Ecocity: Η φωνή του πολίτη ακούστηκε στο Οικολογικό Τριήμερο στην Αστυπάλαια-Βιώσιμη κινητικότητα και πράσινες τεχνολογίες στα νησιά του Αιγαίου

Η Αστυπάλαια είναι νησί του Αιγαίου με 1.334 κατοίκους (απογραφή 2011). Η Αστυπάλαια ανήκει στον Νομό Δωδεκανήσου, αλλά γεωγραφικά και πολιτισμικά βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Στο νησί, το Ecocity διοργάνωσε, το τριήμερο 25-26-27 Σεπτεμβρίου, διάλογο με την τοπική κοινωνία για περιβαλλοντικά θέματα αιχμής. Συνδιοργανωτής υπήρξε ο δήμος του νησιού.

Στην παραγματοποίηση όλων των εκδηλώσεων συνέπραξαν η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, η ΚΕΔΕ και ο ΕΟΤ.

Κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων στο επίκεντρο των δράσεων και των συζητήσεων τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Ανεμογεννήτριες,  την Κυκλική Οικονομία και την Ανακύκλωση καθώς και την Βιώσιμη Κινητικότητα και την Ηλεκτροκίνηση.

Περισσότεροι από 16 έγκριτοι ομιλητές, ειδικοί επιστήμονες και καθηγητές πανεπιστημίων εισηγήθηκαν σε συνεδρίες και υπεύθυνα απάντησαν ερωτήματα των πολιτών κατά τις συναντήσεις του δημόσιου διαλόγου, που διεξήχθη μεταξύ των κατοίκων της Αστυπάλαιας επί των κρίσιμων ζητημάτων – περιβαλλοντικών και οικονομικών- που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα ζωής τους, την τουριστική ταυτότητα του νησιού και την οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, οι μαθητές διεξήγαγαν έρευνα, συγκεντρώνοντας απαντήσεις από 101 πολίτες, τα συμπεράσματα της οποίας  παρουσίαστηκαν στις επί μέρους συνεδρίες και δημιούργησαν συμβολικές κατασκευές αντλώντας θέματα από το πρόγραμμα του Τριήμερου. Συγκεντρωτικά, επίσης, τα επίδωσαν στον Δήμαρχο κ. Κομηνέα κατά την λήξη των εκδηλώσεων.

Επιπλέον, 30 εκπαιδευτικοί της Α βάθμιας και Β βαθμιας εκπαίδευσης από 4 νησιά, φιλοξενούμενοι του Δήμου Αστυπάλαιας, συμμετείχαν σε βιωματικό σεμινάριο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου γνώρισαν νέες πρακτικές και τεχνικές προσέγγισης των οικολογικών θεμάτων.

 

Και η ηλεκτροκίνηση

Στο πλαίσιο της θεματικής για την Ηλεκτροκίνηση, και για όλη την διάρκεια του τριήμερου, πραγματοποιήθηκε επίδειξη και test ride ηλεκτροκίνητου δικύκλου.

Η απήχηση της πρωτοβουλίας του Δήμου Aστυπάλαιας και του ECOCITY κρίθηκε ως απόλυτα ικανοποιητική και πετυχημένη και  ήδη έχει εκφραστεί το ενδιαφέρον να οργανωθούν παρόμοιες δράσεις και σε άλλους Δήμους.

Η Δημοτική Αρχή της Αστυπάλαιας σχεδιάζει να θεσμοθετήσει τη διοργάνωση.

Οι παρεμβάσεις

Σημαντικές παρεμβάσεις έκαναν με φυσική παρουσία αλλά και με εξ΄αποστάσεως σύνδεση ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Μάνος Κόνσολας, ο Υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο ΓΓ ΥΠΕΝ κ. Μανώλης Γραφάκος, ο ΓΓ ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης,  ο Ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο Βουλευτής και Μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής κ. Ζήσης Τζικαλάγιας, ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Κρεμλής, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, οι Δήμαρχοι Σαρωνικού κ. Πέτρος Φιλίππου, Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, Πάτμου κ. Ελευθέριος Πέντες  και ο Αντιδήμαρχος Βριλησσίων κ. Αλέξης Μαυραγάννης.

Απολογισμός Ecocity

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια του Τριήμερου στην Αστυπάλαια εκτιμάται ότι περισσότεροι από 750 πολίτες  συμμετείχαν συνολικά σε όλες τις δράσεις με φυσική παρουσία, τις live stream συνεδρίες παρακολουθούσαν  εξ ολοκλήρου 45 άτομα ανά μέρα ενώ τα μέχρι στιγμής on line views έχουν ξεπεράσει τα 670 και οι ανταποκρίσεις στη σελίδα του fb τις 4000.

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ecotec

Ελέγξτε επίσης

Δ. Τρικκαίων: Άλλα δύο χρόνια σε ευρωπαϊκό δίκτυο για τη βιώσιμη κινητικότητα

Στην ευρωπαϊκή Πολιτικής Συμβουλευτικής Επιτροπής – Policy Advisory Committee (PAC) της πρωτοβουλίας για τη βιώσιμη …

Τα Περιοδικά μας