Πάτρα: Παρά το lockdown, στα ύψη η ρύπανση

Από την ανάλυση των δεδομένων του «Αιθέρας», σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων από το Εργαστήριο Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, προκύπτει πως τις περισσότερες ημέρες του Νοεμβρίου, η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη της Πάτρας, για αρκετές ώρες της ημέρας, ήταν μέτρια ή κακή.

«Τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν είναι συνηθισμένα για αυτή την εποχή, δηλαδή πριν μπει ο χειμώνας» ανέφερε με δηλώσεις του ο κ. Ανδρέας Καζαντζίδης, καθηγητής εφαρμοσμένης φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του εργαστηρίου φυσικής της ατμόσφαιρας, σχετικά με την αέρια ρύπανση στην Πάτρα, στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.

Παρά το lockdown παρουσιάστηκε αύξηση στις τιμές των ρύπων κατά 50% κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, γεγονός που αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις στην παραμονή των κατοίκων στο σπίτι, με την επακόλουθη ανάγκη για θέρμανση, αλλά και στις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στην Πάτρα
.

Παρά το γεγονός πως η θερμοκρασία δεν παρουσίασε πτώση, δεν υπήρχαν βροχές, ενώ οι άνεμοι ήταν ενισχυμένοι από ανατολικές – βορειοανατολικές διευθύνσεις. Αποτέλεσμα, οι περιοχές όπου έπνεαν οι συγκεκριμένοι άνεμοι να μην παρουσιάσουν αύξηση των τιμών της ρύπανσης, ενώ αντίθετα αυξημένη ρύπανση παρουσιάστηκε στις νότιες περιοχές.

Οι οποίες ήταν επιβαρυμένες κι εξαιτίας των αγροτικών δραστηριοτήτων, όπως η συλλογή ελαιοκάρπου και η καύση των υπολειμμάτων.

Σε σχέση με τις πηγές θέρμανσης, φαίνεται πως αύξηση των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων οφείλεται κυρίως στην καύση του ξύλου στα τζάκια.

«Πριν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το ξύλο για θέρμανση, δεν υπήρχαν τα έντονα επεισόδια αιθαλομίχλης κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όπως αυτά που έχουμε σήμερα» δήλωσε ο κ. Καζαντζίδης στο ΑΠΕ.