυβέρνησης για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.
  2. Να υπάρξει διατομεακός συντονισμός των εκπονούμενων αυτή την περίοδο ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για τις περιοχές «Natura», με εμπλοκή και εποπτεία ήδη από τώρα των υπηρεσιών του ΥΠΕΝ που είναι αρμόδιες για την ενεργειακή, χωροταξική και κλιματική πολιτική. Όμοιος συντονισμός θα πρέπει να υπάρξει και κατά την εκπόνηση του αναμενόμενου επικαιροποιημένου χωροταξικού σχεδιασμού.
  3. Να υπάρξει διαφάνεια και συγκεκριμένα μέτρα για τη βιωσιμότητα του μηχανισμού αποζημίωσης των παραγωγών ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
  4. Να αυξηθούν σημαντικά οι προς δημοπράτηση ποσότητες αιολικής ισχύος και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2020, για να αξιοποιηθεί το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και να οριστικοποιηθεί έγκαιρα το πρόγραμμα διαγωνισμών μετά το 2020.
  5. Να προωθηθούν πιο δυναμικά η αποθήκευση και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, και να διαμορφωθεί το πλαίσιο για τις μικρές ανεμογεννήτριες.

Ελέγξτε επίσης

Πρώτη συνεδρίαση για τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ)

Στις 6 Αυγούστου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), …