Ο Πάπας Φραγκίσκος αντιμέτωπος με την Κλιματική Αλλαγή

Μπορεί ο Ποντίφικας να βρίσκεται στον Καναδά για να ζητήσει συγγνώμη για την κακοποίηση των παιδιών των αυτοχθόνων ιθαγενών του Καναδά, στα σχολεία της Εκκλησίας ωστόσο, θα διαπιστώσει τι ακριβώς σημαίνει «Κλιματική Αλλαγή» καθώς η περιοχή είναι ίσως το πιο ευαίσθητο σημείο του κόσμου, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα σημάδια της αλλαγής του κλίματος.

Το ενδεχόμενο αυτό, να θέσει το θέμα των Κλιματικών Αλλαγών από αυτό το σημείο του βορρά, άφησε ανοικτό ο Ματεο Μπρούνι, εκπρόσωπος του Βατικανού.

Αλλωστε, πριν λίγες ημέρες, ο Πάπας, κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τους παγκόσμιους ηγέτες να λάβουν υπόψη τους τη «χορωδία από τις κραυγές αγωνίας» που προέρχονται απ όλα τα μέρη της γης, για την κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Στο Nunavut έχουν έρθει τα πάνω κάτω, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής.

Ο βόρειος Καναδάς έχει υπερ θερμανθεί σχεδόν τρεις φορές πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, κατά 2,3 βαθμούς Κελσίου από το 1948 έως το 2016, σύμφωνα με έκθεση της καναδικής κυβέρνησης.

Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει την αλιευτική βιομηχανία του Nunavut.

Η υπεράκτια αλιευτική περίοδος αυξήθηκε κατά έξι έως οκτώ εβδομάδες την τελευταία δεκαετία λόγω της λιγότερης κάλυψης πάγου,  αλλά οι καταιγίδες που εμφανίζονται πιο τακτικά, σήμερα, είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερες ημέρες απαγορευτικού περιβάλλοντος για τους ψαράδες.

Το Nunavut (φωτό: theglobeandmail.com)

Αλλά αυτό είναι μόνον ένα από τα σημάδια. Τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν ότι η κάλυψη του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής μειώνεται κάθε δεκαετία από το 1978, όταν τα δεδομένα έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα, σύμφωνα με το Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής Nunavut της κυβέρνησης.

Στην ξηρά, η απόψυξη του μόνιμου παγετού απειλεί να βλάψει υποδομές όπως δρόμους, θεμέλια κτιρίων και διαδρόμους προσγείωσης, σύμφωνα με μια έκθεση του Ιουνίου 2022 από το Canadian Climate Institute, ενώ οι σωλήνες νερού και αποχέτευσης ραγίζουν συχνότερα καθώς ο μόνιμος παγετός ξεπαγώνει και κάνει το έδαφος ασταθές.

Αλλά και όταν οι σωλήνες δεν ραγίζουν, ορισμένες φορές, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, καθώς οι λιγοστές βροχές δεν γεμίζουν τις δεξαμενές της περιοχής.

Η καναδική κυβέρνηση συμφώνησε τον Απρίλιο να δαπανήσει 214 εκατομμύρια δολάρια Καναδά (166,32 εκατομμύρια δολάρια) για την κατασκευή μιας νέας δεξαμενής για την περιοχή  και την αντικατάσταση του ενός τρίτου των σωλήνων του.

 

 

Ελέγξτε επίσης

Έναρξη αντιπυρικής περιόδου: Άρχισε η μεγάλη εθνική προσπάθεια

Έως 31 Οκτωβρίου θα διαρκέσει η αντιπυρική περίοδος και όλες οι δυνάμεις της Πολιτείας βρίσκονται …

Τα Περιοδικά μας