Κ. Σκρέκας: Έργα ΣΔΙΤ αντιπλημμυρικού χαρακτήρα -Προστασία της αγροτικής παραγωγής απο τις Κλιματικές Αλλαγές

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Σκρέκας, κατά την επίσκεψη του στο Κιλκίς,  μαζί με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Γεώργιο Γεωργαντά επιθέωρησε αγροτικά έργα υποδομών σε Γουμένισσα, Πολύκαστρο, Λίμνη Αρτζάν -Αματόβου, Φράγμα Σελεμλή, Μουριές και Μεταξοχώρι.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, θα υλοποιηθεί σειρά μεγάλων έργων αγροτικών υποδομών και αντιπλημμυρικού χαρακτήρα στην Ελλάδα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

«Το νερό που λείπει από τους αγρότες και το οποίο πληρώνουν ακριβά σε ενέργεια προκειμένου για να το εξασφαλίσουν, να μην «πνίγει» τις καλλιέργειες τους, όπως συμβαίνει κατά περιόδους, λόγω των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τα τελευταία έργα υποδομών που έγιναν στον πρωτογενή τομέα και χρησιμοποιούνται ακόμη, κατασκευάστηκαν πριν 40, 50 και 60 χρόνια.

«Άρα ότι χρήμα δοθεί για αγροτικές υποδομές, είναι κονδύλια που πιάνουνε τόπο και θα στηρίξουν και τις επόμενες γενιές των γεωργών και των κτηνοτρόφων να είναι ανταγωνιστικοί στο διεθνές περιβάλλον και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που ολοένα και εντείνονται”, τόνισε ο ίδιος.

Στην Ελλάδα το 80% του νερού που χρησιμοποιείται κατευθύνεται στην άρδευση και το 20% καταναλώνεται στις πόλεις, με το 60% αυτού να αντλείται από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα και με τη χώρα μας να αξιοποιεί μόλις το 11% των επιφανειακών υδάτων της χώρας και του βρόχινου νερού.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, “ κάθε χρόνο βλέπουμε ότι έχουμε φοβερά, μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα και το παράδοξο είναι ότι κάθε χρόνο ανάλογα με την κατάσταση ξοδεύουμε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για να αποζημιώσουμε τις καταστροφές στις καλλιέργειες και οι Έλληνες αγρότες αυτών των ίδιων περιοχών, δαπανούν κάθε χρόνο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε ενέργεια για να αντλούν νερό για τα χωράφια τους”.

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε ότι με εντολή του Έλληνα πρωθυπουργού η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκπόνησε ένα εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση των αγροπεριβαλλοντικών υποδομών της χώρας.

 

Ελέγξτε επίσης

Συνάντηση Κώστα Σκρέκα, με την πρέσβη της Σουηδίας στην Ελλάδα-Ενδιαφέρον από σουηδικές εταιρείες για ΑΠΕ και διαχείριση απορριμμάτων

Στη συνάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα με την πρέσβη της Σουηδίας …

Τα Περιοδικά μας