Γαλάζιες Σημαίες… «πράσινες» ακτές

Την 2η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο κατέχει και πάλι η Ελλάδα, ανάμεσα σε 49 χώρες, αφού 393 ακτές βραβεύτηκαν με την «Γαλάζια Σημαία». Το ίδιο βραβείο κατέκτησαν και 6 μαρίνες. Το Λασίθι είναι και φέτος ο νομός που «πρωταγωνιστεί» στην διαδικασία αξιολόγησης, και η Κέρκυρα στους δήμους. Οι νομοί με τις περισσότερες «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές τους, είναι:

-Λασίθι 36
-Κέρκυρα 35
-Χαλκιδική 35
-Δωδεκάνησα 25
-Χανιά 20
-Ρέθυμνο 18
-Κυκλάδες 16
-Καβάλα 16
-Μαγνησία 15
-Ηράκλειο 14
-Αττική 13
κ.α

Ενώ οι καλύτεροι δήμοι ήταν οι εξής:
– Δ. Κέρκυρας 35
-Δ. Αγίου Νικολάου 23
-Δ. Ρόδου 20
-Δ. Αριστοτέλη 14
-Δ. Σιθωνίας 12
-Δ.Χανίων 11
-Δ.Βόλου 10
-Δ.Λέσβου 10
-Δ.Ζακύνθου 9
-Δ.Κεφαλλονιάς 9

Σε σχέση με το 2012, η Ελλάδα διατηρεί τον αριθμό των βραβευμένων ακτών, μόλις μία λιγότερη, ενώ συνολικά, βραβεύτηκαν 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε όλο τον κόσμο, από τη Διεθνή Επιτροπή.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος όλες οι ακτές και οι μαρίνες θα παρακολουθούνται καθ? όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για την πλήρη τήρηση των κριτηρίων του Προγράμματος. Η Ειδική Γραμματεία του ΥΠΕΚΑ πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις δειγματοληψίες για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης, που συνδυάζεται στο Μητρώο με την γενική κατάσταση της ακτής και αποδίδει τον επίσημο χαρακτηρισμό των εθνικών υδάτων σε εθνικό επίπεδο.

Τα στοιχεία του Μητρώου στέλνονται κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης συνεργάζεται με την ΕΓΥ/ΥΠΕΚΑ και κάνει χρήση των παραπάνω δημοσιοποιημένων, επίσημων αποτελεσμάτων των ελέγχων για τη συμμετοχή των φορέων διαχείρισης των ακτών στο Πρόγραμμα “Γαλάζιες Σημαίες”

Η εκδήλωση με την ταυτόχρονη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις ακτές με την Γαλάζια Σημαία, έγινε στην ακτή Βούλα Α? (South Coast), παρουσία του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού, κ. Αναστάσιου Λιάσκου. Ο εκπρόσωπος της Πολιτείας απηύθυνε θερμό χαιρετισμό εκφράζοντας την σημασία που αποδίδει το Υπουργείο στα προγράμματα “Γαλάζιες Σημαίες” και “Green Key” για την καλή περιβαλλοντική εικόνα της χώρας και την προώθηση του Πράσινου Τουρισμού στην Ελλάδα.

Παραβρέθηκαν, επίσης, δήμαρχοι βραβευμένων περιοχών, ο Διοικητής του Λιμεναρχείου Βούλας, καθώς και άλλοι επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων, τονίζοντας με την παρουσία τους τη σημασία της εκδήλωσης.

Ελέγξτε επίσης

Ελλάδα: Καταδίκη για Natura και βιοποικιλότητα-Το χρονικό της απόφασης

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην απόφαση της αναφέρει τα εξής: 1)  Η Ελληνική Δημοκρατία, …