Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιαχείριση ΑποβλήτωνΛύνεται το πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων στη Μεσσηνία - Ξεκίνησε η λειτουργία της Μονάδας Μεταβ...

Λύνεται το πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων στη Μεσσηνία – Ξεκίνησε η λειτουργία της Μονάδας Μεταβατικής Διαχείρισης

Τα πρώτα απορριμματοφόρα από τους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας έφτασαν στη Μονάδα Μεταβατικής Διαχείρισης στην Καλλιρόη της Μεσσηνίας, εγκαινιάζοντας έτσι, την λειτουργία της Μονάδας Μεταβατικής Διαχείρισης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου η εξέλιξη σηματοδοτεί την απαρχή της άρτιας και ασφαλούς διαχείρισης των απορριμμάτων στη Μεσσηνία και ανοίγει το δρόμο για την έναρξη της ολοκληρωμένης διαχείρισης εντός των επόμενων 14 μηνών.

Την Τετάρτη 10 Μαίου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Παναγιώτης Νίκας, βρέθηκε στη μονάδα της Καλλιρόης, εκεί όπου έφθασαν τα δύο πρώτα απορριμματοφόρα, ένα από τον Δήμο Οιχαλίας κι ένα από τον Δήμο Τριφυλίας τα οποία διέθεσαν τα πρώτα φορτία απορριμμάτων προς διαχείριση.

«Το ξεκίνημα σήμερα λειτουργίας της μονάδας στην Καλλιρρόη δίνει τέλος στην αγωνία των δημοτικών αρχών της Μεσσηνίας ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και στο δυσάρεστο φαινόμενο -κυριότατα από περιβαλλοντικής, αλλά και αισθητικής, άποψης- των ανεξέλεγκτων χώρων εναπόθεσης και τους σωρούς των σκουπιδιών σε διάφορες περιοχές» ανέφερε ο κ. Νίκας.

Ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε ότι σε αυτή την μεταβατική φάση λειτουργίας, τα απορρίμματα μετά την διαλογή των οργανικών και των ανακυκλώσιμων, θα δεματοποιούνται και θα τοποθετούνται στον ΧΥΤΥ. Όπως διαβεβαίωσε, από τον ΧΥΤΥ, δεν θα υπάρξει επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Στις 5 Ιουνίου, προβλέπεται να ξεκινήσει, σταδιακά, η κανονική παραλαβή.

Σε έναν μήνα περίπου αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί και η ανάλογη μονάδα στην Σκάλα, για τους δήμους της Λακωνίας, με την οποία -όπως είπε- “ολοκληρώνεται και το έργο ως προς τις απαιτούμενες υποδομές στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ κεντρικής διαχείρισης των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου”.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Συνάντηση με κατοίκους

Ο Περιφερειάρχης Π. Νίκας συναντήθηκε και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο της μονάδας και οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την επιλογή του χώρου:

“Προς τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους που είχαν συγκεντρωθεί στην είσοδο της μονάδας και με αξιοπρέπεια εξέφρασαν την αντίθεσή τους, επαναλαμβάνω τη δήλωσή μου ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην υπάρξει καμία περιβαλλοντική επιβάρυνση από τη λειτουργία της. Κατανοώ όλα όσα λένε, ωστόσο υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων και μια κατεύθυνση που δεν μπορούμε να παραβούμε”, σημείωσε ο περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι ζήτησε τη συνεργασία τους καθώς και ότι θα έχουν την δυνατότητα και αυτοί να διαπιστώνουν ιδίοις όμμασι ότι δεν θα υπάρχει περιβαλλοντική επιβάρυνση -συγκροτώντας μία επιτροπή εφόσον το επιθυμούν”[/box].

Περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ecotec.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ