;Ο κ. Αδαμάντιος Σκορδίλης

Ημερίδα Ecotec: Αμ έπος αμ έργω για την ανακύκλωση

Η ημερίδα του περιοδικού Ecotec, «Η ανακύκλωση το 2014. Η κατάσταση σήμερα, τα
προβλήματα, οι προτάσεις, οι λύσεις» αποδείχτηκε μια καλή ευκαιρία για γόνιμο διάλογο, ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων.

Ο κ. Απόστολος Παπαφωτίου, Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης: «Φεύγω από εδώ σοφότερος και με υλικό που θα το επεξεργαστώ από αύριο, κι όλας, γιατί μπορεί να γνωρίζω αρκετά πράγματα για την ανακύκλωση και την διαχείριση αποβλήτων αλλά αυτήν την πραγματικότητα που πληροφορήθηκα εδώ, ομολογώ πως δεν την γνώριζα. Μου δόθηκε η ευκαιρία να μάθω περισσότερα και για πιο εξειδικευμένα θέματα, γίνομαι πιο ώριμος» ενώ κατέληξε πως έχοντας την τύχη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου να διαθέτει Περιφερειάρχη, ανοιχτό σε απόψεις και ιδέες, το Περιφερειακό Συμβούλιο στοχεύει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και συνολικά το πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων και να μετατραπεί σε περιφέρεια αειφορίας, όπου η ανακύκλωση και η διαλογή στη πηγή θα έχει καθοριστικό και πρωταρχικό ρόλο.

Ακολουθώντας την επικαιρότητα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες του συνεδρίου για τις δράσεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου στον τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, ειδικότερα του μεγάλου έργου που πρόσφατα, πριν από μια εβδομάδα, απέκτησε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, τόσο του ΥΠΕΚΑ όσο και 22 συναρμόδιων φορέων.

«Τώρα πλέον είμαστε σε οριστικό στάδιο για να γίνει η υπογραφή της οριστικής σύμβασης με τον προσωρινό ανάδοχο του έργου αυτού, που είναι η Τέρνα Ενεργειακή. Με περιβαλλοντικούς όρους τους αυστηρότερους σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ιδιαίτερα καινοτόμος ήταν η ιδιωτική χωροθέτηση ενός έργου που αποτελείται από τρείς μονάδες επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και δύο σταθμούς μεταφοράς. Και οι τρείς μονάδες, μια στην περιφερειακή ενότητα της Λακωνίας, της Μεσσηνίας και η μεγαλύτερη στην Αρκαδία, είναι και σταθμοί μεταφοράς. Οι κάτοικοι έχουν πειστεί για την αναγκαιότητα του έργου» δήλωσε ο κ. Παπαφωτίου.

Με πάνω από 2000 χώρους ανεξέλεγκτης ταφής, με πολλά ρέματα καλυμμένα με σκουπίδια και πολλά άλλα επιζήμια για το περιβάλλον γεγονότα, η προσπάθεια της Περιφέρειας που ξεκίνησε το 2011, φιλοδοξεί, έως τον Δεκέμβριο του 2015 να ολοκληρώσει τις δράσεις της με καινοτομία και αναπτυξιακό χαρακτήρα για τα επόμενα χρόνια. Ένα έργο που δίνει τη βεβαιότητα, όπως επισημαίνει ο ίδιος, ότι οι έλληνες τεχνικοί, μπορούν να κατασκευάσουν άρτια τεχνικά έργα και την τεχνογνωσία αλλά και την τεχνολογία της μεθόδου που πράγματι θεωρείται πρωτότυπη, να την εξάγουν στο εξωτερικό.

«Εκτός από το συγκεκριμένο έργο διαχείρισης η περιφέρεια Πελοποννήσου υπολογίζει σημαντικά οφέλη από την προώθηση της ανακύκλωσης και την διαλογή στην πηγή. Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει τόσο όσο θα έπρεπε σε επίπεδο δήμων. Πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει και η ενημέρωση στα σχολεία».

Ο Αδαμάντιος Σκορδίλης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) έκανε την ανασκόπηση από το 2004 έως το 2013, ανακοινώνοντας για πρώτη φορά δημόσια, τον 1ο Απολογισμό του ΕΟΑΝ.

«Σήμερα, ευτυχώς, η κοινωνία είναι πιο μπροστά και από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αυτό πρέπει να το δούμε. Η ανακύκλωση δεν είναι μόδα, δεν είναι σύνθημα, είναι μια συμπεριφορά ζωής. Και αυτό για την Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη σημασία» είπε ο κ. Σκορδίλης, εκτιμώντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη, η ανακύκλωση, σε περίοδο οικονομικής κρίσης και για την Πολιτεία και τον πολίτη.
SeparatorBetweenMainTextsΑναφέρθηκε επίσης και στο όφελος, εκτός του περιβάλλοντος, για την κοινωνία: «Έχουμε δημιουργήσει, έως σήμερα, τουλάχιστον 4000 άμεσες θέσεις εργασίας και πραγματικά, εάν την προχωρήσουμε θα έχουμε τη δυνατότητα να τις πολλαπλασιάσουμε» είπε ο Γενικός Διευθυντής του ΕΟΑΝ.

Ένα βήμα περισσότερο για την προώθηση της ανακύκλωσης θεώρησε πως είναι η εκδήλωση του περιοδικού Ecotec ενώ απάντησε σε πλήθος ερωτήσεων από το κοινό.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, το 2013 έχουμε πέσει λίγο πιο κάτω και από τον στόχο του 2012, σε γενικές γραμμές, ενώ ανακοινώθηκαν στοιχεία για κάθε υλικό ξεχωριστά, τα ποσοστά των στόχων αλλά και τα προβλήματα σε κάθε περίπτωση.

Ειδική αναφορά έγινε στη συνεργασία των Συστημάτων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός για το οποίο ο ΕΟΑΝ μελετά και σχεδιάζει αλλαγές, στο προσεχές μέλλον.

«Πιάσατε σωστά τον παλμό, ως περιοδικό, για ένα θέμα, το οποίο πολλές φορές συζητιέται αλλά οι περιστρέφονται συνήθως γύρω από κοινοτυπίες χωρίς να προσπαθούν, στο μέτρο του δυνατού, να χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του» είπε στην αρχή της ομιλία του, για την εκδήλωση, ο κ. Γιώργος Ηλιόπουλος, τέως αντιπρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ.

Αναφέρθηκε στα 12 σημεία, σημεία κοινού τόπου για όλους όσους δραστηριοποιούνται στον χώρο της ανακύκλωσης, συσσωρευμένη εμπειρία απο τον διάλογο που ανέπτυξε το ΤΕΕ με όλους τους εμπλεκομένους, μια διαβούλευση που το απόσταγμα της είναι ικανό να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά μοντέλο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμμετείχαν στην συζήτηση που έγινε κατά την διάρκεια του συνεδρίου. Αναφέροντας ενδεικτικά την αντιδήμαρχο Αγίου Δημητρίου, κ. Κατερίνα Ασημακοπούλου που μετέφερε στο κοινό και τους ομιλητές την εμπειρία του δήμου από την ανακύκλωση και τον δημοτικό σύμβουλο της νέας δημοτικής αρχής του δήμου Περάματος, κ. Κασαπίδη, που έκανε γνωστό πως ο δήμος προτίθεται άμεσα να προχωρήσει σε δράσεις ανακύκλωσης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν δημοσιογράφοι από τεχνικά έντυπα αλλά και μέσα του ηλεκτρονικού τύπου, όπως ο δημοσιογράφος του The TOC (thetoc.gr) Προκόπης Αγγελόπουλος, ο οποίος εκτός από τις ερωτήσεις προς του ομιλητές, τοποθετήθηκε για κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την προβολή της ανακύκλωσης από τα ΜΜΕ και την απήχηση τους στο ευρύ κοινό.

Περισσότερα από τις ενδιαφέρουσες ομιλίες και τις παρουσιάσεις θα δημοσιευτούν σε επόμενα τεύχη του Ecotec.

Ελέγξτε επίσης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Πελοπόννησο-Εκδήλωση από το ΚΑΠΕ

Διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με την υποστήριξη …

Τα Περιοδικά μας