Μαρία Σπυράκη: Να μειώσουμε τις εκπομπές του μεθανίου κατά το 1/3

Η ευρωβουλευτής ΝΔ-ΕΛΚ κ. Μαρία Σπυράκη ήταν η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη «Στρατηγική για το Μεθάνιο». Σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε στην αγγλική γλώσσα στο Parliament Magazine, το περιοδικό του Ευρωκοινοβουλίου, δήλωσε πως πρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές του μεθανίου κατά το 1/3, καθώς το μεθάνιο είναι ο δεύτερος σημαντικός ρύπος του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα.

«Ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Στρατηγική για το Μεθάνιο εστιάζω στην τεχνολογική αναβάθμιση διυλιστηρίων πετρελαίου και εγκαταστάσεων μεταφοράς και αποθήκευσης φυσικού αερίου,στα κίνητρα στους αγρότες-κτηνοτρόφους ώστε να μετατρέψουν σε βιοαέριο, στον εκσυχρονισμό της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Xρειαζόμαστε μια “ολιστική” προσέγγιση από την Κομισιόν, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τον αντίκτυπο του μεθανίου στην υπερθέρμανση του πλανήτη» ανέφερε η κ. Σπυράκη.

Για τη Δυτική Θεσσαλονίκη

 Διαφοροποιώντας τη στάση της από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα το οποίο πρότεινε αποχή από την τελική ψηφοφορία, η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ , Μαρία Σπυράκη υπερψήφισε την έκθεση εφαρμογής των οδηγιών για την ποιότητα του αέρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι οδηγίες για την ποιότητα του αέρα είναι αποτελεσματικές κατά ένα μέρος . Ωστόσο μια σειρά από ρυπαντές όπως τα αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο του αζώτου ,το όζον και το βενζοπυρένιο έχει αποδειχθεί ότι παραμένουν στην ατμόσφαιρα σε διασπορά για μεγάλο χρονικό διάστημα , προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους των αστικών κέντρων.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να εφαρμοστούν αυστηρότερα κριτήρια για την ποιότητα του αέρα και εναρμονισμό της ΕΕ με τις προτάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

(Η κακή ποιότητα αέρα ενοχοποιείται για 400 χιλιάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο και θεωρείται ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκόσμια).

Η κ. Σπυράκη κάλεσε σε άμεση αντιμετώπιση για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην πόλη από την οποία κατάγεται με έργα από δημόσια κονδύλια, με άμεση προσαρμογή και συνεργασία του ιδιωτικού τομέα.

«Χρειαζόμαστε διαφάνεια στα δεδομένα εκπομπών από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, ανάμεσα στου επιτηρούντες οργανισμούς, τους πολίτες, τον ιδιωτικό τομέα και το κράτος» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σπυράκη.

Υπάρχουν ήδη σε εξέλιξη 30 υποθέσεις παραβίασης των οδηγιών για την ποιότητα του αέρα εναντίον 18 κρατών μελών , μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα στην υπόθεση της οποίας περιλαμβάνεται και το πρόβλημα της ποιότητας του αέρα στη Δυτική Θεσσαλονίκη .

Η έκθεση εφαρμογής εγκρίθηκε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 425 ψήφους υπέρ, 109 κατά και 153 αποχές.

 

 

Ελέγξτε επίσης

Ενημέρωση ΣΜΕ σε Έλληνες ευρωβουλευτές

Ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, πραγματοποίησε παρέμβαση στους Έλληνες ευρωβουλευτές ενημερώνοντας τους για σημαντικά θέματα που …

Τα Περιοδικά μας