;

Επεξεργασία αποβλήτων με λύσεις χαμηλού κόστους

ΚΕΙΜΕΝΟ:Μ.Σταθακόπουλος
ΦΩΤΟ:Γ.Διαμαντάκης

Το πρόβλημα της ρύπανσης του Ασωπού είναι γνωστό σε όλους.
Η αντιμετώπιση της ρύπανσης, στο ποτάμι της Βοιωτίας, όπως λένε οι ειδικοί, είναι ένα πρόβλημα δεκαετιών, το οποίο για να λυθεί χρειάζονται μελέτες και αρκετός χρόνος για την πλήρη αποκατάσταση που έχει προκαλέσει η μόλυνση. Ο μεγάλος αριθμός των βιομηχανιών, που έχουν εγκατασταθεί κατά μήκος του Ασωπού, επιτείνουν το πρόβλημα. Οι ειδικοί λένε, πάντως, ότι υπάρχουν οι λύσεις.

«Το μεγάλο πρόβλημα λοιπόν στη Βοιωτία δημιουργείται είτε γιατί δεν υπάρχουν εγκατεστημένες μονάδες φυσικοχημικής επεξεργασίας αποβλήτων στα εργοστάσια, είτε γιατί αυτές που υπάρχουν λειτουργούν ανεπαρκώς. Φυσικά και στις δύο περιπτώσεις δεν υφίσταται αποδέκτης για τα επεξεργασμένα.» λέει ο κ. Νίκος Κλεισιώτης, γενικός διευθυντής της Ελληνογερμανική Εταιρεία Διαχείρισης Αποβλήτων και Περιβαλλοντικών Εφαρμογών ΣΟΥΚ Ελλας Ε.Π.Ε. «SUK». Aρα η ουσιαστική λύση στο πρόβλημα είναι η δημιουργία ενός κεντρικού βιολογικού καθαρισμού όπου θα συγκεντρώνονται τα λύματα των εργοστασίων για περαιτέρω επεξεργασία. Πρόκειται για ένα έργο ύψιστης σημασίας για την περιοχή. Μέχρις ότου επιλυθεί το πρόβλημα της διάθεσης των επεξεργασμένων από την πολιτεία, η ανάγκη για χαμηλού κόστους λύση επεξεργασίας αποβλήτων, γίνεται εντονότερη.
«Ακόμα και οι βιομηχανίες που διαθέτουν μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων, καταλήγουν στο τέλος του χρόνου να πληρώνουν αρκετά χρήματα για τη λειτουργία και συντήρηση των μηχανημάτων.»
Η SUK που δραστηριοποιείται τα τελευταία 13 χρόνια στον χώρο της διαχείρισης αποβλήτων και είναι εγγεγραμμένη στα Μητρώα του ΥΠΕΧΩΔΕ ως προς τη διαχείριση των επικίνδυνων, κατάφερε να ελαχιστοποιήσει το κόστος αυτό προτείνοντας τις μικρές κινητές μονάδες φυσικοχημικής επεξεργασίας αποβλήτων Split-O-Mat®, πλήρους αυτοματοποιημένης λειτουργίας.

Το Split-O-Mat® SOM 1500 είναι μια πολυλειτουργική μονάδα επεξεργασίας, σχεδιασμένη για την αυτόματη επεξεργασία των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων. Η μονάδα μπορεί να λειτουργήσει είτε με το μέσο διαχωρισμού Envifloc® με στάδιο εξουδετέρωσης ή με υγρά χημικά. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: Η παραγόμενη ιλύς αφυγραίνεται μέσω ενός φίλτρου ιμάντα, με επιλογή για χρήση υφασμάτινου φίλτρου/ διαχωριστή, όπου στο πρώτο στάδιο επεξεργασίας, το καθαρό νερό θα φιλτράρεται. Το σύστημα ελέγχου της μονάδας είναι βασισμένο σε ένα σύστημα απλού προγραμματισμού (SPS) τύπου SIMATIC S7-300. Η μορφή του χειρισμού δίνει την δυνατότητα για διάφορες επιλογές, για ειδικές ρυθμίσεις και για κάθε τύπου εξειδικευμένη ανάγκη και εφαρμογή. Το σύστημα ελέγχου της Μονάδας είναι βασισμένο σε ένα σύστημα απλού προγραμματισμού με ηλεκτρονικό πίνακα ελέγχου/ ενδείξεων με οθόνη LED τελευταίας τεχνολογίας. Σαν επιπλέον επιλογή, δίνεται η δυνατότητα για τον έλεγχο της Μονάδας από μια εξωτερική τηλεφωνική γραμμή. Το Split-O-Mat® SOM 1500 είναι ιδανικό για την επεξεργασία του αποβλήτου νερού από την μεταλλουργική βιομηχανία, τη βιομηχανία παραγωγής χρωμάτων, βερνικιών, τις χημικές βιομηχανίες όπως επίσης και για εξειδικευμένες περιπτώσεις επεξεργασίας.
Ετσι, ενώ και στην Βοιωτία, απαιτείται η δημιουργία ενός κεντρικού βιολογικού καθαρισμός, όπως αυτός που έχει δημιουργηθεί στην Μεταμόρφωση Αττικής, Μεταμόρφωση ώστε να συγκεντρώνει εκεί τα λύματα των βιομηχανικών μονάδων της Βοιωτίας, μέχρι την κατασκευή του, προβάλλει αναγκαία η λύση, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, όπου καθιστούν το συνολικό κόστος μικρότερο χωρίς να χρειάζεται να δαπανηθούν υπερβολικά χρήματα από τους ενδιαφερόμενους, επιχειρηματίες.
SeparatorBetweenMainTexts«Εκεί έρχεται η SUK, με μια καθαρά γερμανική πατέντα, με τεχνογνωσία από ένα μεγάλο γερμανικό εργοστάσιο, που καταφέραμε μετά από καιρό και παντρέψαμε την γερμανική τεχνολογία με τις ελληνικές δυνατότητες και ανάγκες να προτείνουμε λύση στην βιομηχανία με πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες επεξεργασίας αποβλήτων, στην πηγή με ελάχιστα λειτουργικά έξοδα.» λέει ο κ. Κλεισιώτης.
Η συγκεκριμένη, φυσικοχημικής επεξεργασίας αποβλήτων, μονάδα, εφαρμόζεται στην Γερμανία και σε άλλες 40 χώρες. Ο συγκεκριμένος βιολογικός καθαρισμός μπορεί να εφαρμοστεί σε όλες τις βιομηχανίες που παράγουν απόβλητα.
Το Ecotec, ρώτησε τον ειδικό σε θέματα απορρύπανσης, κ. Νίκο Κλεισιώτη, ποια κατάσταση επικρατεί στον συγκεκριμένο τομέα κι αν έχει προχωρήσει στην πράξη η έννοια της αποκατάστασης του περιβάλλοντος στην Ελλάδα:: «Η έννοια της απορρύπανσης και γενικότερα της αποκατάστασης του περιβάλλοντος έχει ακόμη δρόμο στην χώρα μας. Ίσως γιατί η ρύπανση, σε αρκετές περιπτώσεις, όπως στην μόλυνση του εδάφους, δεν φαίνεται με γυμνό μάτι, και δεν υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία για να κινητοποιηθεί κανείς στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς.» λέει ο γενικός διευθυντής της SUK. Όπως μας πληροφορεί, από την εμπειρία του, οι μέχρι τώρα συζητήσεις και τα έργα στην απορρύπανση των νερών είναι περισσότερες γιατί το υγρό απόβλητο είναι περισσότερο ορατό. Αρα, και βάση των οδηγιών της Ε.Ε η εξυγίανση και απορρύπανση χώρων είναι κάτι που θα το λειτουργήσει με εντατικούς ρυθμούς, την επόμενη δεκαετία.
«Χρειάζεται κινητοποίηση, ενημέρωση, εκπαίδευση και το κατάλληλο νομοθετικό πλέγμα το οποίο προς το παρόν είναι σε εξέλιξη., για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού προβλήματος, είτε σε ποτάμια, λίμνες και νερά, είτε στο έδαφος καταλήγει ο κ. Κλεισιώτης.

Split-O-Mat® – ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

  • Εγκατάσταση με προκατασκευασμένα στοιχεία και μικρής χωροταξικής απαίτησης
  • Προϊόν υψηλών προδιαγραφών αποτελούμενο από υψηλών προδιαγραφών επιμέρους στοιχεία
  • Χρήση κοινών χημικών επεξεργασίας υγρών αποβλήτων στα χαμηλότερα κόστη
  • Αυτόματη λειτουργία
  • Εύκολη χρήση και συντήρηση
  • Πολυλειτουργικότητα για διάφορα είδη υγρών αποβλήτων

Τεύχος: Φεβρουάριος 2009

Ελέγξτε επίσης

NISSAN ARIYA: Στα τέλη του 2021 το ηλεκτρικό coupé crossover

Ένα νέο ηλεκτρικό crossover από την Nissan, θα έρθει στα τέλη του 2021. Είναι η …