Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔιαχείριση ΑποβλήτωνΟι οδηγίες του ΥΠΕΝ για τα απόβλητα των self-test Covid-19

Οι οδηγίες του ΥΠΕΝ για τα απόβλητα των self-test Covid-19

Ηδη ξεκίνησε η μαζική χρήση των self-test από τους πολίτες και η Γενική Γραμματεία Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε οδηγίες για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων τους.

Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις, όπου το τεστ είναι θετικό, χρειάζεται να ακολουθούνται ειδικοί κανόνες για την απόρριψη των τεστ. Οι οδηγίες αφορούν τόσο τους πολίτες, όσο και τους δήμους, τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), τα Συστήματα Εναλλακτικής Διαχείρισης ενώ δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες για τα μολυσματικά απόβλητα από υγειονομικές μονάδες

Αν το τεστ είναι θετικό:

Απορρίπτεται από κοινού με τα αναλώσιμα του ασθενούς, σε σακούλα καλά κλεισμένη η οποία τοποθετείται σε κλειστό κάδο εντός της οικίας και στη συνέχεια σε δεύτερη σακούλα, η οποία κλείνει το ίδιο σφιχτά, χωρίς να γεμίσει υπερβολικά για να αποφευχθεί τυχόν διάρρηξη αυτής και απορρίπτεται στον πράσινο ή γκρι κάδο.

Αν το τεστ είναι αρνητικό:

Απορρίπτεται μαζί με τα λοιπά αστικά απόβλητα, δηλαδή τοποθετείται σε πλαστική σακούλα και απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων (πράσινο ή γκρι κάδο).

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Όχι ανακύκλωση

Τα απόβλητα των self–test δεν τοποθετούνται στους ΜΠΛΕ ΚΑΔΟΥΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις.[/box]

 

Οι οδηγίες ισχύουν όταν δεν υπάρχει ειδική συσκευασία απόρριψης για το self-test.

Οι γενικές οδηγίες και περισσότερη ενημέρωση για τα απόβλητα Covid-19 στην έντυπη έκδοση του Ecotec.

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ