Στην φωτό ο Κ. Μπακογιάννης επισκέπτεται το έργο της ανάπλασης

Κώστας Μπακογιάννης στο Ecotec

O Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, σχετικά με το έργο γεωθερμίας στο Καρπενήσι, δήλωσε τα εξής:

«Στην αυτοδιοίκηση μαθαίνει να δίνει κανείς άμεσες και πρακτικές λύσεις. Και αν αυτές είναι και καινοτόμες, κερδίζεις διπλά. Όχι η δημοτική αρχή. Η τοπική κοινωνία. Αυτό είναι το παράδειγμα του Καρπενησίου:

Τον Ιούλιο του 2012 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου : «Παρεμβάσεις ανάπλασης-αναβάθμισης στο εμπορικό κέντρο της πόλης του Καρπενησίου» προϋπολογισμού 3.200.000,00?. Το έργο αφορούσε στην ανάπλαση όλου του εμπορικού κέντρου της πόλης του Καρπενησίου. Στόχος του ήταν με την δαπεδόστρωση και δενδροφύτευση των δρόμων και την ανακατασκευή των πεζοδρομίων, το κέντρο της πόλης να γίνει πιο «φιλικό» και προσβάσιμο για τον κάτοικο και τον επισκέπτη της πόλης.

Η σημαντικότερη όμως και πιο καινοτόμα παρέμβαση την οποία περιείχε το έργο ήταν η αποπάγωση τμήματος των πεζοδρομίων της, μέσω ενός κλειστού κυκλώματος γεωθερμίας, με διπλούς εναλλάκτες, το οποίο περιέχει μείγμα νερού και γλυκερίνης. Το σύστημα λειτουργεί είτε όταν η θερμοκρασία δαπέδου πέσει κάτω από τους 4 ο C, είτε όταν η θερμοκρασία αέρα πέσει κάτω από τους 7 ο C.

Συγκεκριμένα, στον παρακείμενο χώρο του πάρκινγκ της πλατείας, έγιναν 18 γεωτρήσεις σε βάθος 100μ στις οποίες τοποθετήθηκαν οι διπλοί εναλλάκτες. Το έδαφος σε αυτό το βάθος έχει σταθερή θερμοκρασία 12-14ο C. Στην συνέχεια το υγρό διέρχεται από μία αντλία θερμότητας και μετά θερμαίνεται ακόμη περισσότερο με την βοήθεια ενός 2ου κυκλώματος με ρεύμα (εναλλάκτης θερμότητας), το οποίο ενισχύεται τις ημέρες με ηλιοφάνεια και από ηλιακά πάνελ και αποθηκεύεται σε ένα δοχείο αδρανείας 1000lit. Από εκεί το υγρό εξέρχεται πλέον με μία θερμοκρασία 30 ο C, για να κυκλοφορήσει στο κεντρικό κύκλωμα της αποπάγωσης, το οποίο αποτελείται από μονωμένους σωλήνες διαμέτρου από Φ90 έως και Φ32 δικτυωμένου πολυαιθυλενίου (Pexa). Στην συνέχεια, μέσω φρεατίων που περιέχουν συλλέκτες (κολλεκτέρ), διαμοιράζεται στους επιφανειακούς αγωγούς Pexa Φ20, οι οποίοι τοποθετούνται ακριβώς κάτω από τις πλάκες της δαπεδόστρωσης, ενώ στο κάτω μέρος τους εδράζονται πάνω σε πλάκες τύπου Dow για να μην υπάρχει απαγωγή της θερμότητας προς το έδαφος.

Έτσι στα 1000 μέτρα υψόμετρο, με το χιόνι στρωμένο γύρω μας, υπάρχει ένας διάδρομος στο κέντρο της πόλης, συνολικού μήκους σχεδόν 1χλμ και πλάτους 0.60μ, με τη θερμοκρασία να παραμένει σταθερά πάνω από 7 ο C, που επιτρέπει σε όλους μας να περπατάμε με ασφάλεια. Στα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο, στους ηλικιωμένους να προχωράνε χωρίς κίνδυνο, στις μητέρες να μπορούν να κρατούν από το χέρι τα παιδιά τους».

ECOTEC-Τεύχος 114, Ιανουάριος 2016

Ελέγξτε επίσης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Πελοπόννησο-Εκδήλωση από το ΚΑΠΕ

Διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με την υποστήριξη …

Τα Περιοδικά μας