Προεδρία Ε.Ε και διαχείριση αποβλήτων

Έργα που θα οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος στην διαχείριση αποβλήτων προανήγγειλε ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης. Η αναφορά έγινε κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε, με εκπροσώπους της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πελοποννήσου για την διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής. Ειδικότερα για τα ήδη δρομολογημένα έργα στην Πελοπόννησο, την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η ενημέρωση όλων των φορέων και των πολιτών.

«Στοίχημα όλων μας είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μια από τις πλέον προβληματικές περιοχές της Ευρώπης στο θέμα αυτό, να γίνει πρότυπο περιβαλλοντικής ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, με πρόληψη, ανακύκλωση, και αξιοποίηση των αποβλήτων αντί της ανεξέλεγκτης διάθεσης. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει η ενημέρωση όλων των φορέων και των πολιτών.
Σύντομα θα ακολουθήσει η επίλυση του προβλήματος σε όλη την χώρα και με τα άλλα έργα διαχείρισης αποβλήτων» ήταν η δήλωση του υπουργού ΠΕΚΑ, κατά την συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, ο Εθνικός Συντονιστής για τα Απόβλητα Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Μανώλης Αγγελάκας, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής, οι Δήμαρχοι Οιχαλείας, Μπάμης Φίλιππος, Τριφυλλίας, Κόλλιας Κωνσταντίνος, Πύλου Νέστωρος, Καφαντάρης Δημήτρης, Μεσσήνης, Αναστασόπουλος Ευστάθιος, ο Δήμαρχος Τρίπολης και Πρόεδρος ΦΟΔΣΑ, Σμυρνιώτης Γιάννης, και ο Αντιδήμαρχος Οιχαλίας, Ντονάς Ηλίας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με στόχο να υπάρξει ενημέρωση από την εταιρεία ανάδοχο του έργου, για τις προτεινόμενες λύσεις που έχει καταθέσει για το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια της Πελοποννήσου.
Ο Γιάννης Μανιάτης ανάμεσα στα άλλα επισήμανε:
«Είναι αδιανόητο η Ελλάδα το 2014 να αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ, χωρίς να έχει επιλύσει θέματα χωροθέτησης και συνολικά διαχείρισης των απορριμμάτων. Η κεντρική κυβέρνηση, η Περιφερειακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είμαστε όλοι συμμέτοχοι και στηρίζουμε την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος με γνώμονα την ανάπτυξη και την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και την αειφόρου ανάπτυξης».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, το ΥΠΕΚΑ θα διασφαλίσει τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η μακροχρόνια αδράνεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων να μετατραπεί σε έργα που αποτελούν ευρωπαϊκό πρότυπο, με κοινωνική αποδοχή και ανάπτυξη προς όφελος του περιβάλλοντος.

Ελέγξτε επίσης

Ευρωκοινοβούλιο: Οι εταιρείες πρέπει να προνοούν για ανθρώπινα δικαιώματα και περιβάλλον

Δεσμευτικούς κανόνες για πρότυπα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, εταιρική ευθύνη για τις επιπτώσεις της δραστηριότητας θα ζητήσουν …

Τα Περιοδικά μας