;

Το Καρπενήσι νίκησε το χιόνι

Με την βοήθεια του Β. Κωνσταντάρα της ΑΛΣΤΕ ΕΠΕ παρουσιάζουμε ένα έργο πνοής

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα των ωφελειών από την χρήση της γεωθερμίας είναι το έργο που κατασκευάστηκε πρόσφατα στο Καρπενήσι, ένα έργο το οποίο προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην καθημερινότητα του πολίτη. Το έργο γεωθερμίας, που στην συγκεκριμένη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε για την αποπάγωση πεζοδρομίων, αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ανάπλασης και ουσιαστικά, δημιουργεί διαδρόμους ασφαλούς διέλευσης για τους πεζούς. Το Ecotec επικοινώνησε με τον κ. Βασίλειο Κωνσταντάρα, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό ΔΠΘ και ένας εκ των ιδρυτών της εταιρείας ΑΛΣΤΕ ΕΠΕ, η οποία και κατασκεύασε το έργο, δίνοντας μας όλα τα απαραίτητα στοιχεία της κατασκευής. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζουμε να προβάλλουμε όλες τις ελληνικές προσπάθειες οι οποίες στοχεύουν στην προώθηση της πραγματικής «πράσινης ανάπτυξης» αποδεικνύοντας ότι και μέλλον έχει και απαιτείται σαφής προσανατολισμός έτσι ώστε να υπάρξει και συνέχεια για πλήρη υιοθέτηση όλων των πράσινων τεχνολογιών. Με την βοήθεια της εταιρείας παρουσιάζουμε όλες τις πτυχές του έργου.

Το έργο δημοπρατήθηκε από το Δήμο Καρπενησίου με τον τίτλο «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ» στις 8-5-2012 και η σύμβαση υπογράφτηκε στις 17-7-2012. Ο προϋπολογισμός του ήταν 3.200.000,00? (με ΦΠΑ) ενώ το ποσό της σύμβασης ήταν 2.240.000,00? (με ΦΠΑ). Ανάδοχος και κατασκευάστρια ήταν η εταιρεία ΑΛΣΤΕ ΕΠΕ.


Σε γενικές γραμμές το έργο περιλάμβανε:


-Αποξηλώσεις παλαιών δρόμων και πεζοδρομίων, κατασκευή νέων δρόμων και πεζοδρομίων με άλλη χάραξη, χρησιμοποιώντας υλικά για ήπια κυκλοφορία (κυβόλιθους, γρανίτες, ιγνιμβρίτες, κλίνκερ κ.λ.π.) και δύο χώρων στάθμευσης.


-Τοποθέτηση νέων φωτιστικών σε διάφορα χρώματα και άλλων στοιχείων αστικού εξοπλισμού (ξύλινα κολωνάκια, δέντρα, πέτρινα παγκάκια κ.λ.π.).

Υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και ομβρίων.

-Γεωθερμία χρησιμοποιούμενη για αποπάγωση πεζοδρομίων.
Η γεωθερμία εκμεταλευόμενη 18 γεωτρήσεις στα 100μ. βάθος και με τη βοήθεια εναλλάκτη προσφέρει οριζόντιο δίκτυο ειδικών σωλήνων με ζεστό νερό κάτω από τα πεζοδρόμια της πόλης ώστε αυτά να διατηρούν επιφανειακά υψηλότερη θερμοκρασία σε περιόδους χιονοπτώσεων και να μην παγώνουν. Έτσι προσφέρουν ασφάλεια στις μετακινήσεις των πεζών και αποφυγή ατυχημάτων.


Το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στις 31/12/2015.

ECOTEC-Τεύχος 114, Ιανουάριος 2016

Ελέγξτε επίσης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Πελοπόννησο-Εκδήλωση από το ΚΑΠΕ

Διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με την υποστήριξη …

Τα Περιοδικά μας