Καστοριά: Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών-Δεύτερη ζωή για τα υλικά

 

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια κλειστού χώρου 200 τ.μ όπου οι πολίτες θα μπορούν να δίνουν και να λαμβάνουν βιβλία, οικιακά σκεύη, ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, χαλιά, παιχνίδια και παρεμφερή αντικείμενα.

Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί τους Δήμους Άργους Ορεστικού, Καστοριάς και Νεστορίου ενώ μέσα από την χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα είναι διασυνδεδεμένη με τις λοιπές εγκαταστάσεις του ΟΣΔΑ.

Σύμφωνα δε με τον σχεδιασμό της Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας (ΔΙΑΔΥΜΑ), προβλέπεται η κατασκευή 5 Κέντρων Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, στην Καστοριά, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, την Εορδαία και την Κοζάνη.

Ο Γενικός Γραμματέας κ. Γραφάκος εκπροσώπησε την Πολιτεία στην τελετή εγκαινίων δηλώνοντας τα εξής:

«Η διαχείριση των αποβλήτων, πριν την συλλογή, έχει δύο πολύ σημαντικά στάδια. Την Πρόληψη και την Επαναχρησιμοποίηση. Στην Καστοριά εγκαινιάσαμε το πρώτο Κέντρο Επαναχρησιμοποίησης Υλικών στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα. Η λειτουργία του θα μειώσει τα παραγόμενα απορρίμματα στην περιοχή και θα συμβάλλει στη σταδιακή αλλαγή κουλτούρας των πολιτών σε σχέση με τη διαχείριση των αποβλήτων μας. Στόχος όλων μας είναι να εξαντλούμε τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και να εκτρέπουμε τα Απορρίμματά μας από την ταφή».

 

Η φιλοσοφία: «Δεύτερη ευκαιρία» στη χρήση αντικειμένων

 

Το εν λόγω ΚΕΥ στην Καστοριά θα αποτελεί έναν χώρο όπου θα υπάρχει προσέλευση και αλληλεπίδραση των πολιτών, προκειμένου μέσα από την ανταλλαγή αντικειμένων να προλαμβάνεται η παραγωγή αποβλήτων και να δίνεται στα αντικείμενα αυτά μία δεύτερη ευκαιρία επαναχρησιμοποίησής τους.

 

Ελέγξτε επίσης

Εντός του 2021 η δοκιμαστική λειτουργία το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου-Δηλώσεις Μ. Γραφάκου

Ανοίγει ο δρόμος για το μηδενισμό των προστίμων που πληρώνει η χώρα για την Πελοπόννησο …

Τα Περιοδικά μας