Περιφέρεια Αττικής: Ξεκίνησε η αλλαγή δημόσιου φωτισμού στην Αθήνα

Από τη Λεωφόρο Ποσειδώνος ξεκίνησε η τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων led σε όλο το οδικό δίκτυο της Αττικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, συνολικού προϋπολογισμού 36.9 εκατ. ευρώ, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2021

Η Περιφέρεια Αττικής θα τοποθετήσει 23.790 φωτιστικά LED στις σημαντικότερες λεωφόρους της Αττικής όπως Λ. Κηφισού, Ποσειδώνος, Κηφισίας, Μεσογείων , Βουλιαγμένης, Αλίμου, Κατεχάκη, στις οδούς πέριξ του κέντρου της Αθήνας όπως Πανεπιστημίου, Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Πειραιώς κ.α.

Τα φωτιστικά είναι πλήρως ελεγχόμενα μέσω συστήματος τηλεδιαχείρισης, και σε πραγματικό χρόνο, μπορούν να λαμβάνονται στοιχεία αναφορικά με την κατάστασή τους (λειτουργία – κατανάλωση).

Εκτός της βελτίωσης της ορατότητας, κατά τις νυχτερινές ώρες οδήγησης θα επιτευχθεί  μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, αφού τα φωτιστικά είναι φιλικότερα προς το περιβάλλον, από τα υφιστάμενα φωτιστικά νατρίου και δεν έχουν επικίνδυνα συστατικά, ενώ ανακυκλώνονται ευκολότερα.

Σύμφωνα με υπολογισμούς, μπορούν να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα υφιστάμενα φωτιστικά σώματα, απαιτούν αλλαγή λαμπτήρων κάθε ένα έτος ενώ τα led λειτουργούν απρόσκοπτα για περίπου 100.000 ώρες, δηλαδή για 7  έτη.

Τα νέα φωτιστικά σώματα νέας τεχνολογίας led, έχουν ονομαστική ισχύ 42 watt και αντικαθιστούν τα υφιστάμενα, νατρίου  των 400 watt.

Το γενικό συντονισμό του έργου έχουν ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Μητροπολιτικών Υποδομών, Χωρικού Σχεδιασμού και Αντιπλημμυρικών Έργων Θ. Κατσιγιάννης και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης διαχείρισης των μητροπολιτικών υποδομών της Περιφέρειας κ. Καρυώτης.

 

Δηλώσεις:

Με αφορμή την έναρξη των εργασιών ο Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής:

«Στόχος της Περιφέρειας Αττικής είναι η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στις κεντρικές οδικές αρτηρίες αρμοδιότητάς της, προκειμένου να αναβαθμιστούν σημαντικά τα επίπεδα ασφάλειας στους δρόμους, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες. Συνεχίζουμε να επενδύουμε έμπρακτα στην προστασία των πολιτών αλλά και στην αισθητική αναβάθμιση του οδικού δικτύου της Αττικής, έχοντας ως προτεραιότητα και την προστασία του περιβάλλοντος».

Ελέγξτε επίσης

Συνεχίζονται οι καθαρισμοί ρεμάτων στην Αττική: Από το Μαρκόπουλο έως τον Ποδονίφτη

Η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς και σε καθημερινή βάση τις παρεμβάσεις για των …

Τα Περιοδικά μας