Εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας: Από τα ξερά κλαδιά, καύσιμη ύλη για τις ευπαθείς ομάδες

 

Κορμοί δέντρων και μεγάλα κλαδιά άφησε πίσω της η σφοδρή καταιγίδα, πριν λίγες ημέρες, που έπληξε τα Βόρεια Προάστεια. Ειδικότερα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας και του Νέου Ηρακλείου, οι τεράστιοι όγκοι από κορμούς και κλαδιά που ξεριζώθηκαν κατά την διάρκεια της έντονης κακοκαιρίας, συγκεντρώθηκαν σε χώρο στάθμευσης του ΟΑΚΑ και ο ΕΔΣΝΑ ανέλαβε να τα διαχειριστεί.

Η διαδικασία πολτοποίησης των κλαδιών για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού από τον ΕΔΣΝΑ και κοπής των κορμών των δέντρων πραγματοποιήθηκε με σκοπό να διατεθούν ως καύσιμη ύλη σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Την διαδικασία παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

Κλαδοτεμαχιστής του ΕΔΣΝΑ πολτοποιεί τα κλαδιά που προορίζονται να γίνουν εδαφοβελτιωτικό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία κοπής των κορμών των δέντρων. Η καύσιμη ύλη που θα προκύψει θα διατεθεί σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη, συνόδευαν η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Βασίλης Κόκκαλης, η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας Δέσποινα Θωμαΐδου και οι Αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου Στέφανος Τσιπουράκης και Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης.

Δηλώσεις

Γιώργος Πατούλης, δήλωσε:

«Σήμερα, μέσα από τη διαδικασία πολτοποίησης των κλαδιών και της κοπής των κορμών των δέντρων, με τη συνδρομή του ΕΔΣΝΑ και με τη συνεργασία των Δήμων, βλέπουμε στην πράξη πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις συνέπειες μίας φυσικής καταστροφής με τρόπο ωφέλιμο για το περιβάλλον αλλά και για τους πολίτες. Η διαχείριση των οργανικών αποβλήτων της Αττικής αποτελεί προτεραιότητά μας. Επενδύουμε σε κάθε καλή πρακτική που αναδεικνύει, ακόμα και μέσα από μία φυσική καταστροφή, τα οφέλη για το περιβάλλον και για τον άνθρωπο. Χαιρετίζουμε όλη αυτή την προσπάθεια που πάει την ανακύκλωση ένα βήμα μπροστά. Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού σε συνεργασία απαντά εποικοδομητικά, με σεβασμό στο περιβάλλον και με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης».

 

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, δήλωσε:

«Στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής για την ενίσχυση της ανακύκλωσης και τη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων, βλέπουμε στην πράξη πώς από τα πολτοποιημένα κλαδιά μέσα από τις διαδικασίες του ΕΔΣΝΑ μπορούμε να παράγουμε φυσικό εδαφοβελτιωτικό. Σήμερα Περιφέρεια και Δήμοι μεταφέρουμε το μήνυμα στους πολίτες ότι η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία μπορούν να έχουν εφαρμογή σε κάθε περίσταση».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Βασίλης Κόκκαλης, δήλωσε:

«Μέσα από τη διαδικασία πολτοποίησης μετατρέπουμε τα κλαδιά σε λίπασμα, ανακυκλώνουμε την πρώτη ύλη, δεν επιβαρύνουμε τη χωρητικότητα του ΧΥΤΑ με την εναπόθεση του τεράστιου αυτού όγκου κλαδιών, ενώ επιστρέφουμε και την οργανική ύλη στη φύση. Η χωριστή συλλογή των κλαδεμάτων αποτελεί την απλούστερη έμπρακτη απόδειξη συμμετοχής στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων και οι Δήμοι έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό».

Ελέγξτε επίσης

Συνεργασία Περιφέρειας Εθνικού Αστεροσκοπείου

Η επίσκεψη του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών είχε τον χαρακτήρα …

Τα Περιοδικά μας