;O κ. Γιώργος Καραμέρος

Ημερίδα Ecotec: Διάλογος για την ανακύκλωση

Ένας ειλικρινής διάλογος για την ανακύκλωση στην χώρα μας, διεξήχθη κατά την διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε το Ecotec, στο ξενοδοχείο Novotel Athens. Οι ειδικοί του χώρου, σκιαγράφησαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα και διετύπωσαν σημαντικές προτάσεις για την περαιτέρω προώθηση, ίσως της καλύτερης λύσης για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το γραπτό μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, καθώς ανειλημμένες υποχρεώσεις, τον ανάγκασαν να βρίσκεται στην Ιταλία, και πιο συγκεκριμένα στο Μιλάνο, για το συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ: «Σήμερα, το κόστος των σχετικών με τη διαχείριση των αποβλήτων υπηρεσιών δεν αντανακλάται στη τιμή των προϊόντων που καταναλώνουμε. Έτσι η αξία της φέρουσας ικανότητας του περιβάλλοντος υποτιμάται, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανεξέλεγκτη διάθεση και μεγαλύτερη προσφορά για υπηρεσίες διάθεσης των αποβλήτων από ό,τι για δραστηριότητες ανακύκλωσης και αξιοποίησης των αποβλήτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός ΠΕΚΑ.

Βρισκόμαστε σε πορεία τελικών αποφάσεων και δράσεων, στην οποία όλοι πρέπει να συμπαραταχθούν και να βοηθήσουν, πρόσθεσε στο γραπτό μήνυμα του. Ανέφερε δε, πως το ΥΠΕΚΑ ολοκληρώνει τους νέους σχεδιασμούς για την προώθηση των πολιτικών προτεραιότητας σε όλο το φάσμα της πρόληψης παραγωγής αποβλήτων και της διαχείρισής τους, ενώ τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση αυτή είναι η προσαρμογή των εθνικών και περιφερειακών σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μέτρων πολιτικής ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Οδηγία-Πλαίσιο και το Νόμο για τα απόβλητα και την ανακύκλωση. Τα παραπάνω θα συνδυαστούν με εφαρμογή οικονομικών εργαλείων ενθάρρυνσης των νοικοκυριών στη χωριστή συλλογή και αποθάρρυνσης της διάθεσης ανεπεξέργαστων αποβλήτων.

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο νέος Περιφερειάρχης Βόρειου Τομέα, κ. Γιώργος Καραμέρος, πρόσφατα εκλεγμένος με την παράταξη «Δύναμη Ζωής», με επικεφαλής την κ. Ρένα Δούρου και ο οποίος παρουσίασε το σχέδιο και τις προθέσεις της νέας Περιφερειακής Αρχής, τόσο για την διαχείριση αποβλήτων όσο και γενικότερα για το περιβάλλον.

SeparatorBetweenMainTexts Αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του νέου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης που κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή, και πρόκειται να αντικαταστήσει τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, ειδικότερα στην τροπολογία που όπως χαρακτήρισε ο ίδιος, αποτελεί «τορπίλη» στις αρμοδιότητες των δήμων, στην διαχείριση των απορριμμάτων. Η οποία και περιορίζεται στη συλλογή και στη μεταφορά στερεών αποβλήτων, όταν το ισχύων νομοθετικό πλαίσιο τους αναγνωρίζει ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων στον τομέα αυτό.

«Πρέπει να επανεξεταστούν τα επιχειρησιακά σχέδια όλων των Συστημάτων, δηλαδή τα στοιχεία που αφορούν στις υποχρεώσεις, στα κόστη και στα έξοδα των εταιρειών που έχουν αναλάβει την λειτουργία τους και οι οποίες διαχειρίζονται χρήματα των πολιτών» είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Καραμέρος. Δίνοντας έμφαση στα στατιστικά στοιχεία για την ανακύκλωση, στους δήμους όλης της χώρας και τις επιδόσεις των Περιφερειών, αλλά και την ουσιαστική δυνατότητα των δήμων να εφαρμόσουν συστήματα αποκεντρωμένης διαχείρισης με έμφαση στην διαλογή στην πηγή, με κοινωνικό έλεγχο και διαφάνεια αλλά και προώθηση δράσεων, όπως η προώθηση της κομποστοποίησης. Ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής, έδωσε ακόμη, πλήθος προτάσεων με οριζόντια και κάθετα μέτρα για την ανάπτυξη της ανακύκλωσης: επιλογή τιμολογιακών μέτρων και κίνητρα για την συμμετοχή του πολίτη στα συστήματα διαλογής στην πηγή κ.α

«Σημαντικό ρόλο μπορεί να έχει η κοινωνικοποίηση στην διαχείριση των απορριμμάτων, μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών πολυμετοχικών επιχειρήσεων λαϊκής βάσης, προκειμένου να αυξηθούν κατακόρυφα τα ποσοστά της ανακύκλωσης, της πραγματικής ανακύκλωσης, να δημιουργηθούν πράσινες θέσεις εργασίας αλλά ταυτόχρονα να ενισχυθούν οικονομικά και οι πολίτες» είπε ο κ. Καραμέρος αναφέροντας πως θα υποστηριχτούν ανάλογες πρωτοβουλίες όμοιες με αυτές που έχουν ξεκινήσει στη Μύκονο, στην Λακωνία, στην Τήνο, στη Τρίπολη αλλά και σε δήμους της Αττικής όπως ο Βύρωνας.

Περισσότερα και αναλυτικά για τα όσα ειπώθηκαν στην ημερίδα του Ecotec
«Η ανακύκλωση το 2014. Η κατάσταση σήμερα, τα προβλήματα, οι προτάσεις, οι λύσεις»
θα δημοσιευτούν σε τεύχος του περιοδικού.

Ελέγξτε επίσης

Έως 6 Αυγούστου το κύμα καύσωνα

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου …

Τα Περιοδικά μας