GreenTech Challenge by ESU NTUA: Ρεκόρ συμμετοχών

Πάνω από 1000 συμμετέχοντες και 170 καινοτόμες προτάσεις από όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας περιλάμβανε το μεγαλύτερο εθνικό πρόγραμμα πράσινης καινοτομίας GreenTech Challenge by ESU NTUA.  Το GreenTech Challenge by ESU NTUA ξεκίνησε πριν 2 χρόνια από τη Μονάδα Οικονομικής και Αειφόρου Ανάπτυξης της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ με Innovation Enabler την Mantis Business Innovation.

Μέσα από μία σειρά εκπαιδευτικών Trainings εξασφαλίζει καθοδήγηση και συμβουλευτική τόσο κατά την φάση του σχεδιασμού των καινοτόμων ιδεών όσο και κατά την παρουσίασή τους.

Το πρόγραμμα, έχοντας αποκτήσει φέτος εθνική εμβέλεια παρουσίασε ρεκόρ συμμετοχών με 172 ομάδες να υποβάλουν στην αρχική φάση του Διαγωνισμού. Οι 63 καλύτερες προκρίθηκαν στον ημιτελικό διαγωνισμό του Σαββάτου και τελικά 19 καινοτόμα εγχειρήματα παρουσιάστηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού της Κυριακής.

Ο κ. Αραβώσης

Το συντονισμό του Διαγωνισμού ανέλαβε όπως κάθε χρόνο ο καθηγητής του ΕΜΠ ως επιστημονικός υπεύθυνος της Μονάδας Οικονομικής και Αειφόρου Ανάπτυξης της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, ΥΠΕΝ,  Κωνσταντίνος Αραβώσης, ο οποίος τόνισε το βασικό στόχο του προγράμματος που δεν είναι άλλος από τη διασύνδεση της εφαρμοσμένης έρευνας με την οικονομία και την κοινωνία καθώς και τον σημαντικό ρόλο που παίζει η πράσινη καινοτομία για τη δημιουργία μίας βιώσιμης ανάπτυξης που έχει στο επίκεντρο μια νέα κοινωνική-οικονομική-κυκλική λειτουργία που σέβεται και προστατεύει το περιβάλλον.

O πρύτανης του ΕΜΠ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθ. Ανδρέας Μπουντουβής, ο οποίος σημείωσε: ‘‘Το GreenTech Challenge by ESU NTUA θα αποτελέσει παράδειγμα όχι μόνο για το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και για τα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια καθώς επεκτείνεται πανελλαδικά. Υπήρχαν και υπάρχουν δυσκολίες με πιο κύρια την έλλειψη παρόμοιων δράσεων από τα ελληνικά Πανεπιστήμια η οποία ευτυχώς αρχίζει και οικοδομείται. Η πράσινη καινοτομία με επίδραση δε μπορεί να δημιουργηθεί σε απομονωμένες και αποσυνδεδεμένες ομάδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε ένα πιο ισχυρό και πιο πληθωρικό οικοσύστημα το οποίο ευνοεί σύνθεση των ιδεών, των δεξιοτήτων και των προοπτικών.’’

Η αξιολόγηση

Τοποθέτηση σχετικά με τις διαδικασίες και τον τρόπο αξιολόγησης του Διαγωνισμού διατύπωσε η κ. Νίκη Καραλή, μέλος της Ο.Ε. και COO της Mantis Business Innovation – εταιρία η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Οικοσύστημα των Startups και την Καινοτομία και η οποία αναλαμβάνει κάθε χρόνο ως Innovation Enabler την ψηφιακή διαχείριση του προγράμματος.

Ο ρόλος των νεοφυών επιχειρήσεων και της καινοτομίας στην ανάπτυξη της ενεργειακής αγοράς και των ΑΠΕ επισημάνθηκε μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ανάμεσα στον κ. Αραβώση και τον κ. Μαύρο, Διευθύνων Σύμβουλο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, εταιρία που στηρίζει ως Gold Supporter τη Διοργάνωση.

Τα στατιστικά

Τα στατιστικά των περιβαλλοντικών δεδομένων και τα αποτελέσματα αξιολόγησης παρουσιάστηκαν από τον  Χρήστο Νικολούδη, Founder & CEO της Mantis Business Innovation ο οποίος παρουσίασε τα Μετρήσιμα αποτελέσματα και στατιστικά του GreenTech Challenge by ESU NTUA αλλά και την επίδραση του στην εθνική πράσινη καινοτομία και νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσα από τις υποβολές των συμμετεχόντων στο σύστημα υποβολής-αξιολόγησης-παρακολούθησης των καινοτόμων προτάσεων Mantis IMS.

Η Επιτροπή

Η κοινότητα που έχει δημιουργηθεί πίσω από το GreenTech Challenge μετράει πλέον 20 καθιερωμένες επιχειρήσεις, 50+ ακαδημαϊκούς ως μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, 70+ μέντορες και εκπροσώπους δομών υποστήριξης νεοφυών επιχειρήσεων. Τέλος, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπή Τελικού που διαμόρφωσαν τα τελικά αποτελέσματα ήταν:

 

  1. Αντώνης Πολίτης | Διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, EIT Raw Materials CLC East
  2. Χρήστος Νικολούδης | Founder & CEO, Mantis Business Innovation – Ερευνητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  3. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης | Project Manager, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
  4. Γιώργος Μαυριάς | Γενικός Διευθυντής, Ecoelastika S.A.
  5. Κωστής Λαμνάτος | Management Consulting Professional – Μέλος ΚΕΜΕΛ
  6. Νίκη Δανδόλου | Ειδική Γραμματέας Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου
  7. Μιχάλης Δρίτσας | Διευθυντής του Γραφείου Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων
  8. Βασίλης Νικολόπουλος | Head of Applied Research & Development – DeepTech Innovation – Transformation @ Energy Unit (Protergia) of MYTILINEOS
  9. Παναγιώτης Παπαδέας | Διευθυντής Περιβάλλοντος και Ποιότητας Κλάδου Τσιμέντου Ελλάδας, Τιταν ΑΕ
To Ecotec είναι χρηγός επικοινωνίας του διαγωνισμού GreenTech Challenge by ESU NTUA.

Ελέγξτε επίσης

Greentech Challenge by ESU NTUA 2020: Στις 26 Νοεμβρίου το 3ο Bootcamp Training

Το 3ο Bootcamp Training θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου στις 17:00, επίσης διαδικτυακά, ενώ …

Τα Περιοδικά μας