Πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου ημερίδα στα πλαίσια του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Πάρκων. Στην εκδήλωση που έγινε για πρώτη φορά στην Κύπρο, συμμετείχαν σε αυτήν ειδικοί επιστήμονες, από τη Δανία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η Δρ. Τζούλια Τζώρτζη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Αρχιτεκτονικής Τοπίου και Διευθύντρια Ευρωπαϊκών και Ερευνητικών Προγραμμάτων του Νεάπολις, διοργανώτρια και συντονίστρια της εκδήλωσης, στην παρέμβασή της τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Πάρκων που καθιερώθηκε στις 24 Μαίου το 1973, συμβάλλει, στην ενημέρωση για τις προστατευόμενες περιοχές της Ευρώπης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών της.
Το πανευρωπαϊκό δίκτυο EUROPARC, πρόταξε και επέλεξε σαν θέμα των φετινών εορτασμών, «40 χρόνια εργασίας για τη Φύση».
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, στις 25 Μαίου, με την υποστήριξη του Πρύτανη καθηγητή κ. Ηλία Ντινένη. Η κ. Ιωάννα Παναγιώτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, στο χαιρετισμό της επεσήμανε ότι «…το κράτος και γενικά όλος ο δημόσιος τομέας , η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και ο καθένας μας πρέπει να συμβάλουμε στη διατήρηση και ανάπτυξη των Πάρκων».
Η κ. Hanne Bat, Αρχιτέκτων Τοπίου από τη Δανία μίλησε για τους νοσοκομειακούς κήπους, και για την θεραπευτική και ψυχαγωγική σημασία τους. Εγιναν ακόμη παρουσιάσεις για την αναμόρφωση πρώην βιομηχανικών τοπίων, από την κ. Φιλιώ Ηλιοπούλου, Αρχιτέκτων –Αρχιτέκτων Τοπίου, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσω του παιχνιδιού «Planetbook», από τον Σταύρο Μηλιώνη, πρόεδρος του ΚΕΑΝ, ενώ ο γεωπόνος κ. Νίκος Θυμάκης μίλησε για την μοντέρνα τεχνική των όψεων (κάθετων κήπων).
Στον χώρο της ημερίδας, εκτέθηκαν οι σχεδιαστικές προτάσεις, για το Πάρκο της Νεάπολις Smart Eco-City, των φοιτητών του μαθήματος της Αρχιτεκτονικής Τοπίου, στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Νεάπολις.
Περισσότερες πληροφορίες στο περιοδικό Ecotec, στο τεύχος Ιουνίου.




