Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
ΑρχικήΚλιματικές ΑλλαγέςΟι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Οι πολικές αρκούδες κινδυνεύουν με εξαφάνιση

Σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης του Καναδά, ο πληθυσμός της πολικής αρκούδας στον Κόλπο του Δυτικού Χάντσον έχει μειωθεί κατά 27% μέσα σε μόλις πέντε χρόνια. Τα συμπεράσματα της έρευνας κάνουν λόγο για την  κλιματική αλλαγή που επηρεάζει τα ζώα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας John Whiteman  ερευνητή της Οικοφυσιολογίας των Ζώων στο μη κερδοσκοπικό Polar Bears International, η μείωση δείχνει, πως έχει σχέση με την απώλεια του θαλάσσιου πάγου και πως εάν συνεχιστεί το είδος θα οδηγηθεί σε ολική εξαφάνιση.

Οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται από τον θαλάσσιο πάγο για να κυνηγήσουν. Αλλά εξαιτίας του ότι η Αρκτική θερμαίνεται περίπου τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο κόσμο, γύρω από τον κόλπο Hudson, οι εποχικοί θαλάσσιοι πάγοι λιώνουν νωρίτερα την άνοιξη και σχηματίζονται αργότερα το φθινόπωρο, αναγκάζοντας τις αρκούδες να μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς φαγητό.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί κρούουν το καμπανάκι της ολικής εξαφάνισης: η οργάνωση Polar Bears International, από τον Αύγουστου του 2020, υπολόγισε πως εάν συνεχιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ως συνήθως, είναι πιθανό ότι όλοι οι πληθυσμοί των πολικών αρκούδων εκτός από λίγους θα καταρρεύσουν μέχρι το 2100.Τώρα, όμως, τα ευρήματα από την παρακολούθηση της ζωής των ζώων φαίνεται πως επιταχύνουν δραματικά τον κίνδυνο για ολική εξαφάνιση.

Υπάρχουν 19 πληθυσμοί πολικών αρκούδων που απλώνονται μεταξύ της Ρωσίας, της Αλάσκας, της Νορβηγίας, της Γροιλανδίας και του Καναδά. Αλλά ο κόλπος του Δυτικού Χάντσον είναι μεταξύ των νοτιότερων τοποθεσιών και οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι αρκούδες εδώ είναι πιθανό να είναι μεταξύ των πρώτων που θα εξαφανιστούν.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ