Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ απαντά στις ερωτήσεις του Ecotec

Συνέντευξη στον Μιχάλη Σταθακόπουλο (αποσπάσματα)

O κ. Βασίλειος Τσολακίδης μιλά στο Ecotec για την Διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου, η οποία διοργανώθηκε για δεύτερη φορά από την Ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε συνεργασία με την Γερμανική Ομοσπονδία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Bundesverband Erneuerbare Energie-BEE). Tην έναρξη των εργασιών κήρυξαν ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας Σίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ, εκπροσώπησε το ΥΠΕΝ και το ΚΑΠΕ, είχε σημαντικές συναντήσεις (με τον κ. Σίγκμαρ Γκάμπριελ, τον υπ. Εξωτερικών της Κύπρου, κ. Κασουλίδη, τον Κλάους Ρειβ-πρόεδρο της Παγκόσμιας Ενωσης Αιολικής Ενέργειας, τον Γενικό Διευθυντή Ενεργειακής Πολιτικής του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας κι Ενέργειας, κ. Τόρστεν Χέρνταν κ.α) ενώ μαζί με τον έλληνα πρέσβη στο Βερολίνο σχεδίασαν την ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση του νέο ελληνικού θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.


-Είναι μια προσπάθεια να δούμε τι γίνεται στον χώρο της ενέργειας και πως μπορούμε να πετύχουμε την μετάβαση στην οικονομία χωρίς άνθρακα;Είναι η προσπάθεια της υλοποίησης και της πραγματοποίησης των στόχων της Συνόδου του ΟΗΕ στο Παρίσι, στην οποία συμφώνησαν οι περισσότερες χώρες να στηρίξουν τους στόχους που τέθηκαν. Η Γερμανία ως πρωτοπόρος χώρα στην προσπάθεια αυτή και τεχνολογικά ηγέτης στις ΑΠΕ και στην εξοικονόμηση θεωρεί ότι και τον εαυτό της μπορεί να βοηθήσει και την οικονομία της αλλά και την επίτευξη των στόχων σε παγκόσμιο επίπεδο.


-Η δική σας η οπτική είναι ότι πάμε «δυνατά» προς τις ΑΠΕ;Σε αυτή τη σύνοδο υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός επειδή οι εκπρόσωποι των Διεθνών Οργανισμών που ασχολούνται με το περιβάλλον την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ΑΠΕ εκφράστηκαν πολύ θετικά για την πορεία προς την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν στο Παρίσι. Ήδη φέτος η παραγωγή της ενέργειας από ΑΠΕ αρχίζει να γίνεται φθηνότερη από αυτήν των συμβατικών πηγών ενέργειας.


-Η αλήθεια είναι ότι πέφτουν οι τιμέςΌχι μόνον πέφτουν οι τιμές αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες προσφορές για πρώτη φορά στην ιστορία των ΑΠΕ, προσφέρθηκε ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερη από αυτή που προήλθε από συμβατικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας.


-Κάνατε και μια συνάντηση για την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου της Ελλάδας για τις ΑΠΕ;«Θα» κάνουμε…Θα οργανώσουμε με την ελληνική πρεσβεία και το Ελληνο Γερμανικό Επιμελητήριο, που έδειξε ενδιαφέρον, μέχρι το καλοκαίρι, στο Βερολίνο, μια εκδήλωση παρουσίασης του νέου ελληνικού θεσμικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, ώστε να δώσουμε πληροφορίες στο γερμανικό κοινό που ενδιαφέρεται, ενδεχομένως για επενδύσεις στην χώρα μας.


-Αρα παραμένει το επενδυτικό ενδιαφέρον των Γερμανών για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα;Όχι μόνον παραμένει αλλά υπάρχουν και σημαντικές εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα. Πριν λίγο καιρό μας επισκέφθηκε η μεγαλύτερη τράπεζα στον τομέα αυτό, η Unicredit στο Υπουργείο Ενέργειας, όπου και μας ανακοίνωσε την απόφαση της να επανέλθει στην χώρα μας και να ξεκινήσει χρηματοδοτήσεις έργων ΑΠΕ . Όπως συγκεκριμένο έργο 370 εκατ. ευρώ στη Νότια Εύβοια, το γνωστό έργο Καφηρέα. Ένα αιολικό πάρκο, αδειοδοτημένο πλήρως μαζί με δικό του ιδιωτικό καλώδιο που μεταφέρει την ηλεκτρική ενέργεια στην Αττική. Αυτό δείχνει τις νέες τάσεις και προς αυτήν την κατεύθυνση. Βεβαίως, θέλουν να γνωρίζουν το νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο μόλις τελείωσε η διαβούλευση του, θέλουν να γνωρίζουν εάν θα υπάρχει σταθερότητα, επίσης ο Ειδικός Λογαριασμός εάν θα μπορέσει να καλύψει και στο μέλλον τους επενδυτές διότι ακούγονται σενάρια και φήμες (ότι δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε τους παραγωγούς) και για όλα αυτά χρειάζονται απαντήσεις για να ξεκινήσουν πάλι τις επενδύσεις τους.


-Το ΚΑΠΕ του σήμερα;Όπως και όλα τα κέντρα και ινστιτούτα έκλεισαν μια προγραμματική περίοδο, και ξεκινούν την επόμενη. Σε αυτή τη μετάβαση βρίσκεται το ΚΑΠΕ που είχε να επιδείξει ένα σοβαρό έργο με αρκετά επιτυχημένα προγράμματα. Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα απένταξης από τα προγράμματα. Και όλο το προσωπικό μας εργάζεται εντατικά έτσι ώστε να προλάβει και να εντάξει στη νέα προγραμματική περίοδο και όσα περισσότερα προγράμματα μπορεί αλλά και να συμμετέχει στις κατευθύνσεις που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία σε αυτά που προανέφερα προηγουμένως. Επίσης, συνεχίζουμε να συμμετέχουμε με διάφορα άλλα κέντρα του εξωτερικού και πανεπιστήμια σε πολλά προγράμματα, κυρίως στην Μέση Ανατολή στην Ευρώπη, στις γειτονικές χώρες, στα Βαλκάνια κτλ.


-Κάποια καινούργια δράση;Εκείνο το νέο που προέκυψε είναι ότι το ΚΑΠΕ με το νόμο 4342/15 κατ εφαρμογή της Οδηγίας 27 της Ε.Ε για την ενεργειακή αποδοτικότητα χαρακτηρίζεται ως ο Εθνικός Φορέας Υποστήριξης κυρίως των δήμων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την ενεργειακή αποδοτικότητα και αυτό μας αναγκάζει πλέον να κάνουμε ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση και πρέπει να προσαρμοστούμε κατάλληλα. Ο όγκος των απαιτήσεων είναι πολύ μεγάλος διότι έχουμε 350 δήμους για να εξυπηρετηθούν, πρέπει να συνεργαστούμε με τις Περιφέρειες, με το Υπ. Εσωτερικών, με τις Ενώσεις των δήμων με την ΕΕΤΑ ΚΤΛ, βρισκόμαστε δηλαδή σε μια φάση που προσπαθούμε να καλύψουμε και αυτόν το νέο ρόλο που μας έδωσε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ μίλησε ακόμη και για άλλα θέματα ενέργειας αλλά και για την εξοικονόμηση του κτιριακού τομέα.

ECOTEC-Τεύχος 117, Απρίλιος 2016

Ελέγξτε επίσης

Ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Πελοπόννησο-Εκδήλωση από το ΚΑΠΕ

Διαδικτυακή εκδήλωση θα πραγματοποιήσει το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) με την υποστήριξη …

Τα Περιοδικά μας