;

Onoma στην καινοτομία των μικρών α/γ

Οι ανεμογεννήτριες κατακόρυφου άξονα (Vertical Axis Wind Turbines- VAWT), είναι μια σχετικά νέα εφεύρεση (1931 George Darrieus), η oποία κατάφερε να εξελιχθεί ουσιαστικά μόνον με το ξεκίνημα του 21ου αιώνα, χάρις στην βοήθεια των προγραμμάτων σχεδιασμού και εξομοίωσης. Οι ανεμογεννήτριες αυτές ξεκίνησαν πρόσφατα την πορεία τους, σε μια διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη των «εξαδελφών» τους, του οριζοντίου άξονα. To Ecotec, συζήτησε για το θέμα αυτό, με τον κ. Τάσο Χατζηθεοδώρου, διευθύνων σύμβουλο της εταιρείας Onoma, e- save gr: «Οι μικρές ανεμογεννήτριες, αντίθετα με αυτές που εγκαθίστανται για μεγάλης κλίμακας έργα, είναι καθαροί παραγωγοί ενέργειας και δεν απορροφούν καθόλου ενέργεια από το δίκτυο. Κατατάσσονται σε δύο τύπους μηχανών: σε αυτές που παράγουν συνεχές ρεύμα (DC) και στις μηχανές που παράγουν εναλλασσόμενο ρεύμα (AC)» λέει ο κ. Χατζηθεοδώρου. Από την στιγμή που η εταιρεία του δραστηριοποιήθηκε στον χώρο των συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας και ξεκίνησε την εισαγωγή των ανεμογεννητριών της MARC Power GmbH, είδε ότι ολοένα και περισσότεροι ρωτούσαν για τις δυνατότητες αυτών των μηχανών που εκμεταλλεύονται τον άνεμο με τον «δικό» τους τρόπο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Onoma μας μίλησε συγκεκριμένα για το μοντέλο MARC-Twister-1000-T, (ονομαστική ισχύος1000 W) το πιο διαδεδομένο, αν και υπάρχουν ακόμη τα μοντέλα MARC-Twister-300-T (ονομαστική ισχύος 300W) και MARC-Verticon-H50 (ονομαστική ισχύος 50 KW).
«Οι περισσότεροι ρωτούν εάν αυτή η ανεμογεννήτρια κατακόρυφου άξονα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός σπιτιού. Η απάντηση είναι ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικές και αξιόπιστες λύσεις, εάν η συγκεκριμένη κατοικία είναι οικολογικά προσανατολισμένη. Από κει και πέρα εξαρτάτε την κάθε περίπτωση, το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί να προσφέρει αυτονομία σε μια βίλλα 400 τετραγωνικών» λέει ο κ. Χατζηθεοδώρου. Όμως, η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια, μπορεί να φορτίσει συστοιχία μπαταριών και να αποθηκεύσει την ενέργεια που παράγει, μπορεί να στείλει το ρεύμα που παράγει στο δίκτυο, είτε να λειτουργήσει τελείως αυτόνομα σε τοπικό επίπεδο με τις μπαταρίες του συστήματος. Μπορεί να συνεργαστεί με φ/β σύστημα, δηλαδή να εξυπηρετήσει όλα τα πιθανά σενάρια και σχεδόν όλες τις εφαρμογές όπως να χρησιμοποιηθεί η πλεονάζουσα ενέργεια που παράγει για να ζεστάνει κάποιος νερό.
Τι γίνεται, όμως, με τη νομοθεσία; Είναι προφανές, πως η εγκατάσταση μιας τέτοιας ανεμογεννήτριας, σε κάποιο νησί του Αιγαίου, είναι πιο εύκολη διαδικασία. Θα μπορούσε, όμως, να εγκατασταθεί σε περιαστικό ή ημιαστικό περιβάλλον; Σε σχέση με την ΔΕΗ και τη ΡΑΕ, η εγκατάσταση ενός συστήματος έως 20 κιλοβατ ουσιαστικά δεν απαιτεί καμία προϋπόθεση. Στο θέμα της πολεοδομίας υπάρχει κενό. Σύντομα αναμένεται μιαν ανάλογη μηχανή του ανέμου να εγκατασταθεί σε μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, εταιρείας στα βόρεια προάστια. Η απάντηση της τοπικής πολεοδομίας υπήρξε έμμεση, μιας και συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο με αποστάσεις κτλ δεν υπάρχει. Εάν στο σημείο όπου θα εγκατασταθεί η ανεμογεννήτρια, θα μπορούσε να εγκατασταθεί ένα μεγάλο δορυφορικό κάτοπτρο ή μια διαφημιστική πινακίδα σίγουρα μπορεί να γίνει η εγκατάσταση. Και μάλιστα χωρίς να προκαλείται οπτική όχληση, αφού η ανεμογεννήτρια θα εγκατασταθεί, μόλις, λίγο πάνω από το έδαφος.
Η εγκατάσταση θα γίνει χωρίς να κατασκευαστεί βάση από τσιμέντο ή σίδερο, χρησιμοποιώντας 3 κοχλιωτές , ειδικές βίδες που μπαίνουν 2,5-3 μέτρα μέσα στο έδαφος Πάνω σε αυτές θα τοποθετηθεί μια φλάντζα και πάνω σε αυτήν θα τοποθετηθεί ο ιστός. Πάνω στον ιστό η ανεμογεννήτρια. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να απεγκαταστήσουμε την ανεμογεννήτρια και να την τοποθετήσουμε αλλού χωρίς να χρειαστεί να γκρεμίσουμε τίποτα.
SeparatorBetweenMainTextsΗ δική μας παρατήρηση ήταν πως ενώ ξεκινήσαμε την κουβέντας μας, με τον κ. Χατζηθεοδώρου , για τις εφαρμογές στα νησιά μας, τελικά η πρώτη εγκατάσταση θα γίνει σε αστική περιοχή. «Εδώ ξεκινάει ένας καινούργιος κόσμος για τις ΑΠΕ, πράγματι. Εικόνες που τώρα φαντάζουν επιστημονικής φαντασίας, σε 10 χρόνια είναι πολύ πιθανόν να φαντάζουν περισσότερες οικίες με το σκεπτικό ότι σε σημεία των πόλεων που υπάρχει αέρας είναι σίγουρο, για μένα, πως θα βλέπουμε μικρές ανεμογεννήτριες.» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Onoma, e- save gr. Όπως μας εξηγεί, οι ανεμογεννήτριες οριζόντιου άξονα ήταν προορισμένες να εγκατασταθούν στην εξορία, στις κορυφογραμμές βουνών, είτε σε ελεύθερο πεδίο, σε πεδιάδες κτλ. Αυτό για να δέχονται τον αέρα κατά μέτωπο και να παράγουν το μεγαλύτερο δυνατό έργο, 15% παραπάνω από τις ανεμογεννήτριες κατακόρυφου άξονα. Όταν τις φέρουμε μέσα στην περιοχή περιαστικού ή ημιαστικού περιβάλλοντος ή σε σημεία που δημιουργούνται στροβιλισμοί στον αέρα, σε σημεία που υπάρχουν ριπές, οι λεγόμενες «σπηλιάδες» , η ανεμογεννήτρια οριζόντιου άξονα θα προσπαθεί να στρίψει για να βρει μέτωπο στον αέρα, και μέχρι να στρίψει πιθανόν ο αέρα να έχει αλλάξει κατεύθυνση, ή να έχει πέσει ο αέρας. Τότε, όμως, αυτές του κατακόρυφου άξονα θα αρχίσουν να γυρίζουν. Αυτός ο νέος τομέας, ο οποίος λέγεται μικρός άνεμος «small wind» , παράγει μια καινούργια γενιά ανεμογεννητριών που αναπτύσσεται παγκοσμίως, στον Καναδά στην Αμερική , στην Ινδία, στην Αγγλία, στην Ρωσία και είναι φτιαγμένη για να βρίσκεται κοντά στον άνθρωπο.
Ο μέσος όρος απόσβεσης, για την εγκατάσταση, είναι της τάξης των 4,5 χρόνων, ο μεγαλύτερος 7-8 χρόνια. Η ανεμογεννήτρια έχει διάρκεια ζωής τα 25 χρόνια. Όμως, για τον κ. Τάσο Χατζηθεοδώρου το πότε θα γίνει η απόσβεση δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κριτήριο για να αγοραστεί μια ανεμογεννήτρια λόγω του ότι δεν μπορούν εξαρχής να υπολογιστούν πολλοί παράμετροι, όπως οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα σε μια τετραετία. Για παράδειγμα, η απόσβεση της συγκεκριμένης ανεμογεννήτριας, στο βόρειο τμήμα της ʼνδρου, της Κέας ή της Εύβοιας, φτάνει τα 1-2 χρόνια.
Στην Γερμανία, βρήκαν πιο εύκολα, το πλαίσιο έτσι ώστε να εγκαθίστανται ανάλογες μηχανές, κοντά σε αστικά κέντρα, μάλιστα, να τις εκμεταλλεύονται ως μέσον ευαισθητοποίησης για τις ΑΠΕ και το περιβάλλον. Πολύ ενδιαφέρον το παράδειγμα που μας μετέφερε ο κ. Χατζηθεοδώρου. Τοποθετήθηκε μια τέτοια ανεμογεννήτρια σε ένα δημοτικό σχολείο στην πόλη του λιμανιού της Βρέμης. Η οποία συνδέθηκε μέσω κατάλληλου φορτιστή, με συστοιχία μπαταριών . Μάθανε στα παιδιά του δημοτικού ότι από αυτήν την ανεμογεννήτρια, τροφοδοτούνται τα φώτα στις αίθουσες, κι επίσης οι υπολογιστές .Και τους μάθανε ότι όταν έχουν διάλλειμα ή φεύγουν για να πάνε στο σπίτι τους, πρέπει να σβήνουν τα φώτα και τους υπολογιστές, σε όλες τις αίθουσες του σχολείου. Το κέρδος; Εφόσον δεν γινόταν άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, όση ενέργεια περίσσευε τροφοδοτούσε 2 τοστιέρες που έφτιαχναν κρέπες και βάφλες στα παιδιά. Οσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση γινόταν, τόσο περισσότερες κρέπες και βάφλες θα έτρωγαν οι μαθητές του σχολείου. Κάποιες φορές, τα πράγματα είναι πιο απλά απ όσα τοα φανταζόμαστε. Και αυτό το γνωρίζουν οι Γερμανοί. Η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια της MARC Power ανήκει στην οικογένεια Twister, που έχει περισσότερα πλεονεκτήματα από μια τυπική γεννήτρια κατακόρυφου άξονα VAWT και χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές, όπως : « Θέρμανση νερού για οικιακές, βιοτεχνικές, βιομηχανικές χρήσεις, άντληση νερού από γεωτρήσεις, τροφοδοσία πομπών -αναμεταδοτών ραδιοφωνίας, τηλεόρασης, δικτύων VHF – UHF, τροφοδοσία ορεινών καταφυγίων, ιχθυοκαλλιεργειών, φωτισμό δημοσίων χώρων ή ακόμα και σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων όπως σεισμοί, θεομηνίες κ.α

ΕΝΘΕΤΟ-ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Α/Γ TWISTER

  • Ελάχιστος θόρυβος κατά την περιστροφή, κάτι το οποίο επιτρέπει την τοποθέτηση της σε χώρους όπου ζουν και εργάζονται άνθρωποι
  • Ελάχιστη απαιτούμενη ισχύς αέρα, προκειμένου να αρχίσει η περιστροφή της γεννήτριας και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • Ολοκληρωμένη αξιοποίηση των «ριπών του άνεμου»
  • Oμορφο και δυναμικό σχεδιασμό (design)
  • Aποτελεσματικότερος συντελεστή λειτουργίας από άλλες αντίστοιχες γεννήτριες κατακόρυφου άξονα, κάτι το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή «περισσότερου ρεύματος» για τα ιδία χρήματα.

Τεύχος: Ιανουάριος 2009

Ελέγξτε επίσης

Οικολόγοι Πράσινοι: Προσοχή στην κατακρεούργηση των δένδρων

Το βαθύ κλάδεμα των δένδρων, που παρατηρείται στις πόλεις αλλά και στα χωριά, απειλεί την …